Almere, 1 december 2016 – Inwoners van Nederland zeggen eeuwenoude uitvaarttradities vaarwel. Dit blijkt uit Afscheidsmonitor van Yarden. Het liefst nemen ze afscheid van zwarte/donkere kleding (39%), droevige muziek (34%), koffie met cake (33%) en de rij bij het condoleren (33%). Opvallend is dat vooral 60-plussers droevige muziek en donkere kleding graag zien verdwijnen. Jongeren steken de doodskist en uitvaartdienst graag in een modern jasje. Nog niet heel Nederland breekt met tradities. Bijna een kwart (24%) wil de huidige uitvaarttradities in ere houden.
Meer vrolijkheid en kleur
Meer dan de helft van de mensen geeft aan het stemmige zwart en grijs van de rouwkleding en -kaart liever te vervangen voor gekleurde varianten. Wanneer men voor de keuze staat, wil een ruime meerderheid liever een borrel dan koffie met cake en liever vrolijke muziek dan droevige muziek. Vooral ouderen zien droevige muziek (48%) en zwarte kleding (60%) het liefst verdwijnen. Wel kiezen ouderen vaker voor een meer traditionele uitvaartvorm, zoals een ingetogen uitvaart en een afscheidsdienst in een kerk of crematorium. Terwijl jongeren vaker dan ouderen afwijken van de traditionele kist en uitvaartdienst. Jongeren willen vaker een groots, feestelijk afscheid, een persoonlijke kist, een biologisch afbreekbare kist en begraven worden in de natuur.
Steunbetuiging blijft traditioneel
De digitalisering van de samenleving krijgt nog weinig vat op uitvaarttradities. Steun betuigen aan nabestaanden doet 71% nog steeds door een kaart te sturen tegenover 9% die dit doet op social media of op een speciale website. Ook plaatst men liever een foto van de overledene bij de kist (41%) dan een filmpje te tonen over de overledene (32%).
Afscheid op maat
Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging bij Yarden: ‘De Afscheidsmonitor toont de grote variatie in uitvaartwensen en -tradities. De traditionele uitvaart is op zijn retour en veel consumenten willen tradities graag verruilen voor hun persoonlijke afscheidswensen. Tegelijkertijd wil één op de vier de uitvaarttradities in ere houden. Om ervoor te zorgen dat het afscheid past bij ieders persoonlijke wensen, is het nodig dat mensen hun uitvaartwensen bespreken met hun naasten en vastleggen. Dat draagt bij aan een goed afscheid en helpt mensen verder.’