Door Hans Bleijerveld, auteur van het boek Protocol & Etiquette rondom de uitvaart.
De grafloop is een plechtig moment. De uitvaartbegeleider en de beheerder van de begraafplaats of voorloper hebben hier een logistieke en ceremoniële rol. De volgorde van de stoet dateert al uit een ver verleden.
Een geestelijke komt in rangorde voor een uitvaartbegeleider. Dit betekent dat de geestelijke voorop loopt; de voorloper of beheerder van de begraafplaats kan weer voor de geestelijke lopen. Dat de beheerder – praktisch gezien – voorop loopt, is juist. De ritueelbegeleider heeft dezelfde rol als de geestelijke, maar is niet hoger in rangorde dan de uitvaartbegeleider. De volgorde van de stoet van voor naar achter: de beheerder van de begraafplaats of de voorloper, de geestelijke (afhankelijk van religie), de uitvaartbegeleider met eventueel de ritueelbegeleider naast zich, de bloemendragers, eventueel hierachter de drager met de onderscheidingen op kussen, dan de kist met de dragers en daarachter de familie.
Achter de familie lopen de genodigden. Indien er een bedienaar of palfrenier meeloopt in de stoet, dan loopt deze (vanuit de familie gezien) links naast de dragers ter hoogte van de achterste drager. Hij heeft dan het overzicht en kan zo nodig aanwijzingen geven.
Vragen over Protocol & Etiquette? Mail uw vraag naar: protocol@uitvaartmedia.com