Agenda detail

21/09/2019
Forum BEFA Mannheim (21 september 2019)
Mannheim, Duitsland

Vakbeurs voor de uitvaartbeurs.

> naar de website


02/10/2019
Après la Vie – Module Uitvaartmarketing
Soest

Met emotie, is het antwoord. Nabestaanden kiezen voor jouw dienstverlening als het goed voelt. Profileer jouw onderneming daarom met de juiste uitvaartmarketing. In samenwerking met communicatie-experts Bureau APS helpen wij je onder het label APS Studio een krachtige communicatiestrategie op poten te zetten waarmee je direct van start kunt. De combinatie van kennis van uitvaartmarketing van Bureau APS en de didactische knowhow van Après la Vie Academie, resulteert in een leerprogramma waar zowel ervaren als beginnende uitvaartondernemers hun voordeel mee doen.

We nemen je aan de hand en laten je door middel van creatieve opdrachten nadenken over jouw identiteit. We onderzoeken de juiste beeldtaal en kijken welke kleur en vorm het beste bij jouw bedrijfsidentiteit en doelgroep passen. Ook nemen we de concurrentie onder de loep. Een deel van de training volg je in de online leermodule en een deel op locatie. Tijdens verschillende theoriedagen inspireren we je met lezingen en verdiepingsmodules.

Uitvaartondernemer blijft een praktisch vak. Als je eenmaal weet hoe jouw personal brand eruitziet, ga je aan de slag met je handen. We nodigen je uit voor een facultatieve creatiedag op een inspirerende locatie, zoals een fotostudio of een oude kerk. Ontspannen en creatief gaan we hier aan de slag. Een fotograaf, visagist, stylist en twee vormgevers gieten jouw visie in een aantrekkelijk jasje. Twee weken later leveren wij je een op maat gemaakt communicatiepakket.

Meer informatie en aanmelden:
https://www.apreslavie.nl/uitvaartmarketing/
https://www.apreslavie.nl/aanmelden-uitvaartmarketing/


02/10/2019
BGNU NetwerkEvent over online marketing op 2 oktober
Utrecht

De bijeenkomst wordt gehouden in Boerderij de Hoef in Utrecht. Thematisch wordt er ingegaan op marketing en hoe uitvaartondernemers zich kunnen profileren op internet. Spreker is Anne Marie Scheepers van het Bredase merkenbureau SCHMUHL, laat BGNU weten in een uitnodiging: ‘Hoe draagt u de juiste boodschappen (online en offline) uit naar specifieke doelgroepen van de uitvaartbranche? Anne Marie Scheepers vertelt hoe u onderscheidend kunt zijn aan de hand van praktische voorbeelden.’

> naar de website


03/10/2019
ASCE Conference 2019 (3 t/m 5 oktober)
Gent, België

Internationale ASCE-conferentie over begraafplaatsen als erfgoed: call for papers.

>naar de website


04/10/2019
Docendo – Training Haarverzorging bij overledenen
Geldermalsen

Een professionele verzorging maakt u af met een goed verzorgd kapsel. In de training ‘Postmortale haarverzorging’ leert u de kneepjes.

Bij het laatste beeld van een overledene is de haardracht zeer bepalend. Iemand kan keurig gekleed en eventueel ook mooi opgemaakt opgebaard zijn; als de haardracht sterk afwijkt van hoe men het gewend was tijdens het leven, is dat een bijzonder storende en in het oog lopende factor.

Omdat het verzorgen en kappen van het haar bij overledenen specifieke vaardigheden vraagt, heeft Docendo een nieuwe ééndaagse workshop ontwikkeld die ingaat op de volgende onderwerpen:

 • kennis van materialen en verzorgings- en haarstylingsproducten die te gebruiken zijn bij postmortale haarverzorging;
 • het ontvetten van het haar;
 • het bijkleuren van een uitgroei;
 • het bijwerken van contourlijnen en gezichtshaar;
 • technieken (bijv. touperen) die het kapsel (houdbaar) vorm geven;
 • het werken met een krultang, warmterollers en een föhn;
 • het werken met een pruik of haarstukje.

Met deze workshop leert u de ‘finishing touch’ aan te brengen ter completering van een zorgvuldig uitgevoerde laatste verzorging.

Cursusdetails
De workshop duurt een dag, wordt gegeven in Geldermalsen en is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken in de overledenenverzorging.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/postmortale-haarverzorging/

 


07/10/2019
NCVA Themadag 7 oktober 2019
Zeist

Hoe herken je de verschillende vormen van dementie? Wat is de impact van dementie? Wanneer en hoe bespreek je het afscheid met een nabestaande met dementie? Waar let je specifiek op, wat kun je verwachten en welke handvatten zijn er om mensen met dementie zo goed mogelijk te begeleiden rondom afscheid?

Laat je informeren en inspireren tijdens deze themadag van de NCVA (Nederlands Collectief van Afscheidsfotografen) over dementie.

> naar de website


10/10/2019
Docendo – Practicum Overledenenverzorging
Geldermalsen

Voor wie?
Het Practicum Overledenenverzorging is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken als:

 • overledenenverzorger of
 • uitvaartverzorger of
 • medewerker in een rouw- of uitvaartcentrum

Dit is een praktische verdieping op ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’; een middag met weinig theorie en alleen maar praktisch oefenen en werken voor deelnemers die nog een stapje verder willen gaan.

Dit practicum is ook uitermate geschikt voor ervaren overledenenverzorgers om praktische kennis en vaardigheid bij te scholen en op te frissen. 

Vooropleidingseisen
Deelnemers die geen ervaring hebben in de overledenenverzorging, kunnen dit practicum aansluitend aan de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ volgen. Mensen die dit practicum als opfristraining of bijscholing willen gebruiken, moeten of ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’ hebben gevolgd of over een aantoonbare werkervaring te beschikken op het gebied van overledenenverzorging.

Inhoud en aanpak
De volgende onderwerpen worden geoefend:

 • Onderhuids hechten en vervolg hechttechnieken
 • ICD en pacemaker: wat is het verschil en hoe verwijder je deze implantaten
 • Sluiten stomawond met verschillende hechttechnieken
 • Neurostimulatoren verwijderen
 • Sluiten Tracheostomawond
 • Vocht afzuigen: aan de hand van beeldmateriaal informeren we over de mogelijkheden
 • Bezoek mortuarium ziekenhuis Rivierenland Tiel

Tijdens dit practicum bent u vooral praktisch bezig met zelf proberen en oefenen. Dit zal uiteraard aan de hand van lesmateriaal en hulpmiddelen gebeuren. We kunnen niet in de ‘echte praktijk’ oefenen.

Trainers 

 • Janneke Janssen-van Dijke
 • Miranda van den Noort–Schreuder
 • Bas de Leng

Cursusdetails
Dit practicum start om 12.45 en duurt tot 17.00u. Dit dagdeel vindt meteen na het examen ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’ plaats. Het start in Geldermalsen, met ter afsluiting een bezoek aan Mortuarium Ziekenhuis Rivierenland Tiel.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/practicum_overledenenverzorging/


15/10/2019
Docendo – Training gas en vocht afzuigen via een buikpunctie
Geldermalsen

Waarom wordt een buikpunctie toegepast? Een gezwollen buik was of is tot dusver vaak een reden om de kist te sluiten. Niet alleen de buik kan erg gaan zwellen, ook het aangezicht kan tekenen van opzwelling gaan vertonen zoals een huid die erg strak gaat staan.

Geen fijne aanblik voor de familie en dus wordt onder meer om die reden de kist gesloten. Voor de familie betekent dit nogal wat, want zij kunnen dan geen afscheid meer nemen.

Dit kan worden voorkomen.

Als er een buikpunctie wordt uitgevoerd, kan het gas en het vocht worden afgezogen, waardoor de overledene er niet meer gezwollen uitziet. De nabestaanden kunnen gewoon afscheid nemen wat voor hun rouwproces onmiskenbaar belangrijk is.

Een buikpunctie werd tot dusver uitgevoerd door specialistische overledenenverzorgers die vaak ook een achtergrond hadden met Thanatopraxie. Met deze training leren we ervaren overledenenverzorgers hoe zij een buikpunctie kunnen uitvoeren.

Cursusdetails
Deze training bestaat uit één dagdeel en wordt gegeven in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, zodat echt in de praktijk geoefend kan worden.

Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/vocht-afzuigen-via-buikpunctie/


27/10/2019
NFDA International Convention & Expo (27 – 30 Oktober 2019)
Chicago, USA

> naar de website


30/10/2019
Docendo – Training Make-Up en camouflage
Geldermalsen

Voor wie?
De training is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken in de overledenenverzorging.

Achtergrond
De beslissing voor wel of geen make-up en camouflage komt al snel om de hoek kijken bij de laatste verzorging van een overledene. Is het niet ieders wens om voor het laatste afscheid zo natuurlijk mogelijk opgebaard te kunnen worden? Zoals men ‘bij leven’ was? Voor de één betekent dit helemaal geen make-up, maar gewoon ‘puur’. Voor de ander zal het juist wel make-up en camouflage betekenen, omdat een mooi opgemaakt gezicht onderdeel uitmaakte van een verzorgd uiterlijk.

