Agenda detail

22/04/2019
ALPAR Symposium
Montevideo, Uruguay

> naar de website


08/05/2019
Docendo – Cursus Opbaring voor uitvaartverzorgers en overledenenverzorgers
Geldermalsen

Voor wie?
Deze cursus is een echte aanrader voor uitvaartverzorgers en overledenenverzorgers en mensen die werken in een rouwcentrum, mortuarium of crematorium. Heeft u belangstelling voor deze cursus, maar bent u nog niet werkzaam in de uitvaartbranche: neem dan even contact met ons op voor een goed advies.

Achtergrond
Na het overlijden ontstaat een fase van afscheid nemen. Iedere dag, tot aan de dag waarop de begrafenis of crematie plaatsvindt, zal de familie even willen kijken, even bij de overledene willen zijn. Deze laatste beelden van de overledene vormen samen voor de nabestaanden een belangrijke en waardevolle herinnering.

Een mooie opbaring
Dat de overledene bij ieder rouwbezoek ‘natuurlijk’ opgebaard moet zijn, moge duidelijk zijn. Dat iemand overleden is, mag gezien worden. Het gaat erom dat het niet ‘onaangenaam’ is om bij de overledene te zijn. Er zijn talloze hulpmiddelen beschikbaar die het u, mits juist toegepast, mogelijk maken, een overledene zo natuurlijk mogelijk op te baren. In de – qua aanpak – geheel vernieuwde training ‘Opbaring’ leert u alles wat u moet weten om een mooie opbaring, zowel in een rouwcentrum als in de thuissituatie, te kunnen realiseren.

Trainers
Cees Peeters en Xandra Wolterink, beiden werkzaam als uitvaartverzorger

Cursusdetails
Deze cursus vindt plaats op één dag van 10.00 tot 16.30 uur en wordt gegeven in Geldermalsen.

Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/airbrush-make-up-overledenen/


14/05/2019
AFE Asia Funeral and Cemetery Expo (14 – 16 mei 2019)
Hong Kong

> naar de website


16/05/2019
Docendo – Cursus Overledenenverzorging en eenvoudige restauratietechnieken
Geldermalsen

Voor iedereen die een overledene op een professionele, respectvolle en eigentijdse wijze wil verzorgen. U kunt met deze opleiding aan de slag:

 • in een mortuarium of rouwcentrum of
 • als overledenenverzorger.

De opleiding is ook een uitstekende aanvulling voor Uitvaartverzorgers.

Achtergrond
Op een mooie en persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen van een overleden dierbare is bijzonder waardevol voor nabestaanden. Een vakkundige verzorging maakt dit mogelijk. Het geven van de laatste verzorging is letterlijk het laatste wat u voor iemand kunt doen. Steeds vaker zult u als verzorger daarbij de vraag van nabestaanden krijgen of zij u mogen/kunnen assisteren bij de laatste verzorging. In de meeste gevallen is dat heel goed mogelijk. Eén en ander vraagt wel professionaliteit van de verzorger. Uw kennis van materialen en (de nieuwste) verzorgingshulpmiddelen moet up to date zijn, u moet efficiënt werken en op een invoelende wijze kunnen communiceren met uiterst emotionele nabestaanden. In de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ krijgt u deze kennis en vaardigheden aangereikt; alle aspecten van postmortale zorgverlening worden behandeld. De cursus  die nu 20 jaar bestaat en uitgegroeid is tot dé standaard op het gebied van overledenenverzorging, vormt de basis van de Docendo leergang Overledenenverzorging. Vanuit deze vooropleiding kunt u zich verder ontwikkelen door een van de diverse verdiepingscursussen te volgen.

Inhoud en aanpak
De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • ethiek en wetgeving
 • communicatie met nabestaanden en opdrachtgevers
 • hygiëne en infectiepreventie
 • inleiding in de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam
 • de verzorging van overledenen
 • hechttechnieken, restauratieve handelingen
 • oriëntatie op de mogelijkheden van postmortale make-up en camouflage
 • overledenenverzorging in diverse culturen en religies
 • anatomische les en rondleiding op de faculteit Anatomie van de Erasmus Universiteit
 • nieuwe ontwikkelingen

NB: Gezien het gevoelige karakter van de inhoud van deze cursus, namelijk het verzorgen van een overledene, probeert Docendo de lesstof zo praktisch mogelijk over te brengen. Wij willen u er echter op wijzen dat er in de cursus nooit in de ‘echte praktijk’ geoefend kan worden.

