Rode draad in dit nummer is het 35-jarig bestaan van Terebinth. Voor de blik op het verleden inclusief de ontwikkelingen sinds 1986 zorgen een interview met Marinus van den Berg, een van de oprichters, en het in memoriam van Frans Renssen, ook iemand van het eerste uur. Voorzitter Bert Lever schrijft over het verleden, maar vooral ook over de toekomst van de stichting.
Herfst: paddenstoelenparadijzen
Als altijd biedt het blad nieuws over uiteenlopende aspecten van ons funeraire erfgoed. Mycoloog Rob Chrispijn vestigt in dit herfstnummer de aandacht op begraafplaatsen als toevluchtsoord voor zeldzame paddenstoelen (zoals in Zuidwolde (Dr.)) – nog een reden om voorzichtig om te gaan met oude begraafplaatsen en kerkhoven. In Schiedam is tot 7 november de tentoonstelling ‘Begraven branders’ te bezoeken. Een lid van de vrijwilligers van de werkgroep die actief is op de oude rooms-katholieke begraafplaats aan de Vlaardingerdijk in Schiedam, schrijft over de sporen van een rijk jeneververleden: de graven van branders en distillateurs.
Funeraire wandeling Nieuw Eykenduynen
Nog meer begraafplaatsen passeren in dit nummer de revue. Bert Pierik bezocht Nieuw Eykenduynen in Den Haag en maakte prachtige foto’s; Jenny Mateboer schrijft over een vliegramp in Apeldoorn en de bijbehorende grafmonumenten op de Begraafplaats Soerenseweg. Goed nieuws bericht George Harinck over Amsterdam: dankzij een crowdfundingsactie kon op de Nieuwe Ooster het graf van de theoloog Herman Bavinck (1854-1921) gerestaureerd worden.
Er blijven echter nog genoeg begraafplaatsen over waar problemen zijn. Ton Wolswijk beschrijft in de rubriek Onze Begraafplaats de succesvolle activiteiten van vrijwilligers die het Oude Kerkhof in Vlodrop opknapten. Ze deden dat zo goed dat het gemeentebestuur van Roerdalen (waar Vlodrop onder valt) nu graag het kerkhof van de gemeentelijke monumentenlijst wil halen, onder het mom van ‘deregulatie’ (?)…