De FNV gaat ijveren voor een landelijk gedenkteken voor werknemers die vroegtijdig komen te overlijden als gevolg van onveilige en ongezonde arbeidsomstandigheden. Daarnaast onderzoekt Nederlands grootste vakcentrale de mogelijkheden van een digitaal gedenkregister op internet. Hier kunnen nabestaanden hun overleden familielid melden, de leeftijd, vermoedelijke oorzaak en desgewenst een laatste groet.
Workers Memorial Day
Aanleiding is de Workers Memorial Day. Op deze dag, 28 april, herdachten vakbondsmensen wereldwijd de slachtoffers van slechte arbeidsomstandigheden. FNV-vicevoorzitter Ton Heerts: “In ons land heeft deze gedenkdag nog geen lange traditie. Met een blijvend monument en een eigentijds herinneringsregister willen we daar meer inhoud aan geven.”
Verdriet van nabestaanden
Monument en register zijn volgens de FNV-bestuurder mogelijkheden om de herinnering aan slachtoffers van ongezonde en onveilige arbeidsomstandigheden levend te houden. “Maar vooral ook om het verdriet van nabestaanden een plek te geven. Een goed voorbeeld is de onlangs geopende ‘Tuin der bezinning’ waar omgekomen politiemensen worden herdacht”, aldus Heerts. “Het is belangrijk voor nabestaanden dat er een plek is waar blijvende aandacht is voor het lot van hun dierbaren. Bovendien is herdenken vaak het begin van erkenning dat er iets vreselijk fout is gegaan”, zegt Heerts in het FNV e-magazine van 3 mei.
Voortijdig sterven
In Nederland sterven jaarlijks zo’n 2500 werknemers door ongezond en gevaarlijk werk. Ongeveer 2000 werknemers sterven voortijdig vanwege het werken met gevaarlijke stoffen: asbest, lasrook, radioactieve stoffen zijn bekende veroorzakers van vroegtijdige sterfte. Anderen bezwijken voortijdig vanwege een veel te hoge werkdruk, stress en andere psychosociale arbeidsbelasting. Dit kan leiden tot hartinfarcten, beroertes en acute hartdood.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.