Uitgebreid aandacht voor de winnaar van de Gouden Terebinth 2020 in dit nummer: het Sovjet Ereveld in Leusden. De funeraire wandeling gaat deze keer over kerkhof en begraafplaats te Huizum, in Leeuwarden, waar minstens twee bekende Nederlanders begraven liggen: Havank (van de bekende detectivereeks) en Max de Lange-Praamstra (schrijfster van veelgelezen meisjesboeken).
Actueel
Wouter Schrover schrijft over het urnenmonument van het Amsterdamse echtpaar Wibaut. Floor Wibaut werd geciteerd in de rouwadvertentie voor de slachtoffers van de neergestorte MH17. Net zo actueel is het artikel over de grafkelder van de familie Herckenrath in Monster, want daarmee is de geschiedenis van racisme en slavernij verbonden. De grafkelder speelt een rol in het boekenweekgeschenk dat Annejet van der Zijl dit jaar schreef.
Hout
Wat te doen met houten grafmonumenten, als ze echt niet meer te redden zijn? Kees Geut, uit Middelstum, vertelt stap voor stap hoe je zelf een houten monument kunt vervangen, zodat de informatie en daarmee de geschiedenis van deze kwetsbare graftekens niet verloren gaan.
Onder de titel ‘Noordenwind’ verschijnt de eerste column van Koos Brandon Bravo, terwijl er ook ruimte is voor observaties over de komst van het Boeddhabeeld op de Nederlandse begraafplaatsen (met name in Utrecht).
Aandacht voor het noorden
Naast Huizum en Middelstum geeft Terebinth aandacht aan een derde begraafplaats in het noorden: vrijwilligers bliezen begraafplaats Obergum (in Winsum) nieuw leven in. Daarover bericht Terebinth, en over nog veel meer, zoals de invloed van het coronavirus op de huidige uitvaart…