Archief BU: September 2011

Inhoud11269 UM UVW 07-2011.indd

Korte berichten
– Miljoen subsidie voor uitvaartopleidingen
– Doodskistjes vouwen met het Uitvaart Museum
– Voorrang stoet werkt niet
– Ontmoetingen regio zuid en in Noord-Holland
– Uitvaartcongres 29 november
– Franchiseraad Yarden.

Productnieuws
– Thuiszorg voor nabestaanden
– Toespraken en herinneringsteksten
– El-is Uitvaarthost
– Studentendragers.

Cursus Financiën voor de uitvaartzorg
Zo heet een nieuwe module van Docendo, onderdeel van de opleiding tot uitvaartverzorger. De cursus wordt ook los aangeboden.

Flexwerken neemt toe
In de uitvaartzorg werkten altijd al veel flexibele oproepkrachten, maar de laatste jaren worden ook steeds meer uitvaartverzorgers ingehuurd, gedetacheerd en uitgezonden.

Nieuwe opleidingen in uitvaartland belicht
Er staan twee nieuwe opleidingen tot uitvaartverzorger in de startblokken. Ook is er keus in opleidingen voor de overledenenzorg en nazorg.

Juridisch
Btw is momenteel een heikel punt in de uitvaartbranche: welke activiteiten zijn wel en niet belast? De branche stelt samen met de Belastingdienst een lijst samen van vrijgestelde en btw-plichtige diensten. Mr. Carola van Vilsteren geeft tips voor de tussentijd. In het bijzonder relevant voor degene die wil bouwen op eigen grond.

In Zake(n)
Hoe noteren we de scholingskosten in de boekhouding? De Belastingdienst laten we immers graag meebetalen.
Door: mr. Frank Post

Cijfers
Flexwerken in Nederland.

Klacht
Overnames en franchiseconstructies maken het soms lastig om te beoordelen of een onderneming is aangesloten bij het Klachteninstituut Uitvaartwezen. Soms lijkt een bedrijf aangesloten, maar is dat niet. Andersom komt ook voor.

Service
Recensie:
– De liturgie van de uitvaart/Uit handen geven.

Signalementen:
– Dankbaar voor wie je was
– Toch nog onverwacht
– W-auw
– Rouwkost.

Milieu
Volgens recent TNO-onderzoek is begraven drie keer zo slecht voor het milieu als cremeren. Zes jaar geleden concludeerde een andere milieustudie nog dat beide lijkbezorgingsmethoden vergelijkbaar milieubelastend zijn. Hoe kan dat?

Hart voor de zaak
Ze wonen meer dan honderd kilometer uit elkaar, maar begonnen toch samen een bedrijf. Sylvia van Leeuwen uit Volendam en Petra Verschoor uit Nieuwerkerk aan den IJssel startten Sereen Uitvaartverzorging.

Open brief
Er zijn zoveel uitvaartopleidingen dat Peter Engelen door de bomen het bos niet meer ziet. Hij pleit daarom voor één certificeringsinstituut voor de uitvaartbranche. Marjon Klaassen van Meander uitvaartopleidingen en Gijsje Teunissen (geeft ook workshops aan collega’s) zijn juist blij met de veelheid aan keuzes: voor elk wat wils.

Klantgericht
De uitvaartverzorger was uiterst flexibel en vervulde al Sandra’s wensen, na het plotselinge overlijden van haar vader. Zij had zelfs de rouwauto mogen besturen.

Ins & Outs

Vooruitblik