Voor iemand die na een lang ziekbed ernstige verkleuringen of vlekken in het gelaat heeft gekregen, betekent het een zogenaamde ‘no make-up’. Dit is een methode, die ogenschijnlijk zonder make-up, een nare kleur kan camoufleren. Daardoor is het mogelijk dat nabestaanden afscheid kunnen nemen van hun dierbare zoals hij of zij bij leven was.

Make-up en camouflage
In welke vorm ook, het aanbrengen van make-up en camouflage komt steeds vaker voor. Het is een techniek die u zich eigen moet maken, want het verschilt in alle opzichten aanzienlijk van het aanbrengen van make-up bij levende personen. Dit is niet in één dag te leren. Maar door de driedaagse training die wij verzorgen, legt u in ieder geval een goede basis om in de praktijk aan de slag te gaan.

Bovendien krijgt iedere deelnemer aan de training een complete set make-up en camouflageproducten, inclusief het materiaal om make-up aan te brengen. Tijdens de training leert u met deze set te werken, zodat u na afloop van de training helemaal klaar bent voor de praktijk.

Trainer
Karin Melissant, visagist, specialist postmortale make-up en camouflage

Cursusdetails
De training bestaat uit 3 lesdagen (30 oktober en 6, 13 november 2019) van 10.00 tot 16.00u en wordt gegeven in Geldermalsen.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/make-up-en-camouflage-overledenenverzorging/


31/10/2019
Docendo – Workshop Voorgaan in een uitvaartceremonie
Geldermalsen

Voor wie?
Deze workshop Voorgaan in een uitvaartceremonie is bestemd voor uitvaartverzorgers, die of een afgeronde opleiding Uitvaartverzorger en/of al praktijkervaring hebben.

Achtergrond
Je wilt persoonlijk en waardig de uitvaartceremonie leiden, maar door de grote tijdsdruk val je vaak terug op een standaardtekst. Die voldoet zeker, maar je wilt iets anders.

 • Welke woorden heb je nodig?
 • Hoe creëer je een mooie stilte?
 • Hoe schrijf je in korte tijd een persoonlijk welkomstwoord?
 • Ben je toe aan een kwaliteitsimpuls?

Daarvoor biedt Docendo Academie voor Uitvaartzorg de verdiepingsmodule ‘Voorgaan in een uitvaartceremonie’. Deze training is ontwikkeld en wordt gegeven door Werkplaats Levensverhalen.

 ‘Ik heb deze dag als zeer waardevol ervaren. Ik kijk nu met heel andere ogen naar mijn houding en tekst. Het schrijven vond ik echt super, mijn creativiteit is weer afgestoft!’

Inhoud
In deze eendaagse training van 9.30 tot 17.00u in Geldermalsen wordt aandacht besteed aan:

 • Het opfrissen van je eigen teksten
 • Het schrijven en spreken van een persoonlijk welkomstwoord
 • Stemgebruik en uitspraak
 • Rust en vertrouwen, zodat hetgeen je zegt echt overkomt

Er wordt gewerkt volgens een snelle, inspirerende methode. De schrijf- en voordrachtoefeningen zijn direct toepasbaar in de praktijk. Als uitvaartverzorger ben je vaak in je eentje aan het werk; de uitwisseling met de medecursisten wordt ervaren als een grote verrijking. Na een dag trainen ga je opgefrist en met nieuwe zin weer aan de slag!

Het is een bijzonder inspirerende dag geweest, een zéér praktische training: echt bruikbaar en realistisch.’

Cursusdetails
Voor meer informatie over opleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/voorgaan-in-een-uitvaartceremonie/


01/11/2019
Docendo – Cursus Overledenenverzorging en eenvoudige restauratietechnieken
Geldermalsen

Cursus Overledenenverzorging en eenvoudige restauratietechnieken
Voor iedereen die een overledene op een professionele, respectvolle en eigentijdse wijze wil verzorgen. U kunt met deze opleiding aan de slag:

 • in een mortuarium of rouwcentrum of
 • als overledenenverzorger.

De opleiding is ook een uitstekende aanvulling voor Uitvaartverzorgers.

Achtergrond
Op een mooie en persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen van een overleden dierbare is bijzonder waardevol voor nabestaanden. Een vakkundige verzorging maakt dit mogelijk. Het geven van de laatste verzorging is letterlijk het laatste wat u voor iemand kunt doen. Steeds vaker zult u als verzorger daarbij de vraag van nabestaanden krijgen of zij u mogen/kunnen assisteren bij de laatste verzorging. In de meeste gevallen is dat heel goed mogelijk. Eén en ander vraagt wel professionaliteit van de verzorger. Uw kennis van materialen en (de nieuwste) verzorgingshulpmiddelen moet up to date zijn, u moet efficiënt werken en op een invoelende wijze kunnen communiceren met uiterst emotionele nabestaanden. In de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ krijgt u deze kennis en vaardigheden aangereikt; alle aspecten van postmortale zorgverlening worden behandeld. De cursus  die nu 20 jaar bestaat en uitgegroeid is tot dé standaard op het gebied van overledenenverzorging, vormt de basis van de Docendo leergang Overledenenverzorging. Vanuit deze vooropleiding kunt u zich verder ontwikkelen door een van de diverse verdiepingscursussen te volgen.

Inhoud en aanpak
De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • ethiek en wetgeving
 • communicatie met nabestaanden en opdrachtgevers
 • hygiëne en infectiepreventie
 • inleiding in de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam
 • de verzorging van overledenen
 • hechttechnieken, restauratieve handelingen
 • oriëntatie op de mogelijkheden van postmortale make-up en camouflage
 • overledenenverzorging in diverse culturen en religies
 • anatomische les en rondleiding op de faculteit Anatomie van de Erasmus Universiteit
 • nieuwe ontwikkelingen

NB: Gezien het gevoelige karakter van de inhoud van deze cursus, namelijk het verzorgen van een overledene, probeert Docendo de lesstof zo praktisch mogelijk over te brengen. Wij willen u er echter op wijzen dat er in de cursus nooit in de ‘echte praktijk’ geoefend kan worden.

Trainers overledenenverzorging

 • Bas de Leng, specialist postmortale zorg, thanatopracteur
 • Janneke Janssen, specialist postmortale zorg, thanatopracteur
 • Miranda van den Noort-Schreuder, specialist postmortale zorg, thanatopracteur
 • Karin Melissant, visagist, specialist postmortale make-up en camouflage
 • Hermien Embsen, trainer multiculturele aspecten bij overledenenzorg

Deze cursus maakt ook deel uit van de lespakketten: ‘Professional in postmortale zorg’, ‘Professional in postmortale make-up’, ‘Uitvaartverzorger Plus’ en ‘Allround Overledenenverzorger’

Cursusdetails
De cursus vindt plaats in Geldermalsen en bestaat uit 5 lesdagen (1, 8, 15, 22 en 29 november 2019) van 10.00 tot 16.00 uur. Het examen vindt plaats op de 6e dag (13 december 2019) van 10.00 tot 12.00 uur.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/overledenenverzorging/ Ook vertellen onze trainers hier over deze cursus.


14/11/2019
Docendo – Nabestaandenzorg
Geldermalsen

Nabestaandenzorg, wat verstaan we daaronder?
Nabestaandenzorg is de zorg na een overlijden, die geen betrekking heeft op de praktische zaken rondom een overlijden. Maar het is de basiskennis die een uitvaartverzorger heeft over de noodzakelijke administratieve stappen die ondernomen moeten worden.

Welke vragen kun je beantwoorden?
In de dagen na een overlijden bied je als uitvaartverzorger professionele ondersteuning aan nabestaanden. Want er zijn veel praktische zaken die rondom een uitvaart moeten worden geregeld. En veel van die dingen moeten binnen een heel kort tijdsbestek geregeld worden. Naast de voor de hand liggende punten, zoals het verzorgen van de rouwbrief, het vinden van een geschikte locatie en/of spreker, zijn er veel meer vragen bij nabestaanden. Zo ontstaat er tijdens de dagen na het overlijden vaak snel een aantal onzekerheden bij nabestaanden over de administratieve afhandeling. Moet ik al meteen de bank of de notaris informeren? Wie zijn eigenlijk erfgenaam en wat moeten zij snel doen?

Toeleven naar een mooi afscheid
Binnen alle werkzaamheden is de belangrijkste taak van de uitvaartverzorger gericht op het verzorgen van een mooi en waardig afscheid voor de nabestaanden. Juist in de periode tussen overlijden en de dag van de uitvaart wil je de familie daar naar toe kunnen laten leven. Daarom is het dan prettig als jij voldoende basiskennis hebt over de zakelijke afhandeling na het overlijden. Je bent dan in staat om als professional de rust brengen die prettig en wenselijk is. Zo kun je de nabestaanden op een nog betere manier terzijde staan. En ook al stukje informatie geven over de periode nà het afscheid.

Inhoud en aanpak
Tijdens de eendaagse training is het doel de uitvaartverzorger (in opleiding) voldoende kennis mee te geven op het gebied van nabestaandenzorg. En dan gaat het met name om:

 • nabestaanden goed te informeren over zaken die na het overlijden op hen afkomen
 • aan te geven wat er snel moet gebeuren en wat niet
 • door te verwijzen naar de juiste instantie voor specialistisch, professioneel advies

Zo komen onderwerpen ter sprake als: erfrecht, inkomen en uitkeringen, belastingzaken, bankzaken, huisvesting, zorg, opzeggingen en wijzigingen.

