Archief BU: april 2015

CD_BUTTON2Brancheblad Uitvaartzorg – een uitgave van UitvaartMedia in opdracht van de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) – is een vakblad voor uitvaartprofessionals. Brancheblad Uitvaartzorg verschijnt tien keer per jaar.

Thema: Doe-het-zelf

InhoudArchief BU cover april 2015
Zelf doen is ‘in’. Zelf breien, brood bakken, groente telen en… zelf de grafkist maken? Er is een groep nabestaanden die de hele uitvaart zelf wil regelen. Net als een bruiloft of een kraamfeest. Maar die groep is erg klein. En blijft dat waarschijnlijk ook. Begeleid zelf doen: dat lijkt de trend.

Uitvaartregiseur
Nabestaanden doen veel meer zelf: verzorgen, kaart maken, kist sluiten, dragen en de dienst vormgeven. De rol van uitvaartverzorger verandert van ‘ontzorger’ naar regisseur en coach.

Essay-Opponent
Doe-het-zelf? Pauline Baijer gruwt van nabestaanden die zelf hun vastgevroren moeder van de koeling moeten trekken. Marc Obbens ziet vooral de mooie kant: de liefde en verstilling waarmee naasten zelf aan de slag gaan.

Aansprakelijk
Juridisch is er weinig verschil tussen doe-het-zelfuitvaarten en uitvaarten waarbij een uitvaartverzorger de regie heeft. De aanwezigheid van een uitvaartondernemer is bijvoorbeeld geen garantie dat nabestaanden geen onwenselijke objecten in een kist stoppen.

Doe-het-zelf-uitvaart.nl
Peter Arts en Arjen Dragt zijn de mannen achter de site Doe-het-zelfuitvaart. nl, een aanvulling op Uitvaartverzorging Ehbc in Hoorn. Je kunt er een auto, koeling en een uitvaartverzorger huren.

Vaste rubrieken
Infographic
– Korte berichten – Kortst – Klacht = Kans – Agenda
– Productnieuws
– Opinie
– Juridisch > mr. Willem van der Putten
– In Zake(n)

– Column > Aart Mak
– Hart voor de Zaak > Peter Arts
– Kijk op Kunst > Penélopé, haarschilderij

– Praktijk > Rita Markslag
– Ins & Outs