Tussen 2002 en 2007 zijn de graftarieven in Nederland met gemiddeld 50 procent gestegen. Bij een vijfde van de gemeenten was de stijging zelfs meer dan 100 procent.
Onderzoeksbureau
Deze cijfers komen van het onderzoeksbureau van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De VNG heeft dat onderzoek vorig jaar laten doen in verband met de wijziging van de Wet op de lijkbezorging. Uit het onderzoek blijkt dat de graftarieven gemiddeld met 50 procent zijn gestegen. De stijging is het hoogst in gemeenten met 20.000 tot 40.000 inwoners. Gemeenten met 60.000 tot 100.000 inwoners kenden de laagste stijging.
Begraafplaatsen als ‘melkkoe’
De cijfers zijn opvallend, omdat de VNG in 2006 in het geweer kwam toen Dela gemeenten verweet begraafplaatsen als ‘melkkoe’ te hanteren door stelselmatig de tarieven te verhogen en de opbrengsten ergens anders voor te gebruiken. In die discussie schermde de VNG met cijfers uit een eigen onderzoek waarbij 100 gemeenten waren gevraagd naar hun verhoging in 2005 en 2006. Daaruit zou blijken dat de meerderheid een verhoging van 1 à 2 % had doorgevoerd. Volgens het toenmalige VNG-persbericht: ‘VNG-onderzoek onder gemeenten toonde in december aan, dat de tarieven in 2006 geen of slechts trendmatige stijgingen zullen vertonen.’
Alleen algemeen graf
Uit het onderzoek van het eigen onderzoeksbureau komen nu andere cijfers naar voren. Van de ondervraagde gemeenten is tussen 2002 en 2007 bij 24 gemeenten het tarief met 75 tot meer dan 100 procent gestegen. Via een enquête hebben 237 van de 443 gemeenten meegedaan, een respons van 53,5 procent. Van deze gemeenten gaven 108 informatie over hun tarieven. Er is alleen gekeken naar de prijs van een algemeen graf.
Kostendekkend
Als motief voor de tariefstijgingen werd aangevoerd dat:
– het beleid van de gemeente inhoudt dat alle tarieven met het prijsindexcijfer stijgen;
– de aanleg van een nieuwe begraafplaats hoge kosten met zich mee heeft gebracht;
– het streven naar kostendekkende tarieven.
In de meeste gevallen was het streven naar een kostendekkende exploitatie reden voor de verhogingen. Toch is volgens het onderzoek slechts een derde van de gemeente daarin geslaagd. In bijna de helft van de gemeenten (49 procent) is de exploitatie voor ongeveer 75 procent dekkend.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.