In verschillende uitvaartondernemingen wordt steeds meer accent gelegd op de zorg voor de nabestaanden nà de dag van het afscheid. Want juist na het afscheid begint soms een zoektocht naar de juiste instantie, naar de juiste volgorde van handelingen. Dit kan voor de nabestaanden leiden tot onvoldoende ruimte en tijd voor hun verdriet. En dat beïnvloedt het rouwproces soms op een negatieve manier.

Door voldoende kennis van zaken kun jij voor de nabestaanden het verschil maken! Behalve dat deze kennis belangrijk is voor elke uitvaartverzorger, is nabestaandenzorg ook een onderdeel van het NaVU-examen.

Voor wie?
Deze cursus is zowel voor beginnende als ervaren uitvaartverzorgers.

Deze training wordt ook aangeboden als lesdag binnen de opleiding Uitvaartverzorger.

Trainer
Lian Gieles, docente Nabestaandenzorg

Cursusdetails
Deze training duurt één dag van 10.00 tot 16.30 uur en wordt gegeven in Geldermalsen. Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/nabestaandenzorg/


19/11/2019
Docendo – Cursus Airbrush make-up
Geldermalsen

Voor wie?
Deze cursus is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken als overledenenverzorger, als uitvaartverzorger of als medewerker in een rouw- of uitvaartcentrum.

Achtergrond Airbrush Make-up
De term ‘Airbrushen’ associëren mensen nogal eens met het spuiten van verf op allerlei voorwerpen of met spray tan. Dit is echter een vorm van deze techniek die we bij Docendo juist niet aanleren in de cursus Airbrush make-up.

Als er een natuurlijke make-up moet worden aangebracht, moet dit ‘lelijke’ spuiteffect juist niet zichtbaar zijn. Bij Docendo trainen we daarom mensen om, via het airbrushen, huidverf te vernevelen; een techniek die beduidend afwijkt van het ‘spuiten’ en ook een totaal ander resultaat geeft. Met deze verfijnde techniek vernevelt u, door lucht uit een speciale compressor met een airbrush-pistool, huidverf op het gelaat van de overledene. Hierdoor bent u in staat eventuele vervelende verkleuringen op haast onzichtbare wijze te camoufleren met airbrush make-up.

De voordelen op een rij:

 • airbrush make-up geeft een bijzonder natuurlijk effect
 • airbrush make-up werkt snel, wat vooral handig is daar waar tijd een grote rol speelt
 • airbrushen biedt camouflagemogelijkheden voor overledenen waar geen huidcontact meer mogelijk is (bijv. bij drenkelingen)
 • met de airbrush techniek kunt u als verzorger de overledene tot en met de laatste dag van opbaring ‘bijwerken’. Heel belangrijk in die gevallen waar normaal gesproken geen huidcontact meer mogelijk is

Inhoud en aanpak
In deze 3-daagse training wordt gewerkt met de double-action airbrush techniek. Met deze techniek kan via een compressor en een airbrush-pistool een heel fijne make-up worden verneveld wat een geweldig natuurlijk kleurresultaat geeft.

In deze training wisselen uitleg, demonstratie en zelfwerkzaamheid elkaar af, waardoor er veel gelegenheid is om in de praktijk te kunnen oefenen met het aanbrengen van airbrush make-up.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • uitleg over het te gebruiken materiaal zoals het airbrush-pistool, de compressor, de diverse soorten huidverf
 • de werkplek
 • het veilig werken met het oog op de eigen gezondheid etc.
 • het onderhoud van het materiaal
 • het hanteren van het airbrush-pistool
 • leren kijken naar de ondertonen en huidtonen van de overledene en daarop afstemmen met kleuren
 • de te gebruiken soorten huidverf
 • het toepassen van de techniek (eerst twee dimensionaal, vervolgens drie dimensionaal)

Trainers Airbrush make-up
Carla Verburgt, grimeur, trainer postmortale airbrush make-up
Karin Melissant, visagist, specialist postmortale make-up en camouflage

Cursusdetails
Deze cursus bestaat uit 3 aaneengesloten lesdagen (19, 20 en 21 november 2019) van 10.00 tot 16.15 uur en wordt gegeven in Geldermalsen.

Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/airbrush-make-up-overledenen/


20/11/2019
Funéraire 2019 (20-22 november 2019)
Parijs

Internationale vakbeurs

> naar de website


28/11/2019
Docendo – Cursus Opbaring voor uitvaartverzorgers en overledenenverzorgers
Geldermalsen

Voor wie?
Deze cursus is een echte aanrader voor uitvaartverzorgers en overledenenverzorgers en mensen die werken in een rouwcentrum, mortuarium of crematorium. Heeft u belangstelling voor deze cursus, maar bent u nog niet werkzaam in de uitvaartbranche: neem dan even contact met ons op voor een goed advies.

Achtergrond
Na het overlijden ontstaat een fase van afscheid nemen. Iedere dag, tot aan de dag waarop de begrafenis of crematie plaatsvindt, zal de familie even willen kijken, even bij de overledene willen zijn. Deze laatste beelden van de overledene vormen samen voor de nabestaanden een belangrijke en waardevolle herinnering.

Een mooie opbaring
Dat de overledene bij ieder rouwbezoek ‘natuurlijk’ opgebaard moet zijn, moge duidelijk zijn. Dat iemand overleden is, mag gezien worden. Het gaat erom dat het niet ‘onaangenaam’ is om bij de overledene te zijn. Er zijn talloze hulpmiddelen beschikbaar die het u, mits juist toegepast, mogelijk maken, een overledene zo natuurlijk mogelijk op te baren. In de – qua aanpak – geheel vernieuwde training ‘Opbaring’ leert u alles wat u moet weten om een mooie opbaring, zowel in een rouwcentrum als in de thuissituatie, te kunnen realiseren.

Trainers
Cees Peeters en Xandra Wolterink, beiden werkzaam als uitvaartverzorger

Cursusdetails
Deze cursus vindt plaats op één dag van 10.00 tot 16.30 uur en wordt gegeven in Geldermalsen.

Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/airbrush-make-up-overledenen/


06/12/2019
Docendo – Training Haarverzorging bij overledenen
Geldermalsen

Een professionele verzorging maakt u af met een goed verzorgd kapsel. In de training ‘Postmortale haarverzorging’ leert u de kneepjes.

Bij het laatste beeld van een overledene is de haardracht zeer bepalend. Iemand kan keurig gekleed en eventueel ook mooi opgemaakt opgebaard zijn; als de haardracht sterk afwijkt van hoe men het gewend was tijdens het leven, is dat een bijzonder storende en in het oog lopende factor.

Omdat het verzorgen en kappen van het haar bij overledenen specifieke vaardigheden vraagt, heeft Docendo een nieuwe ééndaagse workshop ontwikkeld die ingaat op de volgende onderwerpen:

 • kennis van materialen en verzorgings- en haarstylingsproducten die te gebruiken zijn bij postmortale haarverzorging;
 • het ontvetten van het haar;
 • het bijkleuren van een uitgroei;
 • het bijwerken van contourlijnen en gezichtshaar;
 • technieken (bijv. touperen) die het kapsel (houdbaar) vorm geven;
 • het werken met een krultang, warmterollers en een föhn;
 • het werken met een pruik of haarstukje. 

Met deze workshop leert u de ‘finishing touch’ aan te brengen ter completering van een zorgvuldig uitgevoerde laatste verzorging.

Cursusdetails
De workshop duurt een dag, wordt gegeven in Geldermalsen en is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken in de overledenenverzorging.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/postmortale-haarverzorging/


13/12/2019
Docendo – Practicum Overledenenverzorging
Geldermalsen

Voor wie?
Het Practicum Overledenenverzorging is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken als:

 • overledenenverzorger of
 • uitvaartverzorger of
 • medewerker in een rouw- of uitvaartcentrum

Dit is een praktische verdieping op ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’; een middag met weinig theorie en alleen maar praktisch oefenen en werken voor deelnemers die nog een stapje verder willen gaan.

Dit practicum is ook uitermate geschikt voor ervaren overledenenverzorgers om praktische kennis en vaardigheid bij te scholen en op te frissen. 

Vooropleidingseisen
Deelnemers die geen ervaring hebben in de overledenenverzorging, kunnen dit practicum aansluitend aan de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ volgen. Mensen die dit practicum als opfristraining of bijscholing willen gebruiken, moeten of ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’ hebben gevolgd of over een aantoonbare werkervaring te beschikken op het gebied van overledenenverzorging.

Inhoud en aanpak
De volgende onderwerpen worden geoefend:

 • Onderhuids hechten en vervolg hechttechnieken
 • ICD en pacemaker: wat is het verschil en hoe verwijder je deze implantaten
 • Sluiten stomawond met verschillende hechttechnieken
 • Neurostimulatoren verwijderen
 • Sluiten Tracheostomawond
 • Vocht afzuigen: aan de hand van beeldmateriaal informeren we over de mogelijkheden
 • Bezoek mortuarium ziekenhuis Rivierenland Tiel

Tijdens dit practicum bent u vooral praktisch bezig met zelf proberen en oefenen. Dit zal uiteraard aan de hand van lesmateriaal en hulpmiddelen gebeuren. We kunnen niet in de ‘echte praktijk’ oefenen.

