Archief BU: Mei 2009

Inhoud2009 04 website

Korte berichten
– Terug naar de natuur
– Weinig klachten over verzorging
– Veranderende rituelen rond de dood
– Hygeco International adviseert Hong Kong over forensische instituten

Productnieuws
– Vochtblokkende tampon
– Kindermandjes.nl
– Hoezen voor koelelementen
– Sterrenklamboe

Juridisch
Een vrouw werd in foetushouding aangetroffen in de koeling, terwijl ze er de avond tevoren op haar rug was ingereden. Haar dochters dienden een klacht in tegen de verpleeghuisarts. Maar vermoedelijk was het effectiever geweest om aangifte te doen van dood door schuld. Wat kan een uitvaartverzorger in zo’n geval doen om de familie te assisteren?
Door: mr. drs. Joop van de Beek

Opinie
De lijkschouw kan sneller. Soms duurt het lang voor de arts er is. Vaak laat de schouwarts geen verklaring van overlijden achter, soms zelfs geen enkel bewijs van zijn of haar komst.

Mobiele airco’s
Mobiele airco’s zijn zo langzamerhand gemeengoed bij thuisopbaringen. Ze vreten stroom en het effect is gering, volgens een verkoper. Maar hij adviseert ze toch.

Wachten
Wachten tot de nieuwe Wet op de lijkbezorging door de Eerste Kamer is en thanatopraxie ook in Nederland is toegestaan. Dat is het lot van de eerste lichting afgestudeerde thanatopracteurs. Hoe komen ze de tijd door en hoe houden ze hun kennis op peil?

Zij ligt er mooi bij
Wat voegt het toe om een lichaam na het overlijden dag na dag te zien aftakelen? De meeste mensen zien liever dat iemand er mooi bij ligt tot de dag van de uitvaart. Dat blijkt uit het TNS NIPO-onderzoek Hoeveel vaart zit er in de uitvaart in 2009?

Cijfers
Over sterfte

Column
De Professor en de prinses.
Pauline Baijer zag haar eerst niet zitten, de stiekeme geliefde van de enige zoon. Ze liet zich pas horen toen Pauline zich vergiste bij het invullen van het regelformulier. Toch kwam het allemaal goed bij de uitvaart.
Door: Pauline Baijer

Agenda

Service
Recensie: De lijkschouw in de praktijk. Signalementen: Koesterkaartjes bij verlies, All the stars above, (Filosoferen over) Eindeloos bewustzijn, Mijn zusje is een sterretje.

In Zake(n)
Kostenvergoedingen. Een vast bedrag overmaken of per uitgave declareren? Haken en ogen voor de ondernemer.
Door: mr. Frank Post

Hart voor de Zaak
Geja van de Wetering startte in 2001 een bedrijf in overledenenzorg. Inmiddels geeft ze workshops en heeft zij een column in een huis-aan-huisblad. Ook een belangrijk wapenfeit: zij stond aan de wieg van de eerste koelplaat voor baby’s.

Beetje minder celstof graag
Milieu is geen item in de overledenenzorg. Maar minder celstof matjes gebruiken zou een berg schelen. En de laatste kleding? Liefst biologisch afbreekbaar!

NUVU-nieuws
Orgaandonatie schaadt de rouw niet, Van Stoppelenburg heeft de mooiste rouwauto, SKU: uitbesteden van uitvaarten na 1 juli, datum algemene ledenvergadering.

Ins & Outs
In: Peter van de Laan
Out: Mark Debets

Ingezonden brief
Rouw en rustplaats. Door H.L. Kok