Aan de vooravond van de Europese Dag van de Privacy (28 januari 2021) heeft het lectoraat Zorg om Naasten van de Hogeschool Rotterdam enkele filmpjes gepubliceerd die mensen moeten stimuleren om na te denken over hun digitale nalatenschap. De filmpjes schetsen enkele dilemma’s omtrent foto’s op de telefoon van een overledene, online opgeslagen foto’s of documenten, e-mails of de vraag wat er na overlijden met accounts op sociale media moet gebeuren. Ze maken deel uit van een breder onderzoeksproject genaamd ‘Digitaal Nalatenschap’ dat begon tijdens muziekfestival Lowlands in 2019. Uit een daar afgenomen enquête bleek dat van de 368 deelnemers bijna 3/4 het belangrijk zou vinden om online foto’s, filmpjes en sociale media-profielen van anderen na hun overlijden te kunnen blijven bezoeken. Tegelijkertijd vond 70% dat hun eigen accounts op internet ontoegankelijk moesten worden. ‘Uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet willen dat hun digitale persoon benaderbaar blijft na overlijden, maar slechts weinigen regelen dit bij leven,’ schrijft het lectoraat in een online nieuwsbericht. ‘Onderzoek naar de gevolgen van alle (on-)mogelijkheden voor nabestaanden ontbreekt nog. Wat doet dit bijvoorbeeld met gevoelens van rouw? Gaandeweg wordt er onderzocht hoe we studenten, zorgverleners en burgers kunnen toerusten om van digitaal nalatenschap geen last maar een lust te maken.’
De focus van het Rotterdamse lectoraat ligt op onderzoek naar hoe zorgprofessionals nabestaanden, families of vrienden van patiënten beter kunnen ondersteunen. Betrokken zijn onder meer studenten en docenten van de opleiding Verpleegkunde, onderzoekers van het Kenniscentrum Zorginnovatie en professionals uit de mantelzorg, palliatieve, ouderen en thuiszorgsectoren.
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.