Staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken) versoepelt zijn plannen om nabestaanden met minderjarige kinderen verplicht te laten solliciteren twee jaar na het overlijden van hun partner. Onder druk van de Tweede Kamer wil hij die termijn nu verlengen.
Dat zei Aboutaleb donderdag tijdens een spoeddebat over zijn plannen voor de Algemene Nabestaandenwet. Hij onderstreepte dat de uitkeringsrechten van nabestaanden ongewijzigd blijven. Nabestaanden hoeven niet hun vermogen aan te spreken, iets wat mensen in de bijstand wel moeten.
Onacceptabel
Het gaat er volgens de bewindsman niet om nabestaanden ‘de arbeidsmarkt op te schoppen’, zoals SP-leider Agnes Kant hem verweet. Abouteleb vindt dat ze moeten ‘meedoen aan de samenleving’. Kant noemde het voornemen ‘onacceptabel en onbeschaafd’ en riep de staatssecretaris op af te zien van het plan.
Te snel
De Algemene Nabestaandenwet wordt voorlopig niet gewijzigd. De wet regelt dat mensen na het overlijden van hun partner een uitkering krijgen. De PvdA wil dat achtergebleven partners na twee jaar weer aan een baan worden geholpen. Het CDA vindt dat te snel. PVV, SGP en ChristenUnie bleven net als de SP tegen.
Studie
Het CDA pleit daarom voor extra studie. Dat de Algemene Nabestaandenwet uiteindelijk gaat veranderen lijkt een feit, want de hele coalitie wil dat nabestaanden sneller gaan werken. Een uitkering totdat de kinderen 18 jaar zijn, zoals nu het geval is, vindt niemand goed.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.