Door Barend van de Kraats
De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, beter bekend als de NOW, is voor veel bedrijven sinds de start van de coronacrisis van levensbelang gebleken. Het aantal faillissementen was de afgelopen maanden nog beperkt en daar zal de NOW zeker toe hebben bijgedragen. De NOW-regeling lijkt op het eerste gezicht voor de uitvaartbranche niet zo relevant, want een jammerlijk gevolg van deze crisis is dat uitvaartbedrijven het extra druk hebben. Toch zijn er enkele tientallen uitvaart(gerelateerde) bedrijven die NOW hebben gevraagd.
Binnen de eerste tranche van de NOW – de NOW1, inmiddels zitten we al bij NOW3 – is in totaal ruim 7,7 miljard euro toegekend aan bijna 139.000 bedrijven. Veel bedrijven, niet verrassend, zijn te vinden in de transportsector, de evenementenindustrie, de horeca en de cultuursector. Dit zijn immers de sectoren die het extra hard voor de kiezen krijgen in deze crisis.
Het UWV heeft een overzicht gepubliceerd waarin voor iedereen zichtbaar is wie NOW heeft aangevraagd, en voor welk bedrag. Zo kun je nagaan dat er 23 bedrijven NOW hebben gekregen met ‘uitvaart’ in hun bedrijfsnaam. Het gaat om relatief beperkte bedragen, variërend tussen 522 en 43.641 euro. Zelfs de grootste aanvrager zit dus nog ruim onder het gemiddelde bedrag dat aan de bijna 139.000 bedrijven is uitgekeerd, namelijk 55.963.
Verder zoeken levert op dat er vijf crematoria NOW hebben aangevraagd, en nog eens vijf natuurbegraafplaatsen een NOW1-uitkering ontvingen. Het aantal bedrijven met ‘begrafenis’ in de naam blijft steken op twee. De aanvragen van uitvaartbedrijven zijn dus op het totaal van bijna 139.000 verwaarloosbaar. Maar ook in vergelijking met de cijfers in de branche valt het reuze mee, want er zijn 2.130 uitvaartbedrijven en 113 crematoria. Wel opvallend: 5 van de in totaal 18 natuurbegraafplaatsen, ofwel ruim een kwart, kregen NOW.
Het blijft gissen waarom deze bedrijven NOW hebben aangevraagd. Zeker omdat toch wel van meet af aan aannemelijk was dat ondernemingen in de uitvaartbranche niet hoefden te vrezen voor een terugval in de omzet. Was het ‘better safe than sorry’? Een kwestie van ‘laten we het maar aanvragen, terugbetalen kan altijd’? Voor veel bedrijven in de niet of minder getroffen sectoren geldt inderdaad dat zij geld moeten terugbetalen, en eigenlijk is dat alleen maar goed nieuws.
Kunnen we op basis van de NOWregistraties dus aannemen dat het allemaal wel meevalt in de uitvaartbranche? Nee, zo snel gaat dat niet, want we weten niet hoeveel Tozo-aanvragen er zijn toegekend aan uitvaartondernemers. Een register voor de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) zou voor de uitvaartbranche, met z’n vele zzp’ers, minstens zo interessant zijn geweest.
Is deze crisis – hoe wrang ook – een zetje in de rug voor veel starters? Of blijft het sappelen voor velen en zien we dat terug in de Tozo-aanvragen? Het is voor zzp’ers in de uitvaart te hopen dat het relatieve aantal Tozo-uitkeringen net zo gering is als bij de NOW.
Deze column werd gepubliceerd in Vakblad Uitvaart, december (11/2020).
Barend van de Kraats is Associate partner bij The Alignment House.