Trainers 

 • Janneke Janssen-van Dijke
 • Miranda van den Noort–Schreuder
 • Bas de Leng

Cursusdetails
Dit practicum start om 12.45 en duurt tot 17.00u. Dit dagdeel vindt meteen na het examen ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’ plaats. Het start in Geldermalsen, met ter afsluiting een bezoek aan Mortuarium Ziekenhuis Rivierenland Tiel.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/practicum_overledenenverzorging/


31/12/2019
Docendo – Cursus Anatomische schedel- en aangezichtsreconstructies (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Voor wie?
Voor professionals op het gebied van postmortale zorgverlening en complexe restauraties.

Achtergrond
Het bericht dat een familielid of vriend bij een ongeval is omgekomen is voor iedere nabestaande een enorme schok. Als dan ook de mededeling volgt dat de overledene niet meer toonbaar is ten gevolge van ernstige verminkingen zal dit bijzonder moeilijk te verwerken zijn. Het rouwproces wordt hier negatief door beïnvloed.

Maar al te vaak is er echter nog heel wat mogelijk. Zoals op zoveel terreinen staan ook de ontwikkelingen in de postmortale zorgverlening niet stil. Nieuwe technieken en geavanceerde materialen maken heel veel mogelijk. Als u als postmortale zorgverlener over deze kennis beschikt en de technieken beheerst, zult u in veel gevallen een succesvolle reconstructie kunnen uitvoeren waarmee u de nabestaanden de mogelijkheid biedt om afscheid te kunnen nemen. Een dankbare taak waarmee u ook een prima visitekaartje voor uw onderneming afgeeft. Docendo heeft opnieuw de norm gezet met de introductie van de opleiding ‘Anatomische schedel- en aangezichtsreconstructies’. Een specialistische opleiding die als vervolg geldt voor de training ‘Complexe restauraties’. De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en wordt verzorgd door (gast) docenten van het LUMC en de Academie Beeldende Kunst in Maastricht. Voor iedere professional die écht een stap verder wil gaan!

Inhoud en aanpak
Ieder slachtoffer van een ongeval of misdrijf heeft ander letsel. Met name het onvoorspelbare van de beschadiging of verminking maakt het vrijwel onmogelijk om een cursus te geven die u voorbereidt op iedere mogelijke verwonding of beschadiging.

In overleg met de docenten is daarom een opleiding ontwikkeld, die u een goede basiskennis geeft van de opbouw van een schedel. Door van binnen uit naar buiten te werken en laag voor laag de schedel op te bouwen, krijgt u als het ware kennis die altijd als raamwerk, als houvast gaat dienen bij reconstructies van wat voor letsel aan de schedel dan ook.

Daarnaast leert u tijdens deze opleiding te werken met de nieuwste technieken om de aangezichtsschedel toonbaar te kunnen maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vormgevende hulpmiddelen en materialen die u in de toekomst, afhankelijk van de aard van het letsel, kunt toepassen.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • anatomie van de schedel (skelet en zg. weke delen)
 • analyse van de opbouw van de schedel
 • vormbepalende elementen voor het aangezicht
 • het opbouwen van een (beschadigde) aangezichtsschedel en
 • het aanbrengen van en modelleren met vormgevende materialen (ter vervanging van botten en/of weke delen)

Cursusdetails
Deze cursus vindt plaats op drie lesdagen van 10.00 tot 16.00 uur. De eerste dag wordt verzorgd in het LUMC in Leiden en de laatste twee dagen bij Docendo in Geldermalsen.

Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/anatomische-schedel-en-aangezichtsreconstructies/. Ook vindt u hier een filmpje met uitleg van een van onze trainers.


31/12/2019
Docendo – Cursus Complexe restauraties (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Voor wie?
In veel gevallen is het na een ernstig ongeval toch mogelijk om afscheid te nemen. De technieken die daarvoor nodig zijn leert u bij Docendo. De cursus is bedoeld voor mensen die naast de gewone laatste verzorging en enkele eenvoudige restauratietechnieken ook meer complexe restauraties willen kunnen uitvoeren.

Achtergrond complexe restauraties
Soms krijgt u in uw praktijk te maken met slachtoffers van een ongeval of een misdrijf. Deze overledenen hebben ernstige verwondingen, soms zelfs verminkingen en in een enkel geval is het lichaam helemaal niet meer intact. Een extra verdrietige situatie, te meer omdat de nabestaanden in dergelijke situaties nogal eens te horen krijgen dat het niet meer mogelijk is om afscheid te nemen van hun dierbare. Een bericht met een zeer negatieve invloed op het verloop van het verdere rouwproces.

In een dergelijke situatie biedt een complexe restauratie een oplossing. Met behulp van specialistische technieken en materialen kan het lichaam (of een deel ervan) toonbaar gemaakt worden, waardoor het toch mogelijk wordt om afscheid te nemen. Een bijzonder dankbare taak.

In de cursus ‘Complexe restauraties’ worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • herhalen/opfrissen kennis anatomie, met name van de aangezichtsschedel
 • kennis en toepassing van verschillende materialen en producten
 • hechttechnieken
 • werken met restauratiewas
 • restauratie van het aangezicht op basis van fotomateriaal
 • spiegelreconstructie van het aangezicht en
 • alternatieven als reconstructie van het aangezicht niet meer mogelijk is

Cursusdetails
De cursus vindt plaats in Geldermalsen en bestaat uit twee aaneengesloten lesdagen van 10.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie over deze cursus, over de trainers en over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/complexe-restauraties/.


31/12/2019
Docendo – Cursus Omgaan met agressief gedrag (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Voor wie?
Agressief gedrag komt helaas ook voor tijdens gesprekken met nabestaanden. Leer hoe u escalatie kunt voorkomen. De training is bestemd voor iedereen die werkzaam is in de uitvaartbranche en geconfronteerd kan worden met agressief gedrag.

Achtergrond
‘Een kort lontje’ is een veelgehoorde term in onze huidige samenleving. Of het nu gaat om een onderwijzer, het ambulancepersoneel, de treinconducteur of een politieagent: steeds meer mensen worden geconfronteerd met agressief gedrag van andere mensen.

Helaas krijgen ook medewerkers in de uitvaartzorg in toenemende mate te maken met agressief gedrag van nabestaanden. Het komt voor tijdens aannamegesprekken, tijdens telefonische gesprekken met nabestaanden, tijdens condoleance of rouwbezoeken en zelfs op de dag van de uitvaart. Wanneer u met dergelijk gedrag wordt geconfronteerd, is uw houding van doorslaggevend belang. Door uw manier van optreden bepaalt u in hoge mate hoe een gesprek of een rouwbezoek verder zal verlopen. Docendo heeft tegen deze achtergrond een speciale training ontwikkeld. U leert op welke manier u de regie kunt houden en hoe u de voorwaarden kunt scheppen om de situatie in positieve zin te veranderen.

Inhoud en aanpak
De training kenmerkt zich door een sterk interactief karakter. Aan de orde komen de volgende onderwerpen:

 • Welke vormen van agressie zijn er?
 • het vroegtijdig herkennen van agressief gedrag
 • het voorkomen van agressief gedrag: de-escalatietechnieken
 • hoe reageert u op agressief gedrag? (houding, stem, zelfcontrole)
 • richtlijnen en handvatten voor het effectief omgaan met agressie

Aan de hand van cases uit de praktijk (er is alle gelegenheid voor deelnemers om cases uit de eigen praktijk in te brengen) gaan de deelnemers aan de slag met deze materie.

Cursusdetails
Deze cursus bestaat uit één lesdag en wordt gegeven in Geldermalsen of incompany.

Voor meer informatie over de trainer, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/omgaan-met-agressief-gedrag/.

 

 


31/12/2019
Docendo – Cursus Postmortale zorg na niet-natuurlijk overlijden (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Voor wie?
Postmortale zorg na opdracht van de politie of forensisch arts dient uiterst zorgvuldig te worden verleend. Deze zorg heeft een grote impact op u en uw medewerkers en daarom is het belangrijk dat u dit werk goed voorbereid uitvoert.

De cursus Postmortale zorg na niet-natuurlijk overlijden is speciaal bestemd voor medewerkers die regelmatig assistentie leveren aan de politie, forensisch onderzoekers (Technische Recherche) en forensisch artsen na een niet-natuurlijk overlijden.

Tot deze doelgroep behoren specialisten die werken als:

 • uitvaartverzorger
 • rouwvervoerder, chauffeur
 • mortuarium medewerker in een (politie) mortuarium

Achtergrond
Het beheer van een Plaats Delict (PD) is sinds begin 2008 geregeld in de – toenmalige – Forensisch Technische normen (FT normen); momenteel genoemd Forensische Opsporingsnormen (FO normen).

De toegang tot een PD en alle handelingen die op de PD plaatsvinden zijn streng geprotocolleerd, teneinde te voorkomen dat belangrijke sporen vernietigd of geïnfecteerd worden (contaminatie). Op een PD dient uiterst zorgvuldig gewerkt te worden.

Ook in het (politie) mortuarium – de plaats waar het verdere onderzoek en de lijkschouw plaatsvinden – is het van belang dat medewerkers begrijpen waar het in een onderzoek om draait.

