Dit interview is eerder gepubliceerd in Vakblad Uitvaart van januari 2019.
Peter van Schaik (48) van Amstel Uitvaarten wilde na zijn studie Economie aan de VU directeur van de ABN Amro worden. Het liep anders. Hij werd (internet)ondernemer in de uitvaart. Alleen is niet iedereen daar blij mee.
“Als jongen van acht was ik bang om dood te gaan. Toen heb ik een brief geschreven naar begrafenisondernemer Kooijman in Purmerend, die mij uitnodigde voor een ritje naar Crematorium Schagen, per bus. Mijn vader ging mee vanuit Noordwijkerhout, waar we woonden, en we belandden in een urenlange file. Toch wachtte Kooijman. De begrafenisondernemer, die destijds symbool stond voor mijn angst voor de dood, bleek ontzettend aardig. Dat veranderde alles.
Ik ben sinds 1996 actief in de uitvaartbranche. Internet kwam toen op, maar over de dood was daar niets te vinden, laat staan over uitvaarten. Toen heb ik uitvaart.nl geregistreerd en meteen de AVVL benaderd, de rechtsvoorganger van Yarden. Die wilden de site sponsoren. Maar daar bleef het niet bij. Er kwamen meerdere begunstigers, dus het werd rendabel.
Op uitvaart.nl gingen uitvaartondernemers verhalen delen: ‘hoe hecht je een mond’ en ‘hoe hecht je een kaak’ en dergelijke. Was het prettig om te lezen als je moeder net is overleden en je een uitvaartleider zoekt? Nee. Daarom splitste ik het op. Voor uitvaartondernemers begon ik uitvaartbranche.nl, als een portal voor professionals. Uitvaart.nl behield een voorlichtende rol voor de consument.
In vervolg daarop – informatie aan de consument – begonnen we (mijn vrouw zat inmiddels ook in de zaak) in 2016 de Uitvaartbeurs in de Amsterdamse Westerkerk. Dat soort beurzen had je al wel in Delfzijl en Venray, maar in de interessantste markt, groot Amsterdam, nog niet. Er was ooit iets soortgelijks georganiseerd in het Telegraafgebouw, maar geen mens gaat naar Sloterdijk om een uitvaartevent te bezoeken.
Door een paar gelikte persberichten, denk maar aan de zogenaamde Zelfmoordcapsule in 2018, liep het bij onze beurs storm. Mag je van vinden wat je wilt, maar het publiek werd prima bediend. In dat licht moet je ook onze nieuwe activiteit Amstel Uitvaarten zien. Het is een koppelingssite die freelancers in de uitvaartbranche en consumenten bij elkaar brengt. We exploiteerden al het meldnummer 0800-sterfgeval en, als gezegd, uitvaart.nl met alle sub-en regionale sites daaronder, zoals uitvaart-Utrecht.nl en uitvaart-Eindhoven.nl.
Maar door ontwikkelingen binnen de uitvaartsector zagen wij toch dingen kantelen. Belangrijk: de opkomst van de talloze zzp’ers. Die hebben vaak geen geld om een 0800-nummer te huren of te adverteren op uitvaart.nl. Wat ze wel konden en wilden was meedoen met zo’n koppelingssite. De consument meldt zich via de site en wordt gelinkt aan een freelance uitvaartleider. Niet meer en niet minder. Maar wel de beste uitvaartleiders.
Als je kijkt naar de uitvaartbranche bedienen we dus drie groepen: degenen die klant zijn bij een 0800-nummer, degenen die gelinkt zijn aan uitvaart.nl – en aan minstens nog negen andere sites – en freelancers die klussen krijgen via Amstel Uitvaarten. Voor nabestaanden geldt natuurlijk hetzelfde: men meldt zich via een telefoonnummer, een site als uitvaart.nl of via Amstel Uitvaarten.
Toen ik Amstel Uitvaarten lanceerde, kreeg ik het verwijt dat ik aan broodroof deed omdat ik een informatievoorsprong zou hebben. Onzin. Ik doe geen uitvaarten, ik bemiddel alleen. Dus voor alle duidelijkheid: de 0800-nummers en uitvaart.nl zijn voor de reguliere ondernemers. Amstel Uitvaarten bemiddelt tussen consument en freelancers. En ik heb veel toekomstplannen. Maar die houd ik nog even voor me.”
Auteur: Norbert Splint