In het voorjaar van 2013 besloten de leden van de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) gezamenlijk en in meerderheid om een Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU) in te voeren. De ontwikkeling en uitvoering hiervan is toen ondergebracht bij de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU). In de branche bestond al jarenlang de wens om te komen tot een eenduidig en kwalitatief sterk vakdiploma, stelt de SKU. Toch heeft brancheorganisatie Nardus bij monde van voorzitter Peter Buisman grote zorgen geuit over een ongewenste tweedeling die in de uitvaartzorg zou kunnen ontstaan als gevolg van het Vakexamen.
Volgens Nardus zou onder meer het gaan voeren van de nieuw gedeponeerde titel registeruitvaartverzorger (RU) na succesvol doorlopen van het examen van de SKU, voor een splitsing in de branche kunnen gaan zorgen. Het voeren van een titel zou bovendien marktverstorend werken, zegt Buisman: “Nardus heeft in de diverse gesprekken met de SKU haar zorg hierover geuit. Om de titel RU te kunnen voeren moet een uitvaartondernemer immers bij SKU en BGNU aangesloten zijn. Dat kan de professioneel werkende uitvaartverzorger die actief is bij een andere kwalitatief goed opererende uitvaartvereniging in een kwaad daglicht zetten. Deze kwestie heeft vooral te maken met het steeds verder dichttimmeren van de uitvaartmarkt onder regie van de BGNU en de SKU. Dit zijn wat ons betreft structurele en strategische pogingen om kleinere uitvaartondernemers, uitvaartverenigingen en zzp’ers buitenspel te zetten.”
De SKU kan zich niet vinden in de beschuldigingen van Nardus, laat bestuurslid Esther Kooistra van de stichting in een reactie weten: “Plaatsing in het register en dus de titel registeruitvaartverzorger (RU) is voorbehouden aan werknemers van een uitvaartonderneming met het Keurmerk omdat de eisen die gesteld worden aan de individuele werknemer niet los gezien kunnen worden van de kwaliteitseisen die aan een uitvaartonderneming als organisatie worden gesteld. Met het Vakexamen en register faciliteren en ondersteunen we als SKU de aangesloten leden.”
Dichttimmeren
Van het dichttimmeren van de uitvaartmarkt is dan ook absoluut geen sprake, meent Kooistra: “Tachtig procent van de uitvaarten wordt inmiddels door een keurmerkhouder georganiseerd. Er is dus gelukkig een grote groep ondernemers die de kwaliteit kan waarborgen en dit ook zichtbaar willen maken voor de consument. Het is aan de ondernemers zelf om die duidelijkheid te geven aan de consument en die kans biedt de SKU in samenwerking met de brancheorganisatie. Het staat vervolgens elke organisatie vrij om hier wel of niet aan mee te werken want er is geen enkele sprake van verplichte deelname. Graag benadrukken we dat het Nationaal Vakexamen en het Keurmerk openstaan voor iedereen. Als je als organisatie en uitvaartverzorger goede kwaliteit levert en voldoende uitvaarten per jaar organiseert kan elke ondernemer het Keurmerk voeren, het vakdiploma behalen en zich inschrijven in het register.”
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.