In België zijn vorig jaar augustus bijna 1300 mensen extra overleden door de extreme hitte. Om te voorkomen dat er dit jaar opnieuw extra mensen overlijden ten gevolge van een eventuele hittegolf heeft minister van Volksgezondheid Rudy Demotte een actieplan ontwikkeld.
Het plan treedt in werking als de gemiddelde temperatuur drie dagen boven de 23 graden komt. Deel van het plan is dat ouderen in verzorgingshuizen worden overgebracht naar ‘gekoelde zones’. Via artsen en apotheken zijn al brochures verspreid met tips voor bescherming tegen de hitte.
Ook in Frankrijk is men voorbereid op een hittegolf. Daar is al eerder dit jaar het Plan Canicule afgekondigd, dat voorziet in verschillende maatregelen, mocht de temperatuur langere tijd achtereen extreme hoogtes bereiken.
Nederland heeft geen speciale maatregelen getroffen om de gevolgen van een eventuele hittegolf op te vangen. Volgens Ton Zwennes van de directie Preventie en Openbare Gezondheidszorg (ministerie VWS) zijn maatregelen zoals extra koeling en aandacht voor het op peil houden van de vochtspiegel voldoende. “Dit gebeurt altijd al bij ziekenhuizen, bejaardentehuizen en verzorgingshuizen. Als de omstandigheden daartoe aanleiding geven is er extra controle door de thuiszorg. De situatie in Nederland verschilt met die in België en zeker met die in Frankrijk. De eenzaamheid van ouderen in grote steden is daar veel groter. Bij ons is de temperatuur minder extreem en er is geen achterstallig onderhoud bij instellingen. De Inspectie ziet daarom geen reden voor extra maatregelen.”
Wel wordt er volgens Zwennes gekeken hoe de registratie verbeterd kan worden. De koppeling van morbiditeitsgegevens met informatie uit het Landelijk Informatienetwerk Huisartsen zou het mogelijk moeten maken sneller te reageren. “Zonodig kan dat dan gekoppeld worden aan de crisisbeheersingorganisatie van het ministerie. Dat heeft een 7 maal 24 uurs bereikbaarheid.”
Het Zwitserse Bureau voor de Statistiek heeft net deze week bekend gemaakt dat er in Zwitserland vorig jaar zomer 9,5% meer mensen overleden als gevolg van de hitte. Tot eind vorig jaar ging men nog uit van een stijging van 4,5%. Frankrijk lag met 37% aanzienlijk hoger. Net als in Frankrijk, waar de oversterfte zich vooral in Parijs en de grote steden voordeed, waren in Zwitserland steden als Basel (+29%) en Geneve (+27%) bijzonder getroffen. Volgens het Bundesverband Deutscher Bestatter kende Duitsland een oversterfte van 10%.
Overname van artikelen of gedeelten van artikelen uitsluitend met bronvermelding!