Trainers overledenenverzorging

 • Bas de Leng, specialist postmortale zorg, thanatopracteur
 • Janneke Janssen, specialist postmortale zorg, thanatopracteur
 • Miranda van den Noort-Schreuder, specialist postmortale zorg, thanatopracteur
 • Karin Melissant, visagist, specialist postmortale make-up en camouflage
 • Hermien Embsen, trainer multiculturele aspecten bij overledenenzorg

Deze cursus maakt ook deel uit van de lespakketten: ‘Professional in postmortale zorg’, ‘Professional in postmortale make-up’, ‘Uitvaartverzorger Plus’ en ‘Allround Overledenenverzorger’

Cursusdetails
De cursus vindt plaats in Geldermalsen en bestaat uit 5 lesdagen (16, 23 mei en 6, 13 en 20 juni 2019)  van 10.00 tot 16.00 uur. Het examen vindt plaats op de 6e dag (28 juni 2019) van 10.00 tot 12.00 uur.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/overledenenverzorging/ Ook vertellen onze trainers hier over deze cursus.


22/05/2019
Funermostra (22 – 24 mei 2019)
Valencia, Spanje

Internationale vakbeurs.

> naar de website


22/05/2019
Après la Vie – Open dag Opleiding Uitvaartbegeleider
Soest

In éen jaar je opleiding afronden tot gecertificeerd uitvaartbegeleider en opgenomen worden in het register voor uitvaartbegeleider. Dat kan nu bij Après la Vie. Kom je oriënteren en alvast een klein beetje snuiven aan de uitvaartbranche. Tijdens onze open dag vertellen onze studenten en docenten je o.a. hun bevinden met uitvaartmuziek, het betrekken van verstandelijk beperkten en dementeren bij uitvaarten, de wateropbaring, de inzet van een troosthond en over het rendabel maken van een uitvaart.  Het beloofd een dag vol mooie passionele verhalen te worden. Zorg dus dat je erbij bent. Inschrijven kan hier.

 


24/05/2019
Weekend van de Begraafplaats (24 t/m 26 mei)
nvt

Nederlandse begraafplaatsen openen eind mei hun deuren tijdens de zesde editie van het Weekend van de Begraafplaats.
Begraafplaatsen vertellen hun bijzondere verhalen en geheimen tijdens de landelijke open dagen.

Klik hier voor meer informatie.


04/06/2019
Docendo – Practicum Overledenenverzorging
Geldermalsen

Voor wie?
Het Practicum Overledenenverzorging is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken als:

 • overledenenverzorger of
 • uitvaartverzorger of
 • medewerker in een rouw- of uitvaartcentrum

Dit is een praktische verdieping op ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’; een middag met weinig theorie en alleen maar praktisch oefenen en werken voor deelnemers die nog een stapje verder willen gaan.

Dit practicum is ook uitermate geschikt voor ervaren overledenenverzorgers om praktische kennis en vaardigheid bij te scholen en op te frissen. 

Vooropleidingseisen
Deelnemers die geen ervaring hebben in de overledenenverzorging, kunnen dit practicum aansluitend aan de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ volgen. Mensen die dit practicum als opfristraining of bijscholing willen gebruiken, moeten of ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’ hebben gevolgd of over een aantoonbare werkervaring te beschikken op het gebied van overledenenverzorging.

Inhoud en aanpak
De volgende onderwerpen worden geoefend:

 • Onderhuids hechten en vervolg hechttechnieken
 • ICD en pacemaker: wat is het verschil en hoe verwijder je deze implantaten
 • Sluiten stomawond met verschillende hechttechnieken
 • Neurostimulatoren verwijderen
 • Sluiten Tracheostomawond
 • Vocht afzuigen: aan de hand van beeldmateriaal informeren we over de mogelijkheden
 • Bezoek mortuarium ziekenhuis Rivierenland Tiel

Tijdens dit practicum bent u vooral praktisch bezig met zelf proberen en oefenen. Dit zal uiteraard aan de hand van lesmateriaal en hulpmiddelen gebeuren. We kunnen niet in de ‘echte praktijk’ oefenen.

