Emeritus hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam Lucas Reijnders keert zich tegen natuurbegraven in een video van de stichting Natuurbegraafplaats-waaromniet. Volgens Reijnders draagt de mens niet alleen milieugevaarlijke stoffen met zich mee maar kan een ecosysteem ook overvoed te raken als er in grote getalen menselijke lichamen in de natuur worden begraven: “Als we begraven worden nemen we milieugevaarlijke stoffen als kwik, lood en cadmium mee de grond in. Ook geneesmiddelen die mensen op het laatst van hun leven hebben gebruikt zijn vaak gevaarlijk voor de natuur. Ten tweede zijn natuurgebieden in Nederland aangewezen op schaarste van meststoffen. Als er honderden mensen bij elkaar begraven worden kan de natuur overvoed raken met fosfaten of stikstoffen waardoor er bijvoorbeeld overwoekering door brandnetels kan plaatsvinden.”
In een reactie op de uitspraken van Reijnders laat het ontwikkelteam van de Gelderse natuurbegraafplaats De Polberg weten dat de uitspraken van de hoogleraar gebaseerd zijn op misvattingen: “In haar rapport uit 2009 concludeert onderzoeksbureau Alterra dat de effecten van het begraven van menselijke resten op het milieu verwaarloosbaar zijn. Deze conclusie geldt voor situaties waarin tot 1.500 mensen per hectare worden begraven – hetgeen veel meer is dan op de gemiddelde natuurbegraafplaats gebeurt. Hetzelfde geldt voor het verdwijnen van gevarieerde vegetatie door overbemesting van schrale natuurgrond. Bij het delven van een natuurgraf wordt de bovenste grondlaag apart verwijderd en pas bij het sluiten van het graf teruggelegd – dit om de bodemstructuur en de zaadbank in tact te laten. Door deze werkwijze is overbemesten van de bovenste grondlaag – die de voedingsstoffen bevat voor de bodemvegetatie – uitgesloten.”
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.