Wereldwijd maken elk jaar minstens een miljoen mensen een einde aan hun eigen leven. Dat is gemiddeld één zelfdoding per 40 seconden, zo meldt het Britse medische tijdschrift The Lancet.
Zelfmoord is de tiende doodsoorzaak wereldwijd: 1,5 procent van alle sterfgevallen. China alleen neemt daarvan ruim 30 procent voor rekening. Ook in voormalige Sovjetstaten ligt het percentage hoog.
Gebrek aan zonlicht
Binnen Europa komt zelfmoord vaker voor in het noorden, zo concluderen de auteurs van het artikel, Kees Van Heeringen van het universitair ziekenhuis in Gent en Keith Hawton van de universiteit van Oxford. Ook in Japan wordt in het noorden meer zelfmoord gepleegd dan in het zuiden. Gebrek aan zonlicht in de winter zou dus een rol kunnen spelen.
Vaker mannen
In ontwikkelde landen plegen mannen twee tot viermaal vaker zelfmoord dan vrouwen. In China daarentegen maken meer vrouwen dan mannen een einde aan hun leven.
Toename jongeren
In de meeste landen plegen personen op hogere leeftijden vaker zelfmoord dan jongeren, als is het aantal zelfdodingen onder jongeren de laatste vijftig jaar wel toegenomen.
Piek
Er valt een zelfmoordpiek te constateren in het voorjaar. Vooral bij mannen, en mensen die in de lente of het begin van de zomer zijn geboren, lopen statistisch meer kans om zelfmoord te plegen.
Inheemse bevolkingsgroepen zoals de aboriginals in Australië kennen hogere zelfmoordcijfers dan andere bevolkingsgroepen. Hierbij speelt sociale uitsluiting en alcoholmisbruik waarschijnlijk een rol.
Werkloos
Mensen zonder werk plegen vaker zelfmoord dan mensen met een baan. Maar sommige banen leveren weer hogere risico’s op dan andere. Vooral mensen in medische en paramedische beroepen plegen vaker zelfmoord. De gemakkelijkere toegang tot medicijnen kan hierbij een rol spelen.
Gewelddadig
Mannen plegen vaker op gewelddadige wijze zelfmoord (ophanging of gebruik van een vuurwapen), terwijl vrouwen eerder voor vergiftiging opteren. In Zuid-Azië is zelfverbranding dan weer frequenter onder vrouwen dan onder mannen.
Psychiatrische problemen
Mentale gezondheidsproblemen leveren een groot risico op. Zo had 90 procent van de mensen die een einde aan hun leven maakten te kampen met psychiatrische problemen. Depressie maakt de kans op zelfdoding 15 tot 20 maal groter.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.