Trainers 

 • Janneke Janssen-van Dijke
 • Miranda van den Noort–Schreuder
 • Bas de Leng

Cursusdetails
Dit practicum start om 12.45 en duurt tot 17.00u. Dit dagdeel vindt meteen na het examen ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’ plaats. Het start in Geldermalsen, met ter afsluiting een bezoek aan Mortuarium Ziekenhuis Rivierenland Tiel.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/practicum_overledenenverzorging/


05/06/2019
Après la Vie – Permanent Educatie (PE) – Thuisopbaren
Soest

Bij het thuisopbaren ga je aan het werk in een tot dan toe vreemde omgeving. Je komt terecht in een situatie met een overledene en nabestaanden, terwijl je de levensgeschiedenis en leefgewoonten van deze mensen niet kent.
Veel tijd om daarachter te komen heb je meestal niet. Want er moet gehandeld worden. Maar wat gebeurt er nu allemaal in deze bijzondere werksituatie? Er ontstaat een driehoeksituatie waarbij iedereen met elkaar te maken krijgt.

Inhoud

Tijdens deze masterclass komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • begeleiding geven, leiding nemen, beslissingen nemen;
 • het toepassen van vakkennis en het gebruik van materialen;
 • de spanning tussen afstand en nabijheid;
 • het gedrag van nabestaanden in de richting van de overledene en de professional;
 • het bepalen van grenzen;
 • het bepalen van wie de leiding waar in heeft;
 • het gebruik van vakjargon;
 • de betekenis van lichaamstaal.

De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers per masterclass. De masterclass wordt gegeven door Heidi Gundel, overledenenverzorger.
Deze masterclass is bedoeld voor (afgestudeerde) uitvaartbegeleiders en/of verzorgers die enigszins bekend zijn met het fenomeen thuisopbaren en zich hierin verder willen verdiepen.

Meer informatie en aanmelden:
https://www.apreslavie.nl/permanente-educatie/thuisopbaringen/
https://www.apreslavie.nl/aanmelden-pe/


07/06/2019
Docendo – Training Make-Up en camouflage
Geldermalsen

Voor wie?
De training is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken in de overledenenverzorging.

Achtergrond
De beslissing voor wel of geen make-up en camouflage komt al snel om de hoek kijken bij de laatste verzorging van een overledene. Is het niet ieders wens om voor het laatste afscheid zo natuurlijk mogelijk opgebaard te kunnen worden? Zoals men ‘bij leven’ was? Voor de één betekent dit helemaal geen make-up, maar gewoon ‘puur’. Voor de ander zal het juist wel make-up en camouflage betekenen, omdat een mooi opgemaakt gezicht onderdeel uitmaakte van een verzorgd uiterlijk.

Voor iemand die na een lang ziekbed ernstige verkleuringen of vlekken in het gelaat heeft gekregen, betekent het een zogenaamde ‘no make-up’. Dit is een methode, die ogenschijnlijk zonder make-up, een nare kleur kan camoufleren. Daardoor is het mogelijk dat nabestaanden afscheid kunnen nemen van hun dierbare zoals hij of zij bij leven was.

Make-up en camouflage
In welke vorm ook, het aanbrengen van make-up en camouflage komt steeds vaker voor. Het is een techniek die u zich eigen moet maken, want het verschilt in alle opzichten aanzienlijk van het aanbrengen van make-up bij levende personen. Dit is niet in één dag te leren. Maar door de driedaagse training die wij verzorgen, legt u in ieder geval een goede basis om in de praktijk aan de slag te gaan.

Bovendien krijgt iedere deelnemer aan de training een complete set make-up en camouflageproducten, inclusief het materiaal om make-up aan te brengen. Tijdens de training leert u met deze set te werken, zodat u na afloop van de training helemaal klaar bent voor de praktijk.

