De Gouden Terebinth is een nationale prijs die in februari 2020 voor de derde keer door de stichting Terebinth wordt uitgereikt. Winnaar wordt de organisatie/instantie of de persoon die zich in 2018-2019 uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van funerair erfgoed. Dat kan door concrete zorg, maar ook door er op een bijzondere manier aandacht voor te vragen, via media, (boek)publicaties, film en video. Meedoen kan tot 21 oktober 2019.
Het bestuur van de stichting Terebinth roept organisaties/instanties en personen op zich nu aan te melden en mee te dingen naar de Gouden Terebinth. De prijs wordt eens per twee jaar uitgereikt. Er is een geldbedrag van 1.000 euro met een wisseltrofee aan verbonden. Begin december worden er drie kandidaten genomineerd; de twee andere genomineerden ontvangen elk 250 euro. De winnaar belooft bij ontvangst het bedrag te besteden aan een funerair doel. De prijs ging in 2016 naar de Stichting Oude Groninger Kerken en in 2018 naar Stichting Ter Navolging Tiel.
Meer aandacht voor begraafplaats en grafmonument
Met de komst van alternatieven, zoals cremeren, natuurbegraven en zelfs vriesdrogen is de belangstelling voor de traditionele begraafplaats en bijzondere grafmonumenten bij het publiek flink gedaald. Ook de overheid lijkt vaak weinig waarde aan onze funeraire geschiedenis te hechten.
Talloze traditionele begraafplaatsen worden in hun bestaan bedreigd, zeker kerkhoven. Ze worden gesloten, raken in verval of dreigen te verdwijnen door ruiming(en). Maar niet overal. Er zijn veel mensen en organisaties die zich buitengewoon inzetten voor het behoud van onze funeraire cultuur en die zich bewust zijn van de waarde van deze plekken, zoals voor uiteenlopende zaken als rouwverwerking en biodiversiteit.
Terebinth op de bres
Terebinth wil die inzet belonen met het uitreiken van de Gouden Terebinth. En bovendien iedereen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van onze traditionele begraafplaatsen en funeraire cultuur. Graven en andere gedenkmonumenten vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze horen net zo bij onze geschiedenis als historische gebouwen zoals molens, kerken en kastelen. Ook aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven.
Meer informatie met het aanmeldingsformulier is op te vragen bij: bureau@terebinth.nl