Archief BU: november 2016

Logo BGNUBrancheblad Uitvaartzorg – een uitgave van UitvaartMedia in opdracht van de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) – is een vakblad voor uitvaartprofessionals. Brancheblad Uitvaartzorg verschijnt tien keer per jaar.

Collegiale dienstverleningKennismaken? Klik hier voor een proefabonnement!


Thema: Thanatopraxie

Inhoud
bu cover nov (Kopie)De meeste uitvaartverzorgers passen thanatopraxie alleen toe in bijzondere gevallen. Na een overlijden in het buitenland, bij een lange opbaartijd, als het lichaam in slechte conditie verkeert of na een plotseling overlijden met een buik vol te verteren voedsel. Ook bij kinderen wordt thanatopraxie relatief vaak toegepast.

Tussen nooit en vaak
Yarden Parkstad paste nog nooit een thanatopraxie toe. Constant Koen deed dat ook niet in zijn Monutatijd. Maar sinds hij voor zich zelf werkt, is hij laaiend enthousiast. “Het is gewoon mooier.”

Cultuur
Thanatopraxie, of lichte balseming, wordt in iets meer dan vier procent van de overlijdens toegepast. Daar zit nog groei in, al zullen we de cijfers van omringende landen niet bereiken. Past niet in onze opbaar cultuur.

Thuis?
Chantal Wilthagen en André Lagendijk van Coöperatie Dela pleiten voor thanatopraxie, ook al is dat wat duurder. “Doe het thuis”, vinden Ger Hendrikx en Twan Schreurs. Beter en goedkoper.

Rens de Peijper
Hij is trots dat hij een zorgeloze opbaring kan bieden. Met zijn bus brengt hij de overledene naar een mortuarium. Hij voert een thanatopraxie pertinent niet uit in een thuissituatie.

Vaste rubrieken

– Infographic
– Korte berichten – Kortst – Klacht = Kans – Agenda
– Opinie
– In Zake(n) > mr. Frank Post
– Column > Aart Mak
– Praktijk > Rian Willems
– Kijk op Kunst > Morten Viskum, The hand that never stopped painting
– Juridisch > mr. Karin Been
– Hart voor de Zaak > Rens de Peijper
– Service
– Ins & Outs