Donderdag 9 oktober verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact: Als de rook om je hoofd is verdwenen Lessen uit het crematorium van de Amerikaanse uitvaartondernemer Caitlin Doughty.
Op achtjarige leeftijd ziet Caitlin Doughty een leeftijdgenootje dood neervallen. Dit moment raakt haar diep, maar haar ouders, die ook getuige zijn van het ongeluk, weigeren erover te praten. Ze hekelt de manier waarop haar ouders, en vele anderen in het Westen, met de dood en dode mensen omgaan en besluit daarom op twintigjarige leeftijd in een crematorium te gaan werken. In Als de rook om je hoofd is verdwenen beschrijft ze haar jaren in het crematorium. Zonder iets te verbloemen vertelt ze over het dode lichaam, het ophalen van lijken, de preparatie in het crematorium, de verbranding, de verwerking van botten en het verzamelen van de as. Op liefdevolle wijze en met de nodige (zwarte) humor maakt Caitlin de dood bespreekbaar.
Hoe meer we gaan begrijpen van de dood,des te meer we gaan begrijpen van onszelf
Doughty: ‘De sterfelijkheid recht in de ogen kijken is geen sinecure. Om eraan te ontkomen kiezen we ervoor de blinddoek om te houden en in het duister te tasten als het gaat om de feiten omtrent dood en sterven. Onze onwetendheid biedt ons echter geen gelukzaligheid, maar slechts diepere verschrikking.We kunnen ons best doen de rol van de dood marginaal te maken door lijken achter roestvrijstalen deuren te houden en de zieken en stervenden weg te stoppen in ziekenhuiszalen. We zijn zulke meesters in het verstoppen van de dood, dat je bijna zou geloven dat we de eerste generatie van onsterfelijken zijn. Maar dat zijn we niet. We gaan allemaal dood en dat weten we ook. Zoals de grote Ernest Becker zei: ‘Het menselijk dier wordt door niets zozeer in beslag genomen als door het denkbeeld van de dood, de angst ervoor.’ De angst voor de dood is de reden dat we kinderen krijgen, kathedralen bouwen en om drie uur ’s nachts online kattenfilmpjes zitten te kijken. Dood is datgene wat achter iedere impuls zit die we als mens hebben. Hoe meer we gaan begrijpen van de dood, des te meer we gaan begrijpen van onszelf.’
Caitlin Doughty (1985) werkt als uitvaartondernemer in Los Angeles. Ze is de oprichtster van The Order of the Good Death, een online community die zich inzet om het taboe rondom de dood te doorbreken. Een van die projecten zijn de videofilmpjes Ask a Mortician, waarin Caitlin vragen beantwoordt over de dood.
- Bezoek ook orderofthegooddeath.com.
- Door Goodreads.com geselecteerd als een van de beste boeken van de maand september.
- Paperback | 272 blz. | isbn 978 90 450 25735 | € 24,99 | verschijnt ook als e-book