Nabestaanden worden er niet altijd van op de hoogte gesteld als organen van overledenen na een obductie (lijkschouwing) bewaard worden. Het komt daardoor voor dat families hun dierbaren cremeren of begraven zonder hart of hersenen, zo blijkt uit onderzoek van televisieprogramma Zembla. Maar liefst 36 procent van de Nederlandse ziekenhuizen zou nabestaanden onvoldoende of helemaal niet informeren over uitnemen en bewaren van organen van overledenen.
In de uitzending van donderdagavond 8 mei 2014 bleek dat het hart van een 84-jarige man in het ziekenhuis was achtergehouden voor verder onderzoek. Nabestaanden kwamen na de uitvaartplechtigheid er achter dat het hart nog in het ziekenhuis lag.
Wettelijk gezien is het niet verplicht voor pathologen om te vermelden dat organen van overledenen na een obductie bewaard worden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateerde in 2001 al dat de voorlichting over het bewaren van menselijk materiaal van overledenen tekort schiet. In Nederland worden er jaarlijks ruim 4000 medische obducties verricht. Het primaire doel van een dergelijk onderzoek is het vaststellen van de doodsoorzaak. Het ministerie van Volksgezondheid gaat nu onderzoeken of de huidige regelgeving voldoende is, aldus Zembla.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.