De komende decennia vergrijst Nederland in hoog tempo, schrijven het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Op dit moment is 16 procent van de bevolking 65 jaar of ouder. In 2025 is dit aandeel opgelopen tot maar liefst 22 procent. Door de instroom van migranten en jongeren vergrijzen de vier grote steden minder snel dan de rest van het land. In de krimpregio’s aan de rand van Nederland loopt het aantal 65-plussers de komende jaren op van 19 procent in 2012 tot 27 procent in 2025.
De bevolkingskrimp zal in de perifere regio’s van Nederland alleen maar toenemen. De sterk vergrijzende bevolking in Noordoost-Groningen, Zuidoost-Drenthe, de Achterhoek, Zeeuws-Vlaanderen en Limburg zal leiden tot hogere sterfte, voorspellen het CBS en het PBL in hun nieuwe regionale bevolkings- en huishoudensprognoses.
De totale Nederlandse bevolkingsgroei komt tussen 2012 en 2025 uit op ongeveer 650.000 mensen. Bijna driekwart van deze groei komt voor rekening van de 27 grote gemeenten die in 2012 honderdduizend of meer inwoners telden. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn gezamenlijk goed voor een derde van de Nederlandse bevolkingsgroei in de periode tot 2025. Dat komt vooral door een aanhoudende trek naar de stad toe. Bijna zestig procent van de immigranten vestigt zich in de vier grote steden, terwijl er ook veel jongeren uit de regio’s aan de rand van Nederland naar de Randstad verhuizen.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.