Tijdens de ledenvergadering van de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders (11 maart 2013) is Anja Broess-van de Kamp door haar collega’s uitgeroepen tot Ritueelbegeleider van het Jaar 2013.
Ritueelbegeleider in hart en nieren
“Anja is een ritueelbegeleider in hart en nieren, tot in alle vezels van haar bestaan”, zo vermeldt het verkiezingsrapport. “Zo presenteert ze het levensverhaal op een persoonlijke, warme, troostende manier. Wat ze vertelt tijdens een afscheid heeft kracht en geeft anderen motivatie de weg zelf verder te gaan. Ook de nazorg vult Anja met veel toewijding in. Als blijvende herinnering maakt ze een boekje met tekst en foto’s van de viering. Anja heeft zich ontwikkeld tot iemand die haar vak verstaat en dat ook weet over te brengen op haar collega’s.”
Volop aandacht
In de zeven jaar dat Anja werkt als ritueelbegeleider bracht ze haar bedrijf Solacium, wat troost betekent, tot groei en bloei . Zelf zegt ze over haar werk: “Ik vind dat iedereen een troostrijk afscheid verdient, want dat geeft moed om aan de moeilijke periode van rouw te beginnen.” Haar motto daarin is: volop aandacht geven. Dat mensen haar oprechte aandacht merken en voelen blijkt. Inmiddels weten velen in Vught en omgeving Anja te vinden.
Eervolle vermelding
Annemieke Kappert, geestelijk verzorger en ritueelbegeleider (Fluoriet) bij Amerpoort, instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, ontving een eervolle vermelding. Er is veel waardering voor hoe zij met rituelen werkt. Zo wordt zij geprezen om het succesvolle Namen Noemen. Een jaarlijks herdenkingsevenment waar zij initiatiefnemer van is. Teven is Annemieke de eerste ritueelbegeleider met een vast dienstverband bij een zorginstelling, te weten Amerpoort.
Persoonlijk afscheid
De Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders (LBvR) zet zich in voor kwaliteitszorg, belangenbehartiging en voorlichting geven over het vak van ritueelbegeleider. Samen met de nabestaanden geven ritueelbegeleiders vorm en betekenis aan de inhoudelijke kant van de uitvaart, de uitvaartplechtigheid. Een persoonlijke manier van afscheid nemen blijkt een goede manier te zijn om een begin te maken met het dragen van verlies waar nabestaanden mee worden geconfronteerd.