Voor de bijeenkomst op 20 mei a.s. in Nijmegen zijn al ruim 120 deelnemers aangemeld. Relatief veel uitvaartondernemers tonen belangstelling, maar ook medewerkers postmortale zorg, mortuariumbeheer, cultuurmakers, filosofen en studenten geneeskunde hebben gereageerd.
“We mogen wel concluderen dat er veel animo is voor de expert meeting ethiek + etiquette in de omgang met menselijke resten,” zegt Laura Cramwinckel, projectleider van de Funeraire Academie. “Het programma is duidelijk in lijn met actuele ontwikkelingen.”
Respectvol omgaan met menselijke resten lijkt vanzelfsprekend, maar soms staat beroepsmatig correct handelen op gespannen voet met emoties van nabestaanden. De recente mediaophef rondom patholoog-anatoom George Maat en het publiekelijk tonen van identificatiefoto´s is daarvan een illustratie. In voorbije tijden werd de omgang met het dode lichaam gekenmerkt door meer vrijmoedigheid, zegt Peter Nissen, hoogleraar spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit en één van de sprekers.
Zijn we overgevoelig ten aanzien van het dode menselijke lichaam? Welke status geniet het dode lichaam in onze cultuur? En wat zijn zoal de implicaties van toegenomen betrokkenheid van nabestaanden bij lijkverzorging voor het uitvaart vak? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de expert meeting op 20 mei in Nijmegen.
Boeiende sprekers
Vijf beroepsexperts en onderzoekers belichten hun visie op de moraal en mores in uitvaartland en op de afdeling pathologie. Ze gaan in gesprek met elkaar en het publiek. Keynote sprekers zijn forensisch patholoog Frank van de Goot, trainer uitvaartverzorging Loes Rooijakkers-Jeuken, ethicus-filosoof Jean-Pierre Wils en cultuurwetenschapper Peter Nissen.
Geurexpert Roos Lubbers verzorgt een TED-talk en de dagvoorzitter van de middag is Eric Venbrux, directeur van het Centrum voor Thanatologie.
Praktische informatie
Organisatie: Funeraire Academie ism Centrum voor Thanatologie, Radboud Universiteit Nijmegen
Datum: woensdag 20 mei 2015
Tijd: 13.00 uur – 17.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
Locatie: Museum voor Anatomie en Pathologie – Radboudumc, Geert Grooteplein Noord 21, Nijmegen, route 101
Kosten: 40 euro (voor studenten 15 euro)
Voor meer informatie en aanmelding: http://www.funeraireacademie.nl (let wel: er is nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar)
Over de Funeraire Academie
De Funeraire Academie is een platform dat kennisuitwisseling tussen academici en uitvaartbranche stimuleert. Het is een samenwerking tussen branche, academische instituties zoals Tilburg University en Radboud Universiteit Nijmegen en wordt gefaciliteerd door Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover. De Funeraire Academie stimuleert reflectie en een breder perspectief op ritualiteit en beleving van dood, rouw en herdenken in Nederland.