De genoemde Forensische Opsporingsnormen stellen daarom hoge eisen aan de, door de politie ingeschakelde, uitvaartverzorgers, rouwvervoerders en mortuariummedewerkers. Postmortale zorg na niet-natuurlijk overlijden vraagt een grote mate van deskundigheid en betrouwbaarheid. Teamwork en procesbeheersing zijn essentieel voor een goede samenwerking. Uiterst belangrijk is ook de zorg die een medewerker aan zichzelf en de omgeving besteedt. Denk hierbij aan zaken als besmettingsgevaar en geheimhouding.

Inhoud en aanpak

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • geheimhouding
 • zelfbescherming
 • gedragscode voor de vervoerder/uitvaartverzorger/mortuariummedewerker (beheerder)
 • het werk van de Forensische Opsporing
 • het werk van de Forensisch Arts
 • DNA: wat is het?
 • hoe voorkom je contaminatie?
 • welke Forensische Opsporingsnormen zijn er?
 • wat is de relatie tussen DNA en het werk van de politie?
 • Plaats Delict (PD) Management
 • eisen aan transport
 • veiligheidstraining ProRail (werken op het spoor)

De cursus wordt afgesloten met een korte toets. Indien deze toets met succes wordt afgelegd, ontvangt u een Certificaat van Deelname.

ProRail
De training wordt afgesloten met een instructie verzorgd door ProRail. Deze instructie wordt u als service en dankzij de medewerking van ProRail gratis aangeboden. Door de ProRail instructie te combineren met de politietraining wordt voorkomen dat u op een ander moment en tijdstip nog separaat een ProRail informatiebijeenkomst moet bijwonen.

Cursusdetails
Deze cursus duurt één dag en vindt plaats in Geldermalsen of incompany.

Voor meer informatie over onze trainers, vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/niet-natuurlijk-overlijden/.

 


31/12/2019
Docendo – Digitale nazorg (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Achtergrond
We krijgen tegenwoordig steeds vaker te maken met digitale nazorg. Want een doos met foto’s, tekeningen, muziek of ordners vol papier is tegenwoordig steeds minder een onderdeel van een nalatenschap. Daarvoor zijn de computer, laptop, tablet en smartphones in de plaats gekomen. Maar zijn de wachtwoorden bekend? Hoe is het mogelijk toegang te krijgen tot bestanden die op deze apparatuur zijn opgeslagen? Kan dat nog? Wat hebben we daarvoor nodig?

Inhoud
Vanuit diverse invalshoeken worden tips en adviezen gegeven. Er is aandacht voor de wettelijke kaders en juridische vraagstukken, veelal toegelicht aan de hand van de praktijkervaringen. Trends en toekomst bepalen dit actuele onderdeel binnen ons aanbod.

Voor wie?
Zowel voor beginnende als ervaren uitvaartverzorgers. Deze training wordt ook aangeboden binnen de opleiding Uitvaartverzorger.

Cursusdetails
Deze cursus duurt één dagdeel en wordt gegeven in Geldermalsen.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/digitale-nazorg/.

 


31/12/2019
Docendo – In gesprek met nabestaanden voor overledenenverzorgers (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Nabestaandenzorg, wat verstaan we daaronder?
Nabestaandenzorg is de zorg na een overlijden, die geen betrekking heeft op de praktische zaken rondom een overlijden. Maar het is de basiskennis die een uitvaartverzorger heeft over de noodzakelijke administratieve stappen die ondernomen moeten worden.

Welke vragen kun je beantwoorden?
In de dagen na een overlijden bied je als uitvaartverzorger professionele ondersteuning aan nabestaanden. Want er zijn veel praktische zaken die rondom een uitvaart moeten worden geregeld. En veel van die dingen moeten binnen een heel kort tijdsbestek geregeld worden. Naast de voor de hand liggende punten, zoals het verzorgen van de rouwbrief, het vinden van een geschikte locatie of spreker, zijn er veel meer vragen bij nabestaanden. Zo ontstaat er tijdens de dagen na het overlijden vaak snel een aantal onzekerheden bij nabestaanden over de administratieve afhandeling. Moet ik al meteen de bank of de notaris informeren? Wie zijn eigenlijk erfgenaam en wat moeten zij snel doen?

Toeleven naar een mooi afscheid
Binnen alle werkzaamheden is de belangrijkste taak van de uitvaartverzorger gericht op het verzorgen van een mooi en waardig afscheid voor de nabestaanden. Juist in de periode tussen overlijden en de dag van de uitvaart wil je de familie daar naar toe kunnen laten leven. Daarom is het dan prettig als jij voldoende basiskennis hebt over de zakelijke afhandeling na het overlijden. Je bent dan in staat om als professional de rust brengen die prettig en wenselijk is. Zo kun je de nabestaanden op een nog betere manier terzijde staan. En ook al stukje informatie geven over de periode nà het afscheid.

Inhoud en aanpak
Tijdens de eendaagse training is het doel de uitvaartverzorger (in opleiding) voldoende kennis mee te geven op het gebied van nabestaandenzorg. En dan gaat het met name om:

 • nabestaanden goed te informeren over zaken die na het overlijden op hen afkomen
 • aan te geven wat er snel moet gebeuren en wat niet
 • door te verwijzen naar de juiste instantie voor specialistisch, professioneel advies

Zo komen onderwerpen ter sprake als: erfrecht, inkomen en uitkeringen, belastingzaken, bankzaken, huisvesting, zorg, opzeggingen en wijzigingen.

In verschillende uitvaartondernemingen wordt steeds meer accent gelegd op de zorg voor de nabestaanden nà de dag van het afscheid. Want juist na het afscheid begint soms een zoektocht naar de juiste instantie, naar de juiste volgorde van handelingen. Dit kan voor de nabestaanden leiden tot onvoldoende ruimte en tijd voor hun verdriet. En dat beïnvloedt het rouwproces soms op een negatieve manier.

Door voldoende kennis van zaken kan jij voor de nabestaanden het verschil maken! Behalve dat deze kennis belangrijk is voor elke uitvaartverzorger, is nabestaandenzorg ook een onderdeel van het NaVU-examen.

Voor wie?
Zowel voor beginnende als ervaren uitvaartverzorgers. Deze training wordt ook aangeboden als lesdag binnen de opleiding Uitvaartverzorger.

Cursusdetails
Deze cursus vindt plaats op één dag van 10.00 tot 16.30 uur en wordt gegeven in Geldermalsen.

Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/nabestaandenzorg/.


31/12/2019
Docendo – Masterclass Communicatievaardigheden voor uitvaartverzorgers (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Voor wie?
Deze training Communicatievaardigheden kan beschouwd worden als een ‘Masterclass’ voor ervaren uitvaartverzorgers. Uw expertise is en blijft waardevol, maar er schuilt altijd een gevaar van ‘routinematig handelen’. Met deze training zet u de puntjes op de ‘i’. U wordt als het ware ‘gereset’ zodat u weer helemaal fris en eigentijds te werk kunt gaan. Dáárom is deze training een echte aanrader voor mensen die niet alleen professioneel zijn maar dit vooral ook willen blijven!

De training is bedoeld als nascholing voor uitvaartverzorgers die al enige jaren in de praktijk werkzaam zijn. Hetzij met een afgeronde opleiding Uitvaartverzorger, hetzij met praktijkervaring.

Achtergrond
“Alles draait om communicatievaardigheden.” Want een mooie en in alle opzichten goed verzorgde uitvaart is bijzonder waardevol voor de nabestaanden. Respectvol omgaan met alle betrokkenen tijdens een uitvaart – maar ook bij de voorbereidingen hiervan – is van cruciaal belang. Daarnaast vormt het, als alles tot in de puntjes verzorgd en goed verlopen is, een visitekaartje voor de hele onderneming. Dit lukt alleen als je ook goed en helder communiceert met de hele keten van medewerkers die in deze voorbereiding betrokken zijn. Tijdens deze training Communicatievaardigheden werkt u aan uw houding en uitstraling als uitvaartverzorger in uw contact met de nabestaanden. Door een tweetal factoren – bewustwording over het eigen optreden en door daadwerkelijk gebruik te maken van de aanwijzingen en tips van de trainer – zijn deelnemers na deze training in staat om als echte professionals op een respectvolle, gastvrije en invoelende manier een uitvaart te verzorgen.

Inhoud en aanpak
In deze ééndaagse training zal aandacht worden besteed aan de volgende onderwerpen:

 • hoe communiceer jij met de ander?
 • hoe presenteer je jezelf?
 • hoe spreek je mensen aan?
 • correct oppakken van non-verbale signalen;
 • hoe houd je de leiding/de regie?

De bovenstaande onderwerpen worden gedurende de hele training actief geoefend. De deelnemers zijn voortdurend bezig met praktijksituaties, worden opgenomen met camera, krijgen feedback op hun optreden en houding en vooral ook tips en aanwijzingen voor hoe het anders of beter kan.

Cursusdetails
Deze masterclass duurt één dag en wordt gegeven in Geldermalsen.

Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/communicatievaardigheden/.


31/12/2019
Docendo – Ondernemersopleiding voor uitvaartverzorgers (NIEUW) (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

‘Er gaan altijd mensen dood, daar is altijd werk in.’

