Vakblad Uitvaart is hét onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche in Nederland en België. Het verschijnt 11x per jaar (juli en augustus zijn gecombineerd) en brengt elke maand het laatste nieuws, opinies, achtergronden, wetenswaardigheden en productnieuws.
Kennismaken? Klik hier voor een kennismakingsabonnement!
Jaargang 37, nummer 3, maart 2021
Kort nieuws
Strategisch gelegen begraafplaats
Juridische strijd over crematorium
Natuurbegraafplaatsen in ontwikkeling
Actueel | BGNU zet druk op ministerie door overleg te verlaten
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) moet op korte termijn wettelijke kaders vastleggen rond de modernisering van de Wet op de lijkbezorging.
Actueel | Fusies uitvaartverenigingen onzeker
Nadat de penningmeester van Begrafenisvereniging Helpt Elkander-WA bijna tien jaar geleden een forse greep in de kas deed, deed de vereniging alles om er bovenop te komen. Dat blijkt niet gemakkelijk.
Actueel | Volwassen serie voor kinderen over de dood en rouwen
Met kinderen praten over de dood, hoe doe je dat? In een vierdelige serie laat tv-programma Het Klokhuis (dat zich richt op kinderen tussen 9 en 12 jaar) zien hoe het kan. In gesprek met experts en met kinderen die een broertje, hun vader of moeder, of een dierbare tante verloren hebben, praat presentatrice Eva Cleven op openhartige en nuchtere wijze over zware thema’s als dood, afscheid en verdriet.
Achtergrond | ‘Gelukkig kent deze golf minder hoge pieken’
Een ongekende oversterfte in combinatie met alle coronamaatregelen vergt van de uitvaartbranche nog altijd het uiterste. Flexibiliteit is noodzaak, saamhorigheid een welkom extraatje. “Je wordt je wel bewust van je kwetsbaarheid.”
Actueel | Oversterfte meer in detail
Oversterfte is een cijfermatig gegeven dat het verschil aangeeft tussen de verwachte en de feitelijke sterfte in een bepaalde periode. Dat is wat het is, zou je zeggen.
Achtergrond | Een clown gaat op zijn gevoel af
Een clown bij een uitvaart: wenselijk of ongepast? De ritueelbegeleider spreekt over de ervaringen met cliniclowns bij kinderuitvaarten. En een rouwclown vertelt over haar belangrijkste kenmerk: het ontbreken van een mensenmasker.
Actueel | Een eigen kijk op de persoonlijke uitvaart
Een tragikomedie met trekken van een reallifesoap, zo is de Duitse Netflix-serie Das letzte Wort misschien wel het beste te typeren. Maar het is ook een serie waarin de clichés in het spreken over de dood en de doden worden doorgeprikt en in een nieuwe context worden geplaatst.
Achtergrond | ‘Er is ook nog zoiets als een sterfbed’
In de samenleving is veel aandacht voor de dood en het voltooid leven. ‘Gewoon sterven’ lijkt uitgestorven. “Terwijl dat een kostbaar en wezenlijk proces is”, zegt Ineke Visser. Zij laat met het Landelijk Expertisecentrum Sterven nadrukkelijk een ander geluid horen.
Achtergrond | Hoe praat je privé over de dood?
Uitvaartbegeleiders hebben er dagelijks mee te maken: dood, verlies, rouw. Daarnaast zijn ze ook mensen met een privéleven. Hoe makkelijk, of niet, praten zij over hun eigen sterfelijkheid, die van naasten en wat daarmee samenhangt? En welke invloed heeft dit op de manier waarop zij in hun werk met stervenden en nabestaanden erover praten? Vier van hen delen hun ervaringen.
Interview | ‘Ik heb gemerkt hoe belangrijk fysiek afscheid kunnen nemen is’
Het was dertig jaar geleden vak noch opleiding; overledenenverzorging deed men erbij. Een accountmanager in uitvaartkisten zag mogelijkheden en begon als ondernemer in mortuariumbeheer. Een interview met Hans Heikoop, afzwaaiend directeur bij ZDG, over brancheontwikkelingen, zijn loopbaan en zijn hart voor postmortale zorg.
Bijzondere begraafplaats | Inwoners Manilla kiezen kerkhof als woonplaats
Wonen op een begraafplaats: het kan. En dan niet in de dienstwoning van de beheerder of ander personeel, maar als permanente verblijfplaats tussen tombes, grafmuren en mausolea. Op de Filipijnen komt het voor en in hoofdstad Manilla is het niet eens uitzonderlijk.
In Memoriam | Funerair schatbewaarder – Henk Kok 1923 – 2021
Op 9 januari overleed funerair historicus Henk Kok op 97-jarige leeftijd. Hij was 73 jaar actief in de uitvaartwereld en stortte zich 62 jaar lang op de funeraire geschiedenis. Vele oudgedienden in de uitvaartbranche kennen hem als spreker, columnist of auteur. Kok hield bijna 250 lezingen, publiceerde zo’n 800 artikelen en acht boeken. Het Funerair Lexicon (zijn trots) en Thanatos staan bij velen in de boekenkast.
Het familiebedrijf | ‘Vader en zoon Coppens werken liever áán hun bedrijf dan vóór hun bedrijf
Vader Kees (63) zag zijn vader zo hard werken in z’n eigen bedrijf in landbouwmechanisatie dat hij zich heilig voornam ‘nooit iets voor zichzelf te beginnen’. Hij koos dus voor een grafische opleiding. Zoon Jeffrey (34) – opgeleid tot cameraman en producer – runde bijna drie jaar zijn eigen video-productiebedrijf op Aruba. Hij ging daar een zonnige toekomst tegemoet, maar in 2010 trok de uitvaartbranche tóch sterker en keerde hij terug naar Roosendaal om bij te springen in het bedrijf van zijn ouders.
Achtergrond | ‘Beter een gedicht dan goedbedoeld advies’
Gedichten bieden troost, halen scherpe kantjes weg en helpen bij rituelen. Margreet Jansen schrijft maandelijks een gedicht, zodat uitvaartverzorgers naast de mappen met kisten, bloemstukken en condoleanceboeken een gedichtenmap kunnen meenemen naar families.
Rubrieken
De week van | Lizet van Hove
Het dilemma | van Patty Lou-Leenheer
Beeldpraat | Boompad
Columns
Van alledag | Patty Duijn: Circle of Life
In business | Barend van de Kraats: Beperkte schaalbaarheid remt groei specialisten in uitvaartzorg
Noviteiten
Van een foto
Zacht kistje
Mini-urn in doosje
Muziek met een boodschap
Urn voor motorrijder
Hout
Condoleren met app
Boeken | recensies door Rob Bruntink
Titel: Het is oké om je niet oké te voelen. Manieren voor het liefdevol dragen van verlies
Door: Megan Devine
Titel: In sluitertijd
Door: Adriënne Schouw
Titel: Ondersteboven
Door: Annerieke de Vries