Archief BU: juli/augustus 2016

Logo BGNUBrancheblad Uitvaartzorg – een uitgave van UitvaartMedia in opdracht van de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) – is een vakblad voor uitvaartprofessionals. Brancheblad Uitvaartzorg verschijnt tien keer per jaar.

Collegiale dienstverleningKennismaken? Klik hier voor een proefabonnement!


Thema: Andere lijkbezorging

Inhoud
Yarden wil resomeren in Nederland mogelijk maken. Maar er zijn meer interessante vormen van lijkbezorging: de sky burial (gieren: China/Tibet), recomposition (composteren: pilot in de VS), open air cremation (brandstapel India/VS) en de zee-uitvaart (Engeland). Een kijkje over de grenzen.

Gieren
In de VS kun je je laten resomeren of in de open lucht laten cremeren. Ook is er een beweging die pleit voor composteren: to recompose noemen ze het. Voor een ‘hemeluitvaart’ moet je naar Azië.

Wetswijziging
Theoretisch zou resomeren binnen een jaar kunnen worden opgenomen in de Nederlandse wet. Maar het lijkt niet waarschijnlijk dat het zo snel gaat. Willem van der Putten denkt dat het er nooit van komt.

Resomeren
In Duitsland moeten ze er niet veel van hebben, maar in Canada en de VS mag het. Yarden hoopt dat Nederland volgt.

Zee-uitvaart
Het kost al gauw zo’n 15.000 euro, maar dan heb je ook wat: een tewaterlating voor de Engelse kust op een boot met zestien personen. Henri van Gool krijgt regelmatig offerteaanvragen voor zo’n zee-uitvaart.

Vaste rubrieken
– Infographic
– Korte berichten – Kortst – Klacht = Kans – Agenda
– Opinie
– In Zake(n) > mr. Frank Post
– Column > Loes Rooijakkers-Jeuken
– Praktijk > Onno van Andel
– Kijk op Kunst > Die Schädelkapelle
– Juridisch > mr. Willem van der Putten
– Hart voor de Zaak > Henri van Gool, Horarium Uitvaartzorg
– Service
– Ins & Outs