De toekomst van de klassieke begraafplaats
Wim Cappers nam eind 2018 afscheid als hoofdredacteur Terebinth, maar mocht dit nummer nog samenstellen. Opnieuw laat hij zien wat hem de afgelopen 25 jaar heeft gemotiveerd: de toekomst van ons funerair erfgoed. Drie kenners van de funeraire wereld – Anja Krabben, Jasper Enklaar en Leon Bok – vertellen op zijn verzoek samen in één artikel hoe zij zich die toekomst voorstellen. Wim Cappers komt in een apart artikel aan het woord, geïnterviewd door Anja Krabben. Jurist Willem van der Putten schrijft over de rol van de gemeente bij de bescherming van funerair erfgoed. Volgens hem zijn er in dit kader nog heel wat misverstanden uit de weg te ruimen. De situatie in België – waar alle begraafplaatsen en kerkhoven (ook die in eigendom van particulieren en kerken) onder het beheer van de overheid vallen – krijgt aandacht in het artikel van Anne-Mie Havermans over de ‘kerkhofstrijd’ in de negentiende eeuw.
Funerair fietsen en wandelen
De geschiedenis komt ook elders in dit nummer nog aan bod, in de vorm van bijdragen over de grafmonumenten van de schrijvers Nicolaas Beets en dat van Rhijnvis Feith. Wandelaars onder de lezers kunnen dit nummer meenemen voor een wandeling op de Noorder- en Zuiderbegraafplaats in Groningen, inclusief de joodse begraafplaats (naast de Noorderbegraafplaats). Wandelen én fietsen kan ook langs funerair erfgoed in Friesland: Rita Hulsman wijst de weg tussen Wolvega en Noordwolde – waar oude kerken met hun kerkhoven het Friese landschap kleur geven.
En verder…
Meer nieuws in dit nummer over o.a. museum Tot Zover, R.K. Begraafplaats Buitenveldert in Amsterdam, de Terebinth-themadag Grijs & Groen op 13 april a.s. in Leiden (begraafplaatsen Zijlpoort en Groenesteeg), het Weekend van de begraafplaats (24-26 mei) en de Gouden Terebinth 2020. De fotoreportage gaat over Dalfsen en omgeving. Ook over informatieborden is er in dit nummer iets te lezen.