Archief BU: April 2009

Inhoud09150 UVW_03.indd

Korte berichten
– Make a memory
– Yarden Stimulans
– Blik op rouwauto’s
– Nabestaanden centraal in nieuwe campagne van Yarden
– Welke ombudsman is in charge?

Productnieuws
– Houten zerken
– Kistbekleding van biologisch katoen
– Vilten lijkwaden
– Leentje de rouwkoe

Juridisch
Radioactieve urnen? Ovens die buiten bedrijf zouden zijn vanwege stralingsgevaar? Hardnekkige broodje aap-verhalen. Maar bij met radiotherapie behandelde patiënten die binnen een jaar overlijden en gecremeerd willen worden, moet soms wel een radioactief implantaat verwijderd worden.
Door: mr. Willem van der Putten.

Opinie
Cremeren en begraven zijn ongeveer even milieubelastend, volgens een milieuonderzoek van de uitvaartbranche uit 2005. Velen lijken het daar inmiddels mee eens te zijn.

Warmteterugwinning in Rouwcentrum & Crematorium De Boskamp
Paul Dijkstra zag niets in de verplichte filterinstallatie voor crematoria. Maar diezelfde installatie leverde hem wel een gouden kans om energie te besparen. Met een betrekkelijk eenvoudige ingreep verwarmt De Boskamp het gebouw met de restwarmte van de crematies.

Bovengronds begraven: schoon!
Schoon bovengronds en in kelders begraven. In gesloten systemen kunnen schadelijke stoffen niet uitspoelen naar het grondwater of de bodem. Niet dat begraven zo slecht is voor het milieu, trouwens. Dat hangt sterk af van wat de overledene meekrijgt.

Formaldehyde
Formaldehyde heeft een slechte naam. Terecht, want het is een kankerverwekkende stof. Maar deze wordt in een paar uur tijd omgezet in onschadelijke bestanddelen. En daardoor is formaldehyde niet slecht voor nabestaanden en milieu.

De milieuzorg van Monuta
Interne milieuzorg is nog een onontgonnen terrein in de uitvaartbranche. Monuta loopt in de pas, maar zeker niet voorop. Nee, dan TNT!

Cijfers
Over duurzaamheid.

Column
Moet ik nu huilen?
Autisten beleven de emotionele dagen rond een uitvaart anders. Het kost ze in de regel veel moeite om de gebeurtenissen een plek te geven. Maar ongevoelig zijn ze niet.
Door: dr. Riet Fiddelaers-Jaspers.

Agenda

Service
Recensie: Groene Uitvaart op het net. Signalementen: Je hoeft niet morgen dood te gaan, Rouw & rustplaats, De levenskunst van afscheid nemen, Wollewiet en het afscheid van Pollewol, Dood: wat is dat?

In Zake(n)
In Brussel is een nieuwe Europese btw-richtlijn aangenomen. Uitvaartdiensten vallen nu in het laagste btw-tarief. Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse uitvaartbranche?
Door: mr. Carola van Vilsteren.

Hart voor de Zaak
Patrick Knoben van Seker Uitvaart Solutions heeft een bedrijf in milieuvriendelijke uitvaartbenodigdheden. Het begon allemaal met goedkope uitvaartkisten en een bedrijfsplan voor zijn heao-opleiding.

Herkaveling uitvaartland

NUVU-nieuws
Nieuw computersysteem, Uitvaartcentrum Ubachs 80 jaar, nieuw uitvaartcentrum Bijnen, datum ALV, uitvaartverzorging in kerk.

Ins & Outs
In: Inge van Kruistum-Salomons;
Out: Ton de Ruyter.