Archief BU: Maart 2011

Inhoudcover mrt2011

Korte berichten
– Regionale vakontmoetingen
– Digitale aangiftes gestart in Den Bosch
– Doodskopschroef gevonden
– Steen blijft eigendom koper
– Creatieve workshop
– Docendo CRKBO-erkend.

Productnieuws
– RosettaStone: communiceren vanuit het graf
– Mobiel opbaarhuisje
– Nazorg van TochVerder
– Monumenten van kiezels en halfedelstenen.

Begraven in het bos
Natuurbegraven komt in Nederland maar niet echt van de grond. Tenminste, niet in de meest ‘strenge’ vorm. Natuurrijke begraafplaatsen en bosbegraafplaatsen komen 9 er steeds meer.

Juridisch
Grafkunst valt onder het hoge btw-tarief en spreken bij uitvaarten is vrijgesteld van btw als daarvoor iemand wordt ingehuurd.
Door: mr. Carola van Vilsteren.

Opinie
Begraafplaatsen werken heus heel zakelijk, al zijn de tarieven dan niet uniform. Maar uitvaartondernemers mogen wel wat zakelijker omgaan met begraafplaatsbeheerders en -medewerkers.

LOB promoot begraven
Om tegengas te geven, want cremeren loopt wel erg hard. Een folder moet soelaas bieden. Maar waarom stijgt cremeren zo in populariteit? Daarover verschillen de meningen.

Voldoet de nieuwe handleiding over ruimen?
Gemeenten en uitvaartbranche kregen een jaar de tijd om nieuwe richtlijnen op te stellen voor piëteitsvol ruimen. Het Comité van Waakzaamheid vindt ze niet afdoende. Binnenkort oordeelt de Tweede Kamer.

Hart voor de zaak
Een spirituele hotspot in de wijk, noemt Nicoline Zemering ‘haar’ R.K. Begraafplaats St. Laurentius in Rotterdam. Architectuurliefhebbers van over de hele wereld komen er voor de door Francine Houben ontworpen kapel, maar ook omwonenden en schoolklassen met voornamelijk moslimkinderen weten de plek te vinden. “Ze mochten eerst niet van hun ouders”, weet Zemering, “dus het is een hele overwinning.”

In Zake(n)
Het digitaliseren van uw financiële administratie loont de moeite. Doe papieren loonstrookjes en facturen de deur uit! Het scheelt tijd, geld en fouten.
Door: mr. Frank Post

Cijfers
Grafkosten.

Service
Recensie:
– Handleiding Opgraven en Ruimen.

Signalementen:
– Wandelen over Zorgvlied
– Dodencultus
– Tranen van liefde
– Misschien was je vandaag wel geboren.

Brief
Modern begraven, modern vervoer, modern grafmonument, moderne uitvaartbegeleiding. Wat is er eigenlijk modern aan misschien wel het oudste beroep ter wereld: doodgraver? Gijsje Teunissen vraagt het zich af.

Kunst als troost op de begraafplaats
Görders groeps monumenten naar Nederland halen. Dat heeft Gijsje Teunissen van Charon Uitvaartbegeleiding zich ten doel gesteld. Voor troostrijke ontmoetingsplekken op begraafplaatsen. Een essay.

Klacht
In 2009 werden vier klachten ingediend over begraven. Over de grafduur, de plicht tot schudden en de voorlichting over algemene graven.

Kort-korter-kortst

Agenda

Ins & Outs

Vooruitblik