Vandaag is CNV Dienstenbond gestart met een actie om werkgevers weer aan tafel te krijgen voor overleg over de Uitvaart-cao. Enige tijd geleden braken de werkgevers het cao-overleg af.
Alle werknemers in de uitvaartzorg krijgen een dezer dagen een rouwkaart toegestuurd.
Daarop staat:
Bedroefd stelt CNV Dienstenbond u in kennis dat door de hand van werkgevers dreigt heen te gaan |
De CAO voor de uitvaartzorg |
|
Volgens de CNV Dienstenbond eisen werkgevers in de uitvaartbranche de mogelijkheid om werknemers naar huis te sturen als het hun uitkomt. ‘Met deze eis krijgen de werkgevers heel veel zeggenschap over uw arbeidstijd. U houdt nog maar weinig invloed over op uw vrije tijd. Als de werkgevers hun zin krijgen, neemt uw arbeidsovereenkomst het karakter van een oproepcontract aan. Werken in de uitvaart zal dan een stuk minder plezierig zijn. Elke werknemer in de branche kan hier mee te maken krijgen. Ú dus ook. Laat de werkgevers weten dat u hier niet mee kunt leven. U kunt uw medeleven betuigen door het condoléanceregister hieronder te tekenen. Wij bieden het gehele register aan bij de werkgevers. Hoe meer uitingen van ongenoegen, hoe groter de druk die we kunnen uitoefenen om ze op andere gedachten te brengen.’
Op de site http://www.cnvdienstenbond.nl/cnvdienstenbond/uitvaart.html kunnen werknemers hun steun voor de actie betuigen.
‘De maat is vol’
Over een paar weken zal de bond het condoleanceregister aan de werkgevers overhandigen. CNV-onderhandelaar Steffe Bak: “Het is een ludieke actie, maar we zijn heel serieus. We hebben het uitgebreid besproken met onze kaderleden en de maat is vol. De leden juichen de acties toe. En voor zo’n rustige branche als de uitvaartsector is dat bijzonder.” Volgens Bak is de organisatiegraad binnen de uitvaartbranche zo’n twintig procent en snel stijgend. Volgende week maandag en woensdag houdt vakbond De Unie ledenraadplegingen in Hoofddorp en Zwolle over de uitvaart-cao.
‘Absolute onzin’
In een reactie op de CNV-actie zegt werkgeversvertegenwoordiger René Kwekkeboom dat er geen sprake van is dat werkgevers bepalen wanneer iemand wel en niet vrij heeft. “Dat gebeurt nog altijd door het rooster. Als iemand vrij heeft, heeft hij vrij. Er worden dingen voorgesteld, die absoluut niet waar zijn. Dat er oproepcontracten komen is volledig uit zijn verband gerukt en absolute onzin.” Volgens Kwekkeboom gaat het alleen om de ‘plus- en min-uren’ die op jaarbasis tegen elkaar worden weggestreept. “De heer Bak wil zich kennelijk op deze manier profileren. Heel triest en slecht voor de bedrijfstak.”
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.