Uit onderzoek dat TNS Nipo afgelopen zomer in opdracht van Monuta heeft uitgevoerd, blijkt dat één op de tien Nederlanders ontevreden is over een meegemaakte uitvaart. Dat zijn 14.000 teleurgestelde Nederlanders op jaarbasis.
Onpersoonlijk
De traditionele uitvaartcultuur past niet meer bij de huidige tijdgeest. Die conclusie trekt Monuta uit het onderzoek naar de Nederlandse uitvaartbehoefte. Veertig procent van de bijna tweeduizend ondervraagde personen vindt de uitvaart te onpersoonlijk en vijfentwintig procent vindt de invloed op de uitvaart te beperkt.
Ceremonie
Volgens directeur Alof Wiechmann van Monuta wint de ceremonie aan betekenis als instrument om de herinnering aan de overledene levend te houden. Vooral onder ouderen (37 procent) is het beeld dat van de overledene wordt geschetst belangrijker dan de verwerking van het verdriet.
Te weinig creatief
Wiechmann stelt dat de toegenomen individualisering, ontkerkelijking, het gestegen welvaartsniveau en de behoefte aan spiritualiteit invloed hebben op deze ontwikkeling. Nederlanders vragen meer en meer om een persoonlijke, creatieve uitvaart. Maar liefst 64 procent van de ondervraagden vindt dat het bij de uitvaart schort aan creativiteit.
Hand in eigen boezem
Volgens de Monutadirecteur moet ook de uitvaartbranche de hand in eigen boezem steken. “De omslag, van een aanbodgerichte naar een vraaggerichte uitvaart, vraagt om een andere houding van de maatschappijen. Had een uitvaartverzorger in het verleden een directieve rol, tegenwoordig wordt er een inspirerende, coachende rol van hem of haar verwacht”, aldus Wiechmann.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.