Door Pieter Koster
Iedereen die met computers werkt heeft er wel eens mee te maken gehad. Een computervirus, dat kleine programmaatje dat zich via online dataverkeer of een datadrager ongevraagd toegang verschaft tot uw computer. Een digitaal virus heeft als kenmerk dat het zich wil verspreiden en op verschillende manieren schade aanricht. In het ergste geval wordt het besturingssysteem platgelegd. Inmiddels kennen we ook de impact van een infectievirus dat viraal gaat.
Veel bedrijven hebben maatregelen genomen om de effecten van een digitaal virus in een vroegtijdig stadium in te dammen. Toch zijn er nog steeds talloze bedrijven, zo blijkt uit vele onderzoeken, die geen effectieve maatregelen tegen cyberdreiging nemen.
Als ik deze column schrijf ontwricht een virus met de naam corona, of Covid 19,
het maatschappelijke leven. En dat is een onwerkelijke situatie. Evenementen zijn afgelast en scholen gesloten. Het is stil in het openbaar vervoer en op de Nederlandse wegen. Bedrijven laten mensen massaal vanuit huis werken. Kerken zijn dicht en diensten worden uitgezonden via een YouTube-livestream. Uitvaartorganisaties krijgen van het RIVM bindende richtlijnen opgelegd, die bepalen hoe de uitvaart moet worden gehouden. Het blijft onwerkelijk hoe een virus als corona ons leven beïnvloedt en hoe kwetsbaar onze samenleving is.
Opvallend is dat deze pandemie er de oorzaak van is dat digitalisering opeens een enorme vlucht neemt. Nu iedereen zijn best doet om ontwrichting van de samenleving te voorkomen, kijken we allemaal creatief naar digitale oplossingen. Nu blijkt dat we plots wel thuis kunnen werken en dat onderwijs op afstand een prima oplossing is. En dat vergaderingen en meetings in het bedrijfsleven wel door kunnen gaan. Het is pijnlijk om te constateren dat, hoewel de mogelijkheden er vaak al vele jaren zijn, de digitale versnelling door het coronavirus nu pas realiteit wordt. En zo heeft volgens een bekende Nederlander ‘ieder nadeel een voordeel’. Toch? Het kan ook zijn dat als deze crisis voorbij is, uw organisatie weer in oude patronen terugvalt. Geen lessen trekt uit corona. Geen oog heeft voor cybercriminelen die systemen van universiteiten en ziekenhuizen aanvallen om die te kapen voor losgeld. Het zal uw tijd wel duren. U heeft het stuur van uw organisatie toch stevig in handen…
Denk dan aan die Duitse soldaat Werner Pluskat uit de film The Longest Day. Hij tuurt bij het ochtendkrieken van 6 juni 1944 met zijn verrekijker vanuit een bunker in Normandië naar de grijze zee. Hem is verteld dat de geallieerden geen duizenden oorlogsschepen hebben. Een invasie is luchtfietserij en zal zeker niet plaatsvinden in Normandië. Totdat Pluskat tot zijn grote schrik een onafzienbare geallieerde armada ziet opdoemen. Pluskat belt direct met zijn commandant. Die nipt nog eens aan zijn thee, glimlacht flauwtjes en vraagt waar
al die schepen naar toe varen. Auf mich zu, direct, schreeuwt Pluskat. Op ons af, rechtstreeks!
Deze column werd gepubliceerd in Vakblad Uitvaart, mei (5/2020).
Pieter Koster is belastingadviseur bij Profinis Accountants & Adviseurs te Urk.