Een veelgehoorde zin die weliswaar deels waar is. Er overlijden gemiddeld 12.000 mensen per maand. En het aantal sterfgevallen zal de komende jaren tot 2050 gestaag stijgen. Maar dat is geen garantie dat je ook een gezond uitvaartbedrijf in de markt zet. Waarom zou men voor jou, die net aan het opstarten is, kiezen?

Ingrediënten die noodzakelijk zijn: kennis en passie voor het vak. Goed beslagen ten ijs komen en daardoor écht iets betekenen voor familie van overledenen betekent planmatig te werk gaan. Hoe tegenstrijdig dat ook moge klinken als je het over verdriet, afscheid en rouw hebt. Toch ligt daar de sleutel voor het succes van je uitvaartonderneming. Maak een ondernemingsplan.

Inhoud en aanpak
In deze korte opleiding gaan we aan de slag met het maken van een ondernemingsplan.

 • Wat moet ik allemaal regelen als ondernemer?
 • Waarom kiezen ze voor mij als uitvaartondernemer?
 • Wat moet ik als uitvaartondernemer met internet (website, social media)?
 • Hoe doe ik het financieel gezien (begrotingen, boekhouder, belastingen)?

In die periode vind je zelf de antwoorden op bovengenoemde vragen zoals ze op jou van toepassing zijn. Dit ondernemingsplan is jouw houvast en je kompas voor de succesvolle start van je uitvaartonderneming, zeker in combinatie met de opleiding uitvaartverzorger.

Voor wie?
Deze korte opleiding is bestemd voor (beginnende) uitvaartverzorgers en uitvaartondernemers, die de opleiding uitvaartverzorger hebben afgerond.

Cursusdetails
Voor meer informatie over opleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/ondernemersopleiding_uitvaartverzorgers/. Ook vertellen onze trainers hier over de opleiding Uitvaartverzorger.


31/12/2019
Docendo – Opleiding Thanatopraxie voor de uitvaartzorg (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Achtergrond
Met het wettelijk toestaan van thanatopraxie in Nederland (januari 2010) is er een nieuw tijdperk aangebroken voor de uitvaartzorg. Thanatopraxie is een behandeling die het ontbindingsproces, dat na het overlijden in het menselijk lichaam ontstaat, tijdelijk vertraagt. Om deze redenen wordt het ook wel een lichte vorm van balsemen genoemd of een tijdelijke conservering. Thanatopraxie wordt al jaren in alle ons omringende landen toegepast.

Door thanatopraxie toe te passen, kunt u een kwalitatief hoogwaardige opbaring realiseren waardoor een mooi en waardig afscheid mogelijk is. Daarnaast maakt thanatopraxie het gebruik van een koeling tijdens de opbaring in de meeste gevallen overbodig.

Docendo Opleidingen is in 2007 als eerste in Nederland van start gegaan met de opleiding Thanatopraxie. Op basis van de inmiddels opgedane ervaring, de evaluaties en input van studenten en docenten bieden we een opleiding aan met een uitgebreide theoriemodule. Gevolgd door een compacte vorm van stages, waarbij studenten minder vaak en lang in het buitenland hoeven te verblijven. Docendo heeft heel bewust gekozen voor een kwalitatief hoogwaardige opleiding met voldoende klassikale trainingsdagen om u goed voor te bereiden op het NIT vakexamen.

De opleiding biedt studenten de mogelijkheid om voldoende kennis en ervaring op te doen. Daardoor kunnen onze gediplomeerde studenten op een verantwoorde en veilige manier en conform de in Nederland geldende normen hun vak als thanatopracteur uitoefenen.

Het bezit van het NIT vakdiploma Thanatopracteur is een basisvereiste om opgenomen te kunnen worden in het officiële register van Erkende Thanatopracteurs van het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie.

Opzet en inhoud
Theorie
U start met een theoretische module in Nederland. Deze module omvat 12 lesdagen die verspreid over 3 maanden worden gegeven. De kennisoverdracht is intensief en vindt plaats in kleine cursusgroepen. De theoretische module wordt verzorgd door Docendo Opleidingen in samenwerking met de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar werkt u met speciaal voor deze opleiding geprepareerde lichamen die ter beschikking van de wetenschap zijn gesteld.

Praktijk
Als het theoriegedeelte is doorlopen en het afsluitend theorie-examen met goed gevolg is afgelegd, volgt een praktijk/stageperiode. Momenteel is het aantal thanatopraxiebehandelingen in Nederland nog niet toereikend om, binnen een tijdsbestek van drie à vier maanden, iedere student de gelegenheid te geven minimaal zo’n 80 behandelingen te kunnen uitvoeren. Vandaar dat de stages voor een deel in Nederland en voor een deel in het buitenland zullen plaatsvinden. Deze stages zullen per persoon worden gepland.

Iedere student zal daarvoor enkele weken in Barcelona verblijven. De begeleidende instructeurs spreken Engels als tweede taal. Iedere student zal circa 80 thanatopraxiebehandelingen uitvoeren.

Het examen
Voor het examen moet u zich bij aanvang van de opleiding aan te melden bij het NIT, het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie. Het NIT is verantwoordelijk voor de examinering.

De theoretische module wordt afgesloten met een schriftelijk examen dat onder toezicht staat van de examencommissie van het NIT. Tijdens het praktijkexamen wordt uw praktisch handelen beoordeeld aan de hand van een door u uitgevoerde thanatopraxiebehandeling. Deze behandeling wordt geëxamineerd door examencommissieleden van het Institut Francais de Thanatopraxie (IFT) en van het NIT. Verdere informatie over de examinering en de kosten treft u aan op de website van het NIT.

Opleidingsdetails
Deze opleiding bestaat uit 12 lesdagen van 10.00 tot 17.00 uur en wordt gegeven in diverse plaatsen in Nederland en in Barcelona.

Voor meer informatie over trainers, vooropleidingseisen, intake, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/thanatopraxie/.

 


31/12/2019
Docendo – Social media (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Achtergrond
Je ontkomt er niet aan: veel informatie wordt snel en breed gedeeld via social media. En er is een groot aanbod: LinkedIn, Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest, Whatsapp, Google+, YouTube… De beroemde bomen en het nog bekendere bos doemen al gauw op als je naar social media gaat kijken, zeker met een uitvaartbril op. Wat moet je ermee en hoe kun je ervan profiteren?

Inhoud
Ondoenlijk om op alle platformen diep in te gaan tijdens deze training. Er wordt besproken wat de Do’s en Don’ts zijn op social media in algemene zin en hoe dat toe te passen in de social media kanalen die men het meest gebruikt in de uitvaartbranche. De te verwachten ontwikkelingen in de rol van social media wordt ook behandeld.

Voor wie?
Voor iedereen die als uitvaartverzorger of anderszins in de uitvaart actief is en wil weten hoe je social media optimaal kan gebruiken. Dit dagdeel is ook een onderdeel in de opleiding Uitvaartverzorger.

Cursusdetails
Deze cursus duurt één dagdeel en wordt gegeven in Geldermalsen. Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/social-media/.


31/12/2019
Docendo – Training 'on the job' en coaching (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Voor wie?
Individuele begeleiding en coaching in uw eigen praktijk: het is mogelijk!

Voorbeelden van vragen uit de praktijk over training en coaching, individueel of als groep:
“Ik heb een medewerker die ik graag leiding zou willen laten geven aan een team van zeven medewerkers, maar ze geeft aan dat ze hierbij een aantal moeilijkheden ervaart. Kan Docendo deze dame coachen zodat het leidinggeven haar makkelijker afgaat?”

“Kan een trainer van Docendo een dagje meelopen met onze overledenenverzorgers? Ze zijn zeer ervaren, maar zo af en toe zie ik dingen, die ik graag anders of beter zou willen zien.”

“De telefoontjes bij onze organisaties worden weliswaar correct afgehandeld, maar ik zou het graag wat klantvriendelijker zien. Is er een mogelijkheid dat jullie trainer een dagdeel aanwezig is? En die tips ter verbetering geeft op het moment dat er gewerkt wordt, dus op onze werkvloer?”

Deze en andere vragen komen regelmatig bij ons binnen en over de mogelijkheden van training en coaching, zowel in praktijksituaties als in de vorm van individuele begeleiding.

Voor training en coaching heeft Docendo diverse mogelijkheden om u van dienst te zijn. Want in ons team zijn trainers en docenten werkzaam die in de dagelijkse praktijk actief zijn op allerlei vakgebieden in de uitvaartbranche. Daardoor beschikken we over specialisten die we, toegepast op de wens van de klant, kunnen inzetten voor training en coaching.

Cursusdetails
Voor meer informatie over onze vakgebieden, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/coaching-uitvaartbranche/.


31/12/2019
Docendo – Training Etiquette en stijl voor dragers en chauffeurs (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Voor wie?
Of een uitvaart mooi, respectvol en indrukwekkend verloopt, hangt mede af van de dragers en chauffeur. Voor hen is een belangrijke rol weggelegd.

De training is bedoeld voor draagteams en chauffeurs van uitvaartondernemingen en –verenigingen. Omdat het bijzonder belangrijk is dat teamleden (en eventuele invallers) goed op elkaar ingespeeld zijn, wordt de training alleen incompany gegeven. Bijkomend voordeel hiervan is dat op locaties waar men vaak werkt, geoefend kan worden.