Trainer
Karin Melissant, visagist, specialist postmortale make-up en camouflage

Cursusdetails
De training bestaat uit 3 lesdagen (7, 14 en 21 juni 2019) van 10.00 tot 16.00u en wordt gegeven in Geldermalsen.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/make-up-en-camouflage-overledenenverzorging/


07/06/2019
National Funeral Exhibition (7 t/m 9 juni 2019)
Stoneleigh Park, UK

Vakbeurs, aangeboden door de National Association of Funeral Directors.

> naar de website


25/06/2019
Docendo – Cursus Airbrush make-up
Geldermalsen

Voor wie?
Deze cursus is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken als overledenenverzorger, als uitvaartverzorger of als medewerker in een rouw- of uitvaartcentrum.

Achtergrond Airbrush Make-up
De term ‘Airbrushen’ associëren mensen nogal eens met het spuiten van verf op allerlei voorwerpen of met spray tan. Dit is echter een vorm van deze techniek die we bij Docendo juist niet aanleren in de cursus Airbrush make-up.

Als er een natuurlijke make-up moet worden aangebracht, moet dit ‘lelijke’ spuiteffect juist niet zichtbaar zijn. Bij Docendo trainen we daarom mensen om, via het airbrushen, huidverf te vernevelen; een techniek die beduidend afwijkt van het ‘spuiten’ en ook een totaal ander resultaat geeft. Met deze verfijnde techniek vernevelt u, door lucht uit een speciale compressor met een airbrush-pistool, huidverf op het gelaat van de overledene. Hierdoor bent u in staat eventuele vervelende verkleuringen op haast onzichtbare wijze te camoufleren met airbrush make-up.

De voordelen op een rij:

 • airbrush make-up geeft een bijzonder natuurlijk effect
 • airbrush make-up werkt snel, wat vooral handig is daar waar tijd een grote rol speelt
 • airbrushen biedt camouflagemogelijkheden voor overledenen waar geen huidcontact meer mogelijk is (bijv. bij drenkelingen)
 • met de airbrush techniek kunt u als verzorger de overledene tot en met de laatste dag van opbaring ‘bijwerken’. Heel belangrijk in die gevallen waar normaal gesproken geen huidcontact meer mogelijk is

Inhoud en aanpak
In deze 3-daagse training wordt gewerkt met de double-action airbrush techniek. Met deze techniek kan via een compressor en een airbrush-pistool een heel fijne make-up worden verneveld wat een geweldig natuurlijk kleurresultaat geeft.

In deze training wisselen uitleg, demonstratie en zelfwerkzaamheid elkaar af, waardoor er veel gelegenheid is om in de praktijk te kunnen oefenen met het aanbrengen van airbrush make-up.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • uitleg over het te gebruiken materiaal zoals het airbrush-pistool, de compressor, de diverse soorten huidverf
 • de werkplek
 • het veilig werken met het oog op de eigen gezondheid etc.
 • het onderhoud van het materiaal
 • het hanteren van het airbrush-pistool
 • leren kijken naar de ondertonen en huidtonen van de overledene en daarop afstemmen met kleuren
 • de te gebruiken soorten huidverf
 • het toepassen van de techniek (eerst twee dimensionaal, vervolgens drie dimensionaal)

Trainers Airbrush make-up
Carla Verburgt, grimeur, trainer postmortale airbrush make-up
Karin Melissant, visagist, specialist postmortale make-up en camouflage

Cursusdetails
Deze cursus bestaat uit 3 aaneengesloten lesdagen (25, 26 en 27 juni 2019) van 10.00 tot 16.15 uur en wordt gegeven in Geldermalsen.

Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/airbrush-make-up-overledenen/

 


25/06/2019
Docendo – Nabestaandenzorg
Geldermalsen

Nabestaandenzorg, wat verstaan we daaronder?
Nabestaandenzorg is de zorg na een overlijden, die geen betrekking heeft op de praktische zaken rondom een overlijden. Maar het is de basiskennis die een uitvaartverzorger heeft over de noodzakelijke administratieve stappen die ondernomen moeten worden.

