Archief BU: Maart 2012

Inhoud 12064 UM UVW 02-2012.indd

Korte berichten
– Prijzenoorlog Duitse grafkistenindustrie
– Ook in Amerika crisis in begraafindustrie
– Begraven is zo gek nog niet
– Digitale dood
– Toneel voor kinderen
– BGNU-regioborrel Amsterdam
– Eerste freelancersoverleg

Productnieuws
– Anticondens koelplaten
– Ecologische lijkwaden
– Portreturn
– Glastekens.

Juridisch
Weet u nog hoe lang de vorige wetswijziging duurde? Tussen eerste plan en inwerkingstelling zat meer dan een decennium. Het duurt nog wel even voor we mogen resomeren of een andere nieuwe uitvaarttechniek mogen toepassen.
Door: mr. Willem van der Putten.

Opinie
“Afstandelijk en technisch”, zegt de een. Maar de ander ziet een kans om de uitvaart helemaal in eigen hand te houden. Branchegenoten reageren op de stelling: resomeren is een goede nieuwe vorm van lijkbezorging die in Nederland zo snel mogelijk moet worden toegestaan.

Yarden promoot resomatie
Resomeren is de nieuwe uitvaarttechniek die Yarden naar Nederland wil halen. Is, naast begraven en verbranden, oplossen straks de derde optie?

Dank u. We hebben genoeg
Ontleden – ter beschikking stellen van de wetenschap – is nu nog de derde wijze van lijkbezorging. Jaarlijks kiezen er zo’n duizend mensen voor. De Nijmeegse Sophie Bolt deed er onderzoek naar.

In Zake(n)
Schenken is typisch iets voor het begin van het jaar.
Door: mr. Frank Post.

Cijfers
Over alternatieve lijkbezorging.

Open brief
Peter Engelen zit niet te wachten op resomeren of een andere nieuwe uitvaarttechniek. Hebben nabestaanden niet al meer dan genoeg te kiezen?

Service
Recensie:
– Doodgeboren

Signalementen:
– Troosten
– Opgroeien in de hemel
– Alles ruikt naar chocola
– Klantropologie

Watercrematie en stopdoek
De Surinaamse uitvaartondernemer Henry Hennep verzorgt jaarlijks zo’n zes- tot zevenhonderd uitvaarten. Zijn uitvaartbedrijf heeft een grafkistenfabriek, een begraafplaats, een crematorium en biedt ook uitvaartverzekeringen.

Hart voor de zaak
John McQueen introduceerde deze zomer de ‘vlamloze crematie’. Resomeren dus. Inmiddels zijn er enkele tientallen overledenen geresomeerd. De uitvaartondernemer uit Florida rekent honderd dollar meer voor flameless, maar omdat hij werkt met uitvaartpakketten kiest de klant niet op prijs.

Klacht 
Technische crematie is niet altijd goedkoper dan all inclusive.

Code voor zelfregulering
Geen keurmerk kisten, maar een code. Onder kistenleveranciers ontstond beroering over het negatieve advies van de Landelijke Vereniging van Crematoria over kartonnen en wollen kisten en over geruchten over de introductie van een keurmerk voor kisten. Zo’n keurmerk komt er niet, wel wordt gewerkt aan een Code Zelfregulering.

Ins & Outs

Vooruitblik