Achtergrond
De dag waarop de begrafenis of crematie van een dierbare plaatsvindt, is een dag die nabestaanden nooit zullen vergeten. Een dag van definitief afscheid nemen. Op zo’n dag mag er niets mis gaan; alles moet stijlvol en vooral met veel respect voor de overledene verlopen. Een belangrijke rol op die dag is weggelegd voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van de overledene vanaf de plaats van opbaring tot de uiteindelijke laatste rustplaats.

Kleine dingen maken een groot verschil:

 • de overledene wordt niet de kerk in gereden maar op een stijlvolle manier gedragen
 • de chauffeur van de rouwauto stopt een kort moment voor het (laatste) woonhuis van de overledene
 • keurig verzorgde kleding, op de hoogte zijn met de etiquette, een piëteitsvolle opstelling: elementen waarmee een team van dragers kan zorgen dat een uitvaart indrukwekkend en mooi kan zijn

Inhoud en aanpak
De training is praktisch opgezet. Er wordt slechts een kleine hoeveelheid theorie als basiskennis overgedragen. De rest van de dag wordt er gewerkt in de praktijk.

Aan de orde komen:

 • houding en attitude
 • presentatie
 • teamgevoel m.n. het op elkaar ingespeeld zijn v.w.b. het opvolgen van instructies
 • etiquette
 • rijstijl chauffeur
 • protocol bij een (militaire) uitvaart van een overheidsfunctionaris (militair, politiefunctionaris, brandweerman etc.)

Cursusdetails
Deze cursus vindt plaats op één dag en wordt gegeven op de locatie van de opdrachtgever.

Voor meer informatie over de trainer, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/etiquette-en-stijl-voor-dragers-en-chauffeurs/.


31/12/2019
Docendo – Training Spreken bij uitvaarten (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Voor wie?
Iedereen die werkt als uitvaartverzorger of op een andere manier actief is als spreker tijdens een uitvaart.

Omdat steeds vaker het spreken in het openbaar een vast element binnen het takenpakket van een uitvaartverzorger is, biedt Docendo een uitdagende driedaagse training om je op dit vlak verder te ontwikkelen.

Tijdens de voorbereidingen van een uitvaartplechtigheid wordt de uitvaartverzorger regelmatig gevraagd namens de nabestaanden het woord te voeren. Bovendien is het gebruik van allerlei mediamiddelen, zoals een microfoon, beamer, powerpoint presentatie, filmmateriaal, enz. niet meer weg te denken bij een afscheidsplechtigheid.

Maar spreken in het openbaar roept ook vragen op, zoals: “Wat zeg je wel en wat zeg je niet? Hoe sta je? Hoe krijg je aandacht?”. Voor een uitvaartverzorger kan het spreken in het openbaar een lastige taak zijn. En hoe kun je deze taak zo professioneel mogelijk invullen? Waardoor sta je ontspannen voor een zaal met betrokkenen. Nog belangrijker: breng je juist die boodschap over die voor de aanwezigen zo belangrijk is?

Jezelf ontwikkelen op dit vlak gaat voor slechts een deel vanzelf, want de praktijk is een goede leermeester. Maar om de puntjes op de i te zetten biedt Docendo – Academie voor Uitvaartzorg – in samenwerking met ‘Het Moment’ – een driedaagse verdiepingsmodule ‘Spreken in het openbaar’ aan.

Inhoud en aanpak
In de training, verspreid over drie dagen, worden in totaal 10 praktische oefeningen behandeld. Iedere oefening wordt onderbouwd door theorie. Het bijbehorende lesmateriaal is onderdeel van de training. Er komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals:

 • Persoonlijke presentatie, kleur en stijl
 • Spreekvaardigheden, stem- en microfoontechnieken
 • Houding en gedragsaspecten
 • Observeren van andere sprekers
 • Maken en uitspreken van een openingswoord
 • Het voordragen van een In Memoriam

Stap voor stap wordt uitgelegd wat er van je wordt verwacht, wat er gebeurt en wat daaruit te leren valt. Daarom maken we op de trainingsdagen ook gebruik van video-opnames, want zo worden de eigen verbeteringen goed zichtbaar.

Tot slot: tussen de drie cursusdagen zit telkens voldoende tijd om je goed te kunnen voorbereiden. We willen graag dat je gedurende deze drie trainingsdagen echt oefent in het spreken in het openbaar. Zodat je nog net dat beetje meer kunt toevoegen aan het afscheid waarin de nabestaanden behoefte hebben!

Cursusdetails
Deze training bestaat uit drie lesdagen van 10.00 tot 17.00 uur en wordt gegeven in Geldermalsen.

Voor meer informatie over opleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/spreken-bij-uitvaarten/.

 


31/12/2019
Docendo – Training Stress management (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

‘Vergroot je professionele veerkracht en blijf overeind.’

Voor wie?
Deze training is bestemd voor iedereen die regelmatig zichzelf en het werkplezier dreigt te verliezen bij het uitoefenen van een functie in de uitvaartbranche.

Achtergrond
Herkent u dit? Denk je opgeladen en uitgerust te zijn na het weekend, begin je weer met nieuwe energie en dan trekt het werk je toch weer uit balans: die indringende emoties van anderen, die verdrietige situatie, die vermoeiende collega, die hoge werkdruk en stress. En ook in je privéleven wordt veel van je gevraagd. Mensen kunnen daarop leeglopen en zichzelf verliezen met een burnout als onafwendbaar gevolg. Door overbelasting loopt u een risico. U, uw organisatie en uw collega’s. Signalen dat het teveel is, worden vaak weggestopt en te laat onderkend, zeker in de uitvaartbranche met zijn hoge emotionele belasting.

Hoe sterk staat u in uw werkschoenen?
Een gewaagde vraag maar zeer relevant in de uitvaartbranche, want dat werk vraagt veel:

 • U wordt iedere dag weer geconfronteerd met heftige emoties
 • U heeft regelmatig te maken met veeleisende of ruziënde nabestaanden
 • U moet zich steeds aanpassen aan een nieuwe situatie op onregelmatige tijden
 • U heeft nauwelijks hersteltijd
 • U moet uw eigen emoties onder controle houden en naar de achtergrond drukken

Omdat u regelmatig geconfronteerd wordt met de ‘harde kant van het leven’ is het van belang hier professioneel mee om te gaan. Preventie is veel beter en voordeliger dan herstel achteraf. Om gezond overeind te blijven, heeft u een grote dosis veerkracht nodig: letterlijk terugveren in oorspronkelijke stand. Het gaat niet alleen om incasseringsvermogen, maar ook om het benutten van dieptepunten teneinde voor een opwaartse kracht te zorgen. Het vermogen om te groeien en uzelf te verbeteren wordt niet ondanks, maar dankzij tegenslagen bereikt.

Professionals die inzicht hebben in hun gedrag en de patronen daarachter, hebben meer veerkracht en verliezen zichzelf niet.

Inhoud en aanpak
Wat levert de training ‘‘Vergroot je professionele veerkracht en blijf overeind’ op?

 • U krijgt inzicht in uw eigen gedrag en de onderliggende patronen die daarin te herkennen zijn
 • U leert beter naar uzelf te luisteren
 • U leert stress en energieverlies te hanteren
 • U leert effectiever te communiceren over uw behoeftes en uw grenzen
 • U leert uw veerkracht te vergroten

Cursusdetails
Deze training duurt twee dagen en vindt plaats in Geldermalsen of incompany.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/vergroot-je-professionele-veerkracht-en-blijf-overeind-docendo/.

 


31/12/2019
Docendo – Training Telefoneren met nabestaanden (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Voor wie?
Telefoneren met nabestaanden is vanwege alle emoties een vak apart. In deze training leert u op professionele en empathische wijze te communiceren met nabestaanden via de telefoon. Deze training is bestemd voor iedereen die regelmatig telefonisch contact heeft met nabestaanden.

Achtergrond
Van goede communicatie hangt veel af. Vooral als u telefonisch communiceert met nabestaanden. Tijdens de vaak emotionele gesprekken is het van groot belang een goede balans te vinden tussen meeleven en ondersteunen enerzijds en de noodzaak van het maken van heldere, duidelijke afspraken anderzijds. Als u telefonisch communiceert, ziet u geen gezichtsuitdrukking en neemt u geen lichaamstaal waar. Dus non-verbale signalen zoals het verzwakken van concentratie, onbegrip of verontwaardiging kunt u niet opmerken. Het komt alleen op het stemgeluid en de woordkeuze aan. Goed luisteren en doorvragen en regelmatig samenvatten zijn dan ook vaardigheden die u goed moet beheersen.

Docendo ontwikkelde speciaal voor diegenen die regelmatig telefonisch contact met nabestaanden hebben de training ‘Telefoneren met nabestaanden’. U leert vriendelijk en klantgericht te communiceren met nabestaanden met name in moeilijke en heftig emotionele situaties.

Inhoud en aanpak
Tijdens deze interactieve training wordt de theorie afgewisseld met praktische oefeningen en rollenspellen. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van situaties die zich voordoen in de dagelijkse praktijk van de deelnemers. Eigen ervaringen zijn een belangrijke input. Doordat de rollenspellen met camera worden opgenomen, ontstaat een bewustwording bij de deelnemers over de eigen houding en het eigen handelen en vooral ook over het effect daarvan op het verloop van het gesprek. Hoe iemand zit en kijkt, klinkt door in het stemgeluid. Daardoor is dit een medebepalende factor voor de sfeer van het gesprek. Deze bewustwording is noodzakelijk om kritisch naar het eigen handelen te kijken en luisteren en vervolgens te werken aan een positieve, stevige en professionele manier van telefoneren.

Tijdens de training wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:

Het communicatieproces

 • zenden en ontvangen van boodschappen, interne en externe ruis
 • factoren die van invloed zijn op het verloop van een gesprek
 • verbale en non-verbale communicatie
 • verschillen face-to-face en telefonische gesprekken
 • de invloed van je eigen houding op een gesprek

Telefoontechnieken

 • opbouw van een gesprek: correct openen, afhandelen, eventueel doorverbinden en beëindigen van een telefoongesprek
 • luisteren, samenvatten, doorvragen
 • het werken aan de hand van een script

Omgaan met lastige situaties

 • de klant die de vraag of de boodschap, als gevolg van alle emoties, maar niet begrijpt
 • het slecht nieuws gesprek
 • omgaan met weerstand
 • de boze klant
 • een klacht

Cursusdetails
Deze cursus bestaat uit één lesdag en wordt gegeven in Geldermalsen of incompany.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/telefoneren-met-nabestaanden/.


31/12/2019
Docendo – Training Tiltechnieken voor de uitvaartbranche (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Voor wie?
Deze training wordt aangeboden in drie varianten:

 • voor overledenenverzorgers
 • voor mensen die overledenen overbrengen en
 • voor mensen die zowel overledenen verzorgen als overbrengen.

Achtergrond
Mensen die overledenen verzorgen of overbrengen verrichten intensief lichamelijk werk. Het is balanceren tussen respect voor de overledene en respect voor het eigen lichaam. In dit vakgebied valt dikwijls niet te voorkomen dat er ‘boven de macht’ getild moet worden. Voor een enkele keer maakt dat niet zoveel uit, maar als u teveel vanuit een verkeerde houding werkt, bestaat er een grote kans op het ontstaan van rug- of gewrichtsklachten.

Vervelend voor u, maar ook voor uw werkgever. Niemand is immers gebaat bij langdurig ziekteverzuim. Tegen deze achtergrond ontwikkelde Docendo een training Tiltechnieken die anders is dan de ‘doorsnee’ tiltechniek trainingen. De theorie is slechts een klein basisonderdeel; de rest van de training bent u aan het oefenen met werkzaamheden die u dagelijks in uw werk tegenkomt.

Inhoud en aanpak
De preventie van klachten aan de rug, schouder, knie of heup begint bij het aanleren en toepassen van de juiste werkmethodes. Na een korte theoretische inleiding wordt aan de hand van door de deelnemers aangedragen praktijkvoorbeelden gezocht naar mogelijkheden om de dagelijkse werkzaamheden op een minder belastende wijze te verrichten.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • theorie over belasting en belastbaarheid
 • behandeling van de specifieke belastende factoren
 • training in en advisering over een minder belastende wijze van werken en
 • criteria om versterking/brandweer te alarmeren
 • inzet van mogelijke hulpmiddelen
 • (kracht)training, core stability en fitheid

Cursusdetails
Voor meer informatie over onze trainers, de trainingsduur, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/tiltechnieken-uitvaartbranche/.


31/12/2019
Docendo – Veiligheidstraining Crematorium (datum nader te bepalen)
Geldermalsen

Voor wie?
Nabestaanden begeleiden hun dierbare tegenwoordig vaak tot in de ovenruimte. Wat betekent dit voor crematoriummedewerkers die daarbij aanwezig zijn? Voor iedere medewerker die – al dan niet in aanwezigheid van familie – met de oven werkt of ondersteuning biedt tijdens een invoerproces.

Achtergrond
Stijlvol afscheid nemen, betekent tegenwoordig ook dat nabestaanden hun dierbare kunnen begeleiden tot in de ovenruimte. Dat betekent nogal wat voor de crematorium medewerkers die aanwezig zijn op het moment dat de kist de oven ingevoerd wordt. Van deze medewerkers wordt verwacht dat ze ‘passend bij de situatie’ kunnen communiceren met de uiterst emotionele nabestaanden op dit voor hen zo bijzondere moment. Mensen moeten voorbereid worden op wat komen gaat, maar er moet ook iets gezegd worden over de veiligheid in de ovenruimte. Nabestaanden mogen en kunnen bijvoorbeeld niet te dicht bij de oven komen. Daarnaast zijn de medewerkers van het crematorium op zo’n moment ook verantwoordelijk voor de veiligheid. Daarom moeten zij heel goed geïnstrueerd zijn over het veilig werken in een ovenruimte en over de (eventuele handmatige) bediening van een crematieoven. Als er ondanks alle zorgvuldige voorbereidingen en hoogwaardige techniek toch onverwacht iets anders loopt dan verwacht, hangt het van de handelwijze van de medewerkers af of een incident escaleert naar een calamiteit of niet. Dat maakt de rol van de crematoriummedewerker cruciaal.

De Landelijke Vereniging Crematoria heeft Docendo verzocht een training te ontwikkelen die medewerkers goed opleidt voor de taak die zij hebben bij een crematieproces.

Inhoud en aanpak
De training gaat in op de volgende onderwerpen:

Techniek

 • De werking van een oven en een filterinstallatie
 • Afwijkende omstandigheden tijdens een invoer en hoe te handelen
 • Behandeling vaak voorkomende fouten die het risico op een calamiteit vergroten
 • Uitwisseling ervaringen bij het werken met de oven.

Communicatieve vaardigheden

 • Hoe ga je om met emotionele mensen die door de emoties niet altijd horen wat er gezegd wordt?
 • Welke uitleg geef je over wat er gaat gebeuren en waarom? Wat kunnen mensen verwachten? Wat gaan ze zien, horen en voelen?
 • Welke aanwijzingen moeten worden gegeven aan de familie met betrekking tot de veiligheid (afstand tot de oven, waarheen bij calamiteit)?

Veiligheid bij een invoer (evt. in aanwezigheid van nabestaanden)

 • Er wordt stilgestaan bij de geldende (Arbo) Wet- en regelgeving en bij het protocol van het crematorium
 • Er wordt geoefend met een stagnatie tijdens een invoerproces. Er worden noodprocedures geoefend en er vindt een dummy invoer plaats.
 • Er wordt aan de hand van casuïstiek geoefend met een invoer in aanwezigheid van nabestaanden die anders loopt dan gepland.
 • Eigen veiligheid staat altijd voorop. Daarom staan we stil bij het juiste gebruik van de aanwezige Persoonlijke Beschermingsmiddelen
 • Middels een veiligheidsronde door uw eigen crematorium maken we de deelnemers bewust wat er allemaal al geregeld is op veiligheidsgebied. Deelnemers leren deze zaken op de juiste wijze en het juiste moment in te zetten bij noodsituaties.
 • De deelnemers leren het juiste type blusmiddel toe te passen bij de diverse soorten branden en krijgen praktische handvaten aangereikt.
 • Aan de hand van diverse theoretische en praktische ontruimingsoefeningen leren de deelnemers om bezoekers snel in veiligheid te brengen bij een incident.

Cursusdetails

Deze training wordt altijd in maatwerkvorm gegeven. Voor meer informatie over inhoud, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/maatwerkveiligheidstraining-voor-ovenisten/.

 


26/03/2020
Tanexpo 2020 (26 t/m 28 maart 2020)
Bologna, Italë

Internationale uitvaartbeurs

> naar de website


18/04/2020
Uitvaartbeurs Amsterdam op 18 april 2020
Amsterdam

Op zaterdag 18 april 2020 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de derde editie van de uitvaartbeurs gehouden. Tussen 10.00 en 16.00 is op de beurs alles te vinden wat te maken heeft met het thema uitvaart. De beurs biedt mensen inspiratie over hoe ze hun eigen uitvaart of die van een dierbare kunnen vormgeven. Vrijwel alles wat er mogelijk is om een uitvaart helemaal naar eigen inzicht in te vullen wordt gepresenteerd op de beurs.

> naar de website


22/09/2020
Uitvaart Vakbeurs 2020 (22 t/m 24 september 2020)


03/10/2020
Funeral Expo (3 – 4 oktober 2020)
Brussel

Funeral Expo is de officiële internationale vakbeurs van de begrafenisondernemer, voor de begrafenisondernemer, in het hart van Europa.

> naar de website


03/10/2020
Funeral Expo 2020 (3-4 oktober 2020)
Brussel

Funeral Expo is de officiële internationale vakbeurs van de begrafenisondernemer, voor de begrafenisondernemer, in het hart van Europa.

> naar de website


19/11/2020
Funexpo 2020 (19 t/m 21 november 2020)
Lyon, Frankrijk

Internationale uitvaartbeurs.

> naar de website


Door "Accepteren" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van alle cookies. Zie onze cookie-policy voor meer informatie.
Door  op "Aangepaste instellingen" te klikken worden alleen nog geanonimiseerde cookies geladen.

i