Archief BU: November 2011

Inhouduntitled

Korte berichten
– Uitreiking IFA en Yardenprijs
– Pleidooi nieuw onderzoek natuurbegraven
– Crematorium De Omarming Zutphen
– Uitvaarttradities in Dokkum
– Provisieverbod?

Productnieuws
– Duurzame grafkelders
– Professionele muziek bij de uitvaart dvd: dia’s, tekst en muziek
– Digitaal bestelbaar rouwdrukwerk.

Het uitvaartcongres
Hoe kunnen uitvaartverzorgers hun geloofsovertuiging effectief inzetten in hun werk? Die vraag legde Het Uitvaartwezen voor aan  Eric de Haan, expert op het gebied van klantgevoeligheid en spreker tijdens het Nationaal Uitvaartcongres.

“De klant bepaalt”
In de Bible Belt is nog wel een enkele uitvaartverzorger te vinden die zijn geloof onlosmakelijk verbindt met zijn werkwijze. En in de grote steden schijnen islamitische uitvaartverenigingen op te komen. Maar voor het leeuwendeel van de uitvaartverzorgers geldt: wie betaalt, bepaalt.

Meebidden mag?
Mijn geloof bomt niet, vinden de meeste uitvaartverzorgers. “Wat de klant gelooft, daar richt ik mij op.” De juiste houding, volgens deskundigen uit ons Rituelenelftal. “Het Onzevader meebidden hoort bij je vak.”

Wat de dood doet met je geloof
Geloof is privé; de meeste uitvaartprominenten die we ernaar vroegen, zagen geen been in publicatie van hun geloofsovertuiging. Grootste gemene deler? “Hoe mensen met de dood omgaan, vind ik fascinerend.”

Juridisch
De ene weigerpastoor is de andere niet. Een uitvaart na een euthanasie weigeren, mag. Maar een graf weigeren zonder mis, dat mag niet van het bisdom.
Door: mr. Willem van der Putten

In Zake(n)
Belastingregels pakken soms onrechtvaardig uit. Je kunt dan naar de belastingrechter stappen, of, als het gaat om ongewenste gevolgen van de wetgeving, een beroep doen op de hardheidsclausule.
Door: mr. Frank Post

Cijfers
Over religie en spiritualiteit.

Open brief
Gijsje Teunissen gelooft dat de ziel tijd nodig heeft om het lichaam te verlaten. Dat is een van de redenen waarom zij bij het opbaren wel eens graszoden gebruikt in plaats van een koeling. Als de ziel het lichaam heeft losgelaten, kan het lichaam in haar visie prima bewaard worden met behulp van thanatopraxie. Soms een uitstekende oplossing als nabestaanden na een paar dagen nog afscheid willen nemen van een overledene die op ‘natuurlijke wijze’ niet meer toonbaar is.

Service
Recensie:
– Over 25 jaar

Signalementen:
– Ondersteboven & binnenstebuiten
– Met mijn ziel onder de arm
– De geboorte van een wees
– Oma, waar ben je?

Verbouwen is geen peulenschil
Als u gaat verbouwen, blijken er opeens ontzettend veel mensen belang bij uw project te hebben. Het duurt vaak ‘even’ voordat de spade de grond in kan. En ook dan ben je er nog lang niet.

Hart voor de zaak
Huig van Duijn nam vorig jaar de uitvaartonderneming over van Barend Vis in Katwijk. Een protestants bolwerk. Maar DC Vis vernieuwt. “Jongeren lopen de kerk uit; cremeren heeft de toekomst.”

Klacht
Over vloeken kreeg de ombudsman geen klachten, wel over andere ongepaste uitlatingen.

Klantgericht
Theo Thomassen vertelt over de uitvaart van zijn moeder. Omdat de deken uit Meerssen haar een uitvaart weigerde, weken ze uit naar Valkenburg, tien kilometer verderop.

Ins & Outs

Vooruitblik