Welke vragen kun je beantwoorden?
In de dagen na een overlijden bied je als uitvaartverzorger professionele ondersteuning aan nabestaanden. Want er zijn veel praktische zaken die rondom een uitvaart moeten worden geregeld. En veel van die dingen moeten binnen een heel kort tijdsbestek geregeld worden. Naast de voor de hand liggende punten, zoals het verzorgen van de rouwbrief, het vinden van een geschikte locatie en/of spreker, zijn er veel meer vragen bij nabestaanden. Zo ontstaat er tijdens de dagen na het overlijden vaak snel een aantal onzekerheden bij nabestaanden over de administratieve afhandeling. Moet ik al meteen de bank of de notaris informeren? Wie zijn eigenlijk erfgenaam en wat moeten zij snel doen?

Toeleven naar een mooi afscheid
Binnen alle werkzaamheden is de belangrijkste taak van de uitvaartverzorger gericht op het verzorgen van een mooi en waardig afscheid voor de nabestaanden. Juist in de periode tussen overlijden en de dag van de uitvaart wil je de familie daar naar toe kunnen laten leven. Daarom is het dan prettig als jij voldoende basiskennis hebt over de zakelijke afhandeling na het overlijden. Je bent dan in staat om als professional de rust brengen die prettig en wenselijk is. Zo kun je de nabestaanden op een nog betere manier terzijde staan. En ook al stukje informatie geven over de periode nà het afscheid.

Inhoud en aanpak
Tijdens de eendaagse training is het doel de uitvaartverzorger (in opleiding) voldoende kennis mee te geven op het gebied van nabestaandenzorg. En dan gaat het met name om:

 • nabestaanden goed te informeren over zaken die na het overlijden op hen afkomen
 • aan te geven wat er snel moet gebeuren en wat niet
 • door te verwijzen naar de juiste instantie voor specialistisch, professioneel advies

Zo komen onderwerpen ter sprake als: erfrecht, inkomen en uitkeringen, belastingzaken, bankzaken, huisvesting, zorg, opzeggingen en wijzigingen.

In verschillende uitvaartondernemingen wordt steeds meer accent gelegd op de zorg voor de nabestaanden nà de dag van het afscheid. Want juist na het afscheid begint soms een zoektocht naar de juiste instantie, naar de juiste volgorde van handelingen. Dit kan voor de nabestaanden leiden tot onvoldoende ruimte en tijd voor hun verdriet. En dat beïnvloedt het rouwproces soms op een negatieve manier.

Door voldoende kennis van zaken kun jij voor de nabestaanden het verschil maken! Behalve dat deze kennis belangrijk is voor elke uitvaartverzorger, is nabestaandenzorg ook een onderdeel van het NaVU-examen.

Voor wie?
Deze cursus is zowel voor beginnende als ervaren uitvaartverzorgers.

Deze training wordt ook aangeboden als lesdag binnen de opleiding Uitvaartverzorger.

Trainer
Lian Gieles, docente Nabestaandenzorg

Cursusdetails
Deze training duurt één dag van 10.00 tot 16.30 uur en wordt gegeven in Geldermalsen. Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/nabestaandenzorg/

 


27/06/2019
Docendo – Workshop Voorgaan in een uitvaartceremonie
Geldermalsen

Voor wie?
Deze workshop Voorgaan in een uitvaartceremonie is bestemd voor uitvaartverzorgers, die of een afgeronde opleiding Uitvaartverzorger en/of al praktijkervaring hebben.

Achtergrond
Je wilt persoonlijk en waardig de uitvaartceremonie leiden, maar door de grote tijdsdruk val je vaak terug op een standaardtekst. Die voldoet zeker, maar je wilt iets anders.

 • Welke woorden heb je nodig?
 • Hoe creëer je een mooie stilte?
 • Hoe schrijf je in korte tijd een persoonlijk welkomstwoord?
 • Ben je toe aan een kwaliteitsimpuls?

Daarvoor biedt Docendo Academie voor Uitvaartzorg de verdiepingsmodule ‘Voorgaan in een uitvaartceremonie’. Deze training is ontwikkeld en wordt gegeven door Werkplaats Levensverhalen.

 ‘Ik heb deze dag als zeer waardevol ervaren. Ik kijk nu met heel andere ogen naar mijn houding en tekst. Het schrijven vond ik echt super, mijn creativiteit is weer afgestoft!’

