Door Pieter Koster
Ik vertel niets nieuws als ik stel dat wij deel uitmaken van het digitale tijdperk. Of we nu willen of niet. De vraag is opportuun of we relevant willen blijven in dit digitale tijdperk. Als u die vraag met ja beantwoordt, dan hebt u tijdig de omslag gemaakt op het gebied van scholing en onderwijs. Toch zijn onze leerprogramma’s vaak te incidenteel en te gericht op de korte termijn. De kennis en vaardigheden die wij op school of tijdens onze studie geleerd hebben, verouderen sneller naarmate de snelheid van technologische verandering toeneemt. En laten we eerlijk zijn, de technologische veranderingen gaan hard, heel hard. Het is belangrijk dat elke organisatie helder is over haar doel (of ‘purpose’, zoals dat vandaag de dag heet) en dit verbindt aan ‘een leven lang leren’. Ook is het belangrijk dat het individu zich ervan bewust is dat relevant blijven essentieel is.
Onze overheid is zich bewust van het belang dat individuen zich ontwikkelen. Immers, nieuwe technologieën zijn een belangrijk instrument om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Die verhoging van de arbeidsproductiviteit maakt loonstijging mogelijk en komt op die manier weer terecht bij de werkende individuen. Gelukkig kent de overheid veel programma’s om een leven lang leren te stimuleren.
Een voorbeeld hiervan is het STAP-budget. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Dit is per 1 maart 2022 een nieuwe regeling voor scholing en ontwikkeling. Hiermee kunt u maximaal € 1.000 per jaar aanvragen om een opleiding, training of cursus te volgen.
Ook stelt de overheid het Levenlangleren-krediet (LLLK) beschikbaar. Dit krediet is speciaal bedoeld voor mensen die geen recht meer hebben op studiefinanciering en tussen de 18 en 56 jaar oud zijn. Met het LLLK kunt u maximaal een bedrag lenen ter hoogte van het college- of lesgeld. Deze lening moet u, als u gestopt bent met het LLLK, binnen 15 jaar met rente terugbetalen.
Daarnaast kennen we een stimulerings-regeling leren en ontwikkelen in het MKB. De overheid beseft dat het in het midden- en kleinbedrijf minder gewoon is dat medewerkers leren en ontwikkelen tijdens hun werk. Daarom wil de overheid voor deze categorie leren en werken vanzelfsprekend maken door de invoering van de SLIM-regeling. Met deze regeling kan bijvoorbeeld subsidie aangevraagd worden om uw bedrijf door te lichten en tegelijk een opleidings- en ontwikkelingsplan voor uw medewerkers te maken.
Toch moeten we er voor oppassen dat we te veel inzetten op de stimuleringsregelingen van de overheid, het verkrijgen van nieuwe kennis of het leren omgaan met nieuwe technologieën. Zijn de ‘soft skills’ niet bepalender om relevant en wendbaar te zijn op de arbeidsmarkt? Ik doel op het investeren in het verbeteren van competenties die gericht zijn op de omgang met anderen, zoals: hoe ga ik om met collega’s, hoe communiceer ik en hoe bouw ik mijn relatienetwerk uit.
Wanneer u de mix van opleiding en persoonlijke vaardigheden juist toepast, vindt u zich tijdig opnieuw uit, waarbij zichzelf voortdurend uitdaagt en ontwikkelt op zowel het persoonlijke als het professionele vlak. Zo blijft u continu relevant in het digitale tijdperk.
Deze column werd gepubliceerd in Vakblad Uitvaart, juni (5/2022).
Pieter Koster is belastingadviseur bij Profinis Accountants & Adviseurs te Urk.