Om burgers bewust te maken van hun digitale nalatenschap is de Alliantie Digitaal Samenleven gestart met de campagne ‘Data na de dood’. Volgens de initiatienemers lukt het eenderde van de nabestaanden niet om de digitale nalatenschap af te wikkelen. Door het vooraf te bespreken, kunnen lastige en pijnlijke situaties worden voorkomen. Situaties die tijdens een periode van rouw en verlies vermeden kunnen worden.
Hoewel de dood een zwaar onderwerp kan zijn, heeft de Alliantie Digitaal Samenleven ervoor gekozen om dit thema op een luchtige en humoristische manier te benaderen. De campagne moet mensen aan het denken zetten over hun digitale nalatenschap. Voor de campagne schreef muzikant Thijs Boontjes het lied ‘Bonnie’. Met het lied en de bijbehorende videoclip, met actrices Hetty Heyting en GerdaLentenHavertong in de hoofdrol, wil de Alliantie mensen raken én inspireren, zodat het onderwerp over de wensen en de grenzen van de digitale nalatenschap met familie en vrienden bespreekbaar wordt.
Wanneer je digitale nalatenschap niet goed geregeld is, zorgt dit in een periode van rouw voor onzekerheid, dilemma’s en pijnlijke momenten bij nabestaanden. Toegang krijgen tot een smartphone, DigiD, of social media accounts lijdt tot problemen. Ook het ontdekken van een dating-app van een partner of een laptop met expliciete zoekgeschiedenis kunnen zorgen voor ongemakkelijke situaties voor nabestaanden.
De website www.datanadedood.nu biedt onder andere een 8-stappenplan en tips om de digitale nalatenschap te regelen.
Bekijk de videoclip van ‘Bonnie’ hieronder.
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.