Inhoud
In deze eendaagse training van 9.30 tot 17.00u in Geldermalsen wordt aandacht besteed aan:

 • Het opfrissen van je eigen teksten
 • Het schrijven en spreken van een persoonlijk welkomstwoord
 • Stemgebruik en uitspraak
 • Rust en vertrouwen, zodat hetgeen je zegt echt overkomt

Er wordt gewerkt volgens een snelle, inspirerende methode. De schrijf- en voordrachtoefeningen zijn direct toepasbaar in de praktijk. Als uitvaartverzorger ben je vaak in je eentje aan het werk; de uitwisseling met de medecursisten wordt ervaren als een grote verrijking. Na een dag trainen ga je opgefrist en met nieuwe zin weer aan de slag!

Het is een bijzonder inspirerende dag geweest, een zéér praktische training: echt bruikbaar en realistisch.’

Cursusdetails
Voor meer informatie over opleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/voorgaan-in-een-uitvaartceremonie/


28/06/2019
Après la Vie – Permanent Educatie (PE) – Regelgesprekken
Soest

Herken je dat:

 • je soms toch nog niet voldoende hebt uitgevraagd?
 • je iets anders hebt begrepen dan nabestaanden bedoelden?
 • je iemand tegenkomt die meteen in je allergie zit?
 • je eigen professionaliteit soms aan de kant gaat, omdat je jezelf zo herkent in die ander?
 • je soms even niet weet wat te zeggen of te doen?
 • je gesprekken veel te lang duren?

Inhoud

In deze masterclass krijg je handvatten aangereikt die je kunt toepassen in de praktijk. Je krijgt meer inzicht in verbale en non-verbale communicatie zodat je effectiever je persoonlijke gespreksdoelen bereikt.
De masterclass bestaat uit simulaties, gespeeld door een trainingsacteur waarbij elke deelnemer een half uur de kans krijgt om zijn of haar persoonlijke leerdoel(en) te oefenen. Deze masterclass is geschikt voor mensen die al enige ervaring hebben in gespreksvoering binnen de uitvaartbranche en (bijna) afgestudeerde uitvaartbegeleiders.
De groep is klein en bestaat uit maximaal 5 deelnemers per masterclass. De masterclass wordt gegeven door Annelies Kaan, communicatietrainer en trainingsacteur.
Deze masterclass is geschikt voor mensen die al enige ervaring hebben in gespreksvoering binnen de uitvaartbranche en (bijna) afgestudeerde uitvaartbegeleiders.

Meer informatie en aanmelden:
https://www.apreslavie.nl/permanente-educatie/regelgesprekken/
https://www.apreslavie.nl/aanmelden-pe/

 

 


28/06/2019
Docendo – Practicum Overledenenverzorging
Geldermalsen

Voor wie?
Het Practicum Overledenenverzorging is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken als:

 • overledenenverzorger of
 • uitvaartverzorger of
 • medewerker in een rouw- of uitvaartcentrum

Dit is een praktische verdieping op ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’; een middag met weinig theorie en alleen maar praktisch oefenen en werken voor deelnemers die nog een stapje verder willen gaan.

Dit practicum is ook uitermate geschikt voor ervaren overledenenverzorgers om praktische kennis en vaardigheid bij te scholen en op te frissen. 

Vooropleidingseisen
Deelnemers die geen ervaring hebben in de overledenenverzorging, kunnen dit practicum aansluitend aan de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ volgen. Mensen die dit practicum als opfristraining of bijscholing willen gebruiken, moeten of ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’ hebben gevolgd of over een aantoonbare werkervaring te beschikken op het gebied van overledenenverzorging.

Inhoud en aanpak
De volgende onderwerpen worden geoefend:

 • Onderhuids hechten en vervolg hechttechnieken
 • ICD en pacemaker: wat is het verschil en hoe verwijder je deze implantaten
 • Sluiten stomawond met verschillende hechttechnieken
 • Neurostimulatoren verwijderen
 • Sluiten Tracheostomawond
 • Vocht afzuigen: aan de hand van beeldmateriaal informeren we over de mogelijkheden
 • Bezoek mortuarium ziekenhuis Rivierenland Tiel

Tijdens dit practicum bent u vooral praktisch bezig met zelf proberen en oefenen. Dit zal uiteraard aan de hand van lesmateriaal en hulpmiddelen gebeuren. We kunnen niet in de ‘echte praktijk’ oefenen.

Trainers 

 • Janneke Janssen-van Dijke
 • Miranda van den Noort–Schreuder
 • Bas de Leng

Cursusdetails
Dit practicum start om 12.45 en duurt tot 17.00u. Dit dagdeel vindt meteen na het examen ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’ plaats. Het start in Geldermalsen, met ter afsluiting een bezoek aan Mortuarium Ziekenhuis Rivierenland Tiel.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/practicum_overledenenverzorging/


31/07/2019
CANA's 101st Annual Cremation Innovation Convention (31 juli – 2 augustus 2019)
Louisville, Kentucky, USA

Jaarlijkse conventie

> naar de website


05/09/2019
Docendo – Cursus Overledenenverzorging en eenvoudige restauratietechnieken
Geldermalsen

Cursus Overledenenverzorging en eenvoudige restauratietechnieken
Voor iedereen die een overledene op een professionele, respectvolle en eigentijdse wijze wil verzorgen. U kunt met deze opleiding aan de slag:

 • in een mortuarium of rouwcentrum of
 • als overledenenverzorger.

De opleiding is ook een uitstekende aanvulling voor Uitvaartverzorgers.

Achtergrond
Op een mooie en persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen van een overleden dierbare is bijzonder waardevol voor nabestaanden. Een vakkundige verzorging maakt dit mogelijk. Het geven van de laatste verzorging is letterlijk het laatste wat u voor iemand kunt doen. Steeds vaker zult u als verzorger daarbij de vraag van nabestaanden krijgen of zij u mogen/kunnen assisteren bij de laatste verzorging. In de meeste gevallen is dat heel goed mogelijk. Eén en ander vraagt wel professionaliteit van de verzorger. Uw kennis van materialen en (de nieuwste) verzorgingshulpmiddelen moet up to date zijn, u moet efficiënt werken en op een invoelende wijze kunnen communiceren met uiterst emotionele nabestaanden. In de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ krijgt u deze kennis en vaardigheden aangereikt; alle aspecten van postmortale zorgverlening worden behandeld. De cursus  die nu 20 jaar bestaat en uitgegroeid is tot dé standaard op het gebied van overledenenverzorging, vormt de basis van de Docendo leergang Overledenenverzorging. Vanuit deze vooropleiding kunt u zich verder ontwikkelen door een van de diverse verdiepingscursussen te volgen.

Inhoud en aanpak
De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • ethiek en wetgeving
 • communicatie met nabestaanden en opdrachtgevers
 • hygiëne en infectiepreventie
 • inleiding in de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam
 • de verzorging van overledenen
 • hechttechnieken, restauratieve handelingen
 • oriëntatie op de mogelijkheden van postmortale make-up en camouflage
 • overledenenverzorging in diverse culturen en religies
 • anatomische les en rondleiding op de faculteit Anatomie van de Erasmus Universiteit
 • nieuwe ontwikkelingen

NB: Gezien het gevoelige karakter van de inhoud van deze cursus, namelijk het verzorgen van een overledene, probeert Docendo de lesstof zo praktisch mogelijk over te brengen. Wij willen u er echter op wijzen dat er in de cursus nooit in de ‘echte praktijk’ geoefend kan worden.

Trainers overledenenverzorging

 • Bas de Leng, specialist postmortale zorg, thanatopracteur
 • Janneke Janssen, specialist postmortale zorg, thanatopracteur
 • Miranda van den Noort-Schreuder, specialist postmortale zorg, thanatopracteur
 • Karin Melissant, visagist, specialist postmortale make-up en camouflage
 • Hermien Embsen, trainer multiculturele aspecten bij overledenenzorg

Deze cursus maakt ook deel uit van de lespakketten: ‘Professional in postmortale zorg’, ‘Professional in postmortale make-up’, ‘Uitvaartverzorger Plus’ en ‘Allround Overledenenverzorger’

Cursusdetails
De cursus vindt plaats in Geldermalsen en bestaat