Archief BU: Juni 2010

Inhoud 2010 05 website

Korte berichten
Meer edelmetalen uit de as
– Nieuwe regels rouwstoet per 1 juli
– BEFA was bunt
– 
Weverslo derde natuurbegraafplaats
– BGNU verjongt.

Productnieuws
– Stoetvlag
– Intervisie
– Smart Ambulance Mobile
– Zonneklep geeft rouwstoet aan.

Arbo en zwaarlijvigheid
Overgewicht leidt ook in de uitvaartzorg tot extra belasting. Vooral voor overledenenverzorgers en -vervoerders. Maar ook ovenbouwers en rouwautoproducenten dwingt het tot creatieve oplossingen.

Opinie
De arbocatalogus voor de uitvaartzorg is een nuttig instrument. Mits hij gelezen wordt.

Nieuwe arbocatalogus is groeimodel
De arbocatalogus is een nieuw fenomeen in de uitvaartzorg. Het is een groeimodel dat onder meer nog aangevuld moet worden met het thema ‘psychosociale belasting’.

“Pauzes worden vaak vergeten”
Arbocoördinator Jana Kalenda geeft tips om de fysieke en psychische werkbelasting te verminderen.

Juridisch
Ongevraagd reclame toesturen naar aanleiding van een rouwadvertentie is aan strenge regels gebonden. Doorplaatsen op internet mag ook niet zomaar. De uitvaartleider moet de nabestaanden goed voorlichten.
Door: mr. Filip van Eeckhoutte.

In Zake(n)
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker nu de werkgever de eerste twee jaar bij ziekte moet betalen. Besparen op de WGA-verzekering lijkt een logische stap, maar pakt uiteindelijk vaak duur uit.
Door: Rik Nijkamp.

Cijfers
Arbocatalogi.

Column
Riet Fiddelaers ergerde zich aan de ongebreidelde sensatiezucht na de vliegramp in Libië. Nog voor de enige overlevende wist dat zijn ouders en broer overleden waren, hing er al een verslaggever van De Telegraaf aan de lijn.

Agenda

Service
Recensie: Over de rooie – emoties bij verlies en verandering op het werk.

Signalementen
– Dit is geen dagboek
– Ouders zonder voorbeeld
– Bedje in de wolken
– Wie ben ik zonder jou?

Uitvaarten wereldwijd
De Duitse overheid schafte de uitkering bij overlijden af, zodat Duitsers nu zelf moeten zorgen dat hun uitvaart is geregeld. Maar slechts een minderheid heeft een uitvaartverzekering.

Hart voor de Zaak
Daniël Claassen was nauw betrokken bij de totstandkoming van de arbocatalogus voor de uitvaartzorg. Heeft het eigen bedrijf daar nog profijt van gehad?

Klacht
Volgens de ombudsman is twintig graden te warm voor een 24-uurs opbaarkamer. Maar wie stiekem toch in de kist kijkt, nadat deze wegens de verslechterde conditie van het lichaam eerder gesloten was, moet later niet klagen over wat hij aantreft.

Kort-korter-kortst

Cartoon
Overgewicht leidt tot overbelasting.
Door: Jeannette Ensing.

Thanatopraxie
Ger Hendrikx is de enige in Nederland die thanatopraxie toepast in thuissituaties. Veel nabestaanden vinden dat wel zo prettig en zeker niet eng. En anders kijken ze even de andere kant op, stelt hij.

Ins & Outs
In: Mirjam Verschure
In memoriam: Arie van Kooten.

Vooruitblik