De post-HBO-opleiding ‘Ritueel begeleiden bij afscheid’ breidt zich wederom uit. Wat in 2002 als een nieuw fenomeen begint met een 10-daagse opleiding, groeit in 2007 uit naar een post-HBO-opleiding van een jaar. Met ingang van 2014 zijn er weer drie studiedagen extra bij.
Vanuit diverse kanten komen er ideeën binnen bij Het Moment. Er is een intensieve interactie tussen studenten, trainers en ritueelbegeleiders in de praktijk. De jaarlijkse workshops, de externe trainingen en de coachprogramma’s versterken de dynamiek binnen de organisatie. Genoeg stof om met het trainersteam regelmatig bijeen te komen en de opleiding kritisch onder de loep te nemen. Evaluaties van de studenten, de nieuwe vakliteratuur, de ervaringen van de trainers en het promotieonderzoek zijn de grote dragers van de nieuwe ontwikkeling.
De opleiding is uitgebreid met de volgende studiedagen: ‘Rouw’, ‘Materiaal voor de viering’ en ‘Social Media’.
De theorieën over rouw bestuderen is een wezenlijk onderdeel binnen het vakgebied. Lange tijd werd er binnen de religieuze tradities invulling gegeven aan het rouwproces. Met de opkomst van de gedragswetenschappen ontstond een nieuwe visie op rouw. Wat is er veranderd in de koppeling tussen rouw en rituelen? Van inzicht in het rouwproces naar rituelen voltrekken bij rouwprocessen is het belangrijkste aspect bij de studiedag ‘Rouw’.
Omdat er een groeiend behoefte is aan kennis van en inzicht naar te gebruiken materiaal bij een ceremonie is de studiedag ‘Materiaal voor de viering’ ontwikkeld. Vorm en inhoud geven aan een afscheidsritueel vraagt om meer studie van diverse kunstvormen, zoals film, muziek, poëzie, literatuur, fotografie en beeldende kunst. Daarmee vullen de studenten hun koffer om als professionele ritueelbegeleider aan de slag te kunnen gaan.
Social Media ontwikkelt zich in rap tempo, een studiedag daarover kan niet meer ontbreken. Op welke platform wil de student aanwezig zijn en met welke boodschap? Als de studenten voor zichzelf helder hebben, waarom ze dingen doen, hoe ze hun werk invullen en wat ze doen, dan is dat het vertrekpunt van hun Social-Media-Strategie. Social Media in het kader van identiteitsmarketing, daar gaat het bij deze studiedag om.