Euthanasie mag geen speelbal worden van bepaalde groepen die onder het mom van bescherming van artsen beperkingen willen doorvoeren. Dat zei minister Ernst Kuipers van VWS maandag in Den Haag tijdens het NVVE-congres over twintig jaar euthanasiewetgeving. Kuipers doelde daarmee op de stelling van topman Rinus Otte van het Openbaar Ministerie dat een strikter toezicht op de euthanasiepraktijk artsen beter beschermt. Hoe de euthanasiewet geïnterpreteerd moet worden, is aan de artsen en de toetsingscommissies, aldus Kuipers.
NVVE-bestuurder Fransien van ter Beek wees erop dat veel artsen terughoudend staan tegenover euthanasie sinds het Openbaar Ministerie geregeld dreigt met strafrechtelijk onderzoek. Procureur-generaal Otte heeft diverse keren gezegd dat artsen zich wel drie keer moeten bedenken voor zij een euthanasieverzoek inwilligen. ‘Handen af van de euthanasiewet’, zei Van ter Beek.
Tijdens het congres werd stilgestaan bij het feit dat de euthanasiewetgeving twintig jaar geleden van kracht werd. Diverse deskundigen betoogden dat de wet uitstekend in elkaar zit maar dat aan de uitvoering ervan nog wel het een en ander te verbeteren valt. Zo worden de verzoeken van mensen met dementie, psychiatrische aandoeningen of een stapeling van ouderdomsklachten nog vaak niet gehonoreerd. Deels komt dat doordat onder artsen nog onvoldoende bekend is welke mogelijkheden de wet in de praktijk biedt.
Om die reden betoogde NVVE-bestuurder Fransien van ter Beek dat de overheid meer informatie over euthanasie moet geven, zowel aan het publiek als aan professionals. Een verwijsplicht moet ervoor zorgen dat patiënten van artsen die geen euthanasie willen uitvoeren, bij een dokter terecht kunnen die er wel voor openstaat.
Ook moet de minister zich er volgens de NVVE sterk voor maken dat de wachttijden bij het Expertisecentrum Euthanasie worden teruggedrongen. Doordat de GGZ euthanasieverzoeken in toenemende mate doorverwijst naar het expertisecentrum dat toch al kampt met een tekort aan psychiaters duurt het inmiddels twee jaar voor verzoeken van mensen met een psychiatrische aandoening in behandeling wordt genomen.
Fransien van ter Beek riep de minister op werk te maken van het wetsvoorstel Voltooid Leven, dat al enkele jaren geleden door Kuipers’ partijgenoot van D66 Pia Dijkstra is ingediend. In dit voorstel wordt levensbeëindiging op verzoek mogelijk voor mensen vanaf 75 jaar die hun leven voltooid achten. Een medische oorzaak is daarbij niet vereist en de levensbeëindiging gebeurt niet door een arts maar door een daarvoor opgeleide levenseindebegeleider. In het coalitieakkoord is afgesproken dat Kamerleden een persoonlijke afweging over het voorstel kunnen maken. Het is echter nog niet bekend wanneer de Kamer het wetsvoorstel behandelt.