In april 2014 is het precies honderd jaar geleden dat in Crematorium Westerveld in het Noord-Hollandse Velsen de eerste crematie plaatsvond. Het was de crematie van de arts dr. C.J. Vaillant (zie foto). Tegenwoordig kiest ruim 60 procent van Nederlanders ervoor om gecremeerd te worden. Op initiatief van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) openen dit weekend (5 en 6 april) tussen de vijftig en zestig crematoria hun deuren voor bezoekers.
Cremeren is al eeuwenoud. Vanaf Karel de Grote werd het begraven van overledenen pas gangbaar. In 785 verbood de christelijke vorst cremeren zelfs helemaal en sindsdien bestaat er vanuit bepaalde geloofsovertuigingen veel tegenstand tegen cremeren. Verbranding van een overledene stond volgens het geloof namelijk de wederopstanding van het lichaam en het eeuwige leven in de weg. Met steun van de medische wereld gingen voorstanders van crematie zich in de tweede helft van de 19e eeuw organiseren en werd in 1874 de ‘Vereeniging tot Invoering der Lijkverbranding in Nederland’ opgericht, later de Koninklijke Facultatieve. In 1913 liet deze vereniging in de gemeente Velsen een crematorium bouwen: Crematorium Westerveld, het eerste in Nederland.
Een uitgebreid overzicht van de open dagen is te vinden via de agenda van deze website: http://www.uitvaartmedia.com/agenda/
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.