Vanaf 22 juli 2020 zijn in Cube design museum te Kerkrade de drie winnende concepten van de design challenge Who wants to live forever? te zien. Cube organiseerde de challenge in het kader van de actuele expositie (Re)design Death, die nog tot en met 24 januari 2021 in het museum te bezoeken is. Ines Glowania, Iris de Vries en Alex Gehlen, de drie jonge designers die naar aanleiding van deze vraag een conversation piece hebben ontworpen, plaatsen hun concepten 22 juli in de expositie. Vanaf dan zijn bezoekers van harte uitgenodigd aan de hand van de designs het gesprek aan te gaan over de vraag: “Wil je eeuwig leven?”.
De expositie (Re)design Death toont hedendaags design rondom afscheid nemen, sterven, rouwen en herinneren. De expositie is ingedeeld in drie opeenvolgende thema’s, afgeleid van de fasen van overlijden: Voorbereiding, Afscheid, Rouw & voortleven. Ter afsluiting van de expositie is er ruimte voor reflectie. Hier kunnen bezoekers nadenken en discussiëren over de vraag: “Wil je eeuwig leven? Zo ja, hoe dan?” Cube heeft jonge designers uitgedaagd om hiertoe “gespreksstarters” te ontwerpen. Zeventien designers hebben een pitch aangeleverd. Uiteindelijk zijn er door de jury, bestaande uit Mark Sturkenboom, Laura Cramwinckel (Uitvaartmuseum Tot Zover), Wouter van Dillen en Gene Bertrand (beiden Cube design museum), drie designers geselecteerd. Onder leiding van Mark Sturkenboom, designer van o.a. het spraakmakende ontwerp 21 Grams, hebben zij hun idee verder uitgewerkt tot een fysiek product.
De winnende designs zijn:
- Fountain of Youth – Ines Glowania
Ines Glowania is een interdisclipnaire designer, woonachtig en werkzaam in Keulen (D). Haar ontwerp Fountain of Youth roept op tot persoonlijke reflectie en confronteert met de snelheid van wetenschappelijke ontdekkingen op gebied van onsterfelijkheid. Door nieuw wetenschappelijk onderzoek over ons DNA, komen we dichterbij cellulair onsterfelijk worden. Onze cellen aanpassen en niet meer ouder worden, verandert wat het betekent om mens te zijn. Bovendien zullen maar enkele mensen hun DNA kunnen veranderen. Dus de vraag blijft: wil ik voor eeuwig leven? - CLAM-MAN (500+) – Iris de Vries
Iris de Vries (NL) is een conceptueel en sociaal-kritisch ontwerper. Ze vindt dat iedereen in staat moet zijn zich een mening te vormen over de technologieën die ons leven beïnvloeden en vormen, zoals de doorbraak in CRISPR-Cas techniek, die het mogelijk maakt te “knippen en plakken” met DNA. Haar ontwerp CLAM-MAN is een genetisch gemodificeerd wezen, dat ongelooflijk oud kan worden. Er zijn dieren op aarde die veel ouder kunnen worden dan de mens. Het oudst bekende dier is een schelpdier dat helaas op 507-jarige leeftijd overleed toen onderzoekers de schelp openden. Dit dier is de inspiratie voor het ontwerp van De Vries. - Ghost in the Machine – Alex Gehlen
De uit Duitsland afkomstige, in Eindhoven gevestigde ontwerper Alex Gehlen heeft zich verdiept in een manier om eeuwig te leven waarbij het lichaam niet blijft voortbestaan, maar de geest wel. Algoritmes kunnen aan de hand van onze online activiteit complete persoonlijke profielen opstellen. Kunnen deze profielen ook overgedragen worden op een machine? Kan je zo “herboren” worden als broodrooster? En hoe vinden de nabestaanden het als de toaster ineens net zo aangebrand reageert als wijlen grootvader kon doen?