Vakblad Uitvaart is hét onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche in Nederland en België. Het verschijnt 11x per jaar (juli en augustus zijn gecombineerd) en brengt elke maand het laatste nieuws, opinies, achtergronden, wetenswaardigheden en productnieuws.
Kennismaken? Klik hier voor een kennismakingsabonnement!
Jaargang 36, nummer 1, januari 2020
Kort nieuws
NaVU gediplomeerden
Weerstand rond oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn
Marktmonopolie gevreesd
Actueel | Gedeelde ambitie en prettig gesprek
Ton Heerts peilde het draagvlak bij brancheorganisaties voor kwaliteitsborging en consumentenbescherming, zoals voorgesteld door Dela, Monuta en Yarden. Wat reëel en haalbaar zou moeten zijn, vatte hij samen in ‘de beginselen’. Een inkijkje in zijn eindrapport en de eerste reacties.
Actueel | Keurmerkbedrijven zien meerwaarde van onafhankelijke toetsing
Met de komst van dertien nieuwe keurmerkhouders staat de teller bij de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU) sinds 1 december op 360 gecertificeerde ondernemingen. De nieuwe deelnemers kregen eind november het Keurmerk Uitvaartzorg uitgereikt tijdens een bijeenkomst in het DomusDELA in Eindhoven.
Actueel | Eeuwige grafrust gezocht voor islamitische graven
Eeuwigdurende grafrust is in de islamitische en ook Joodse cultuur een belangrijke voorwaarde als het gaat om het begraven van de overledenen. Op verschillende plaatsen in het land zijn momenteel initiatieven vanuit de islamitische gemeenschap om eigen grafvelden te realiseren.
Actueel | ‘Met podcasts laten we horen wat we doen’
De branche mag als behoudend bekendstaan, ook in uitvaartland wordt geëxperimenteerd. Karin Keur, die met haar man een uitvaartbedrijf heeft, maakt sinds dit voorjaar podcasts. “Zo kun je je als ondernemer ook laten zien.”
Actueel | Rouwverlof: noodzaak of niet?
Elke werknemer krijgt vroeg of laat te maken met het overlijden van een dierbare. Welke ruimte is er voor rouw op de werkplek? Beperkt, vinden GroenLinks en SGP. Zij vragen om actie en presenteerden eind november het manifest ‘Ruimte voor rouw’. Branchevereniging BGNU steunt de aandacht voor rouw, maar ziet geen oplossing in het grijpen naar wettelijke verplichtingen.
Achtergrond | Japanners leven met shinto en begraven met een boeddhistisch ritueel
Tijdens een reis door Japan ervaart Norbert Splint het land van de rijzende zon als een paradoxaal land, waar traditie en hypermoderniteit hand in hand gaan (meer op pagina 23). Al even fascinerend is de omgang van de meeste Japanners met de dood. Bij terugkomst sprak hij erover met de enige Nederlandse shinto-meester Paul de Leeuw.
Actueel | Europese norm voor uitvaartverzorging na 14 jaar geactualiseerd
“De nieuwe Europese norm is geen wet, het is een norm bedoeld als advies aan de branche”, stelt Wouter van Aaken. Namens de BGNU bezocht hij eind november de jaarbijeenkomst van de European Federation for Funeral Services (EFFS) in Parijs. Daar werd de nieuwe Europese norm voor uitvaartverzorging besproken en bepaalde de EFFS de vervolgstappen. Van Aaken werd tevens aangesteld als kartrekker van de te ontwikkelen Europese uitvaartinfotheek.
Achtergrond | ‘Brexit is niet verstandig, zakelijk gezien’
Kiezers in het Verenigd Koninkrijk stemden op 23 juni 2016 voor een Brexit, een Brits afscheid van de Europese Unie. Sindsdien is het gissen naar de gevolgen, zeker voor Nederlandse uitvaartondernemers die ook overzees actief zijn.
Achtergrond | ‘Ook een kind moet leren hoe je afscheid neemt’
De vraag of kinderen mee kunnen naar een uitvaart wordt, net als praten over de dood, vaak als lastig ervaren. Twee deskundigen over wat een uitvaartbegeleider moet weten over kinderen rondom een uitvaart.
Achtergrond | Aula bij begraafplaats lijkt achterhaald
Het gemeentebestuur nam onlangs het besluit drie van de vijf aula’s bij de gemeentelijke begraafplaatsen in Ede niet meer te gebruiken voor uitvaarten. Uit een onderzoek blijkt dat er toch al niet erg veel gebruik werd gemaakt van de aula’s.
Actueel | ‘Vaart maken met nieuwe Uitvaartwet’
De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken boog zich eind november opnieuw over de modernisering van de Wet op de lijkbezorging. De leden gaven minister Knops een duidelijke boodschap mee: pas in september 2020 met een wetsvoorstel komen, is rijkelijk laat.
Bedrijfsscan | Niet echt het gevoel van een begraafplaats
Joyce Sengers is oprichter, directeur en beheerder van Natuurbegraafplaats De Utrecht in de Noord-Brabantse gemeente Hilvarenbeek. Ze wil de natuur van het landgoed ontwikkelen en groene uitvaarten stimuleren. Wat drijft haar en waarom zal de begraafplaats na zestig jaar alweer sluiten?
Bijzondere begraafplaats | Goed verzorgde graven op reuzebegraafplaats Aoyama
De Japanse hoofdstad Tokyo is de grootste stad ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zich in het centrum een reusachtige begraafplaats bevindt, de boeddhistische begraafplaats Aoyama.
Rubrieken
De dag van | Ger Brinkhorst
Beeldpraat | Kisten en herkisten
Even bellen met | Helma Horvers
Columns
Van alledag | Ger Thonen: Vooruit kijken kost tijd
In business | Pieter Koster: ‘Ik wens u veel personeel’
Noviteiten
Rouw tonen
Dwarsfluit
Kwartet
Kinderbaar
Hartje
Video
Waxine
Boeken | recensies door Rob Bruntink
Titel: Beginnen over het einde. Over euthanasie bij dementie
Door: Henk Blanken
Titel: Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief
Door: Sebo Ebbens
Titel: Hoi papa. De herrijzenis van Michel Boerebach
Door: Eddy van der Ley
Klik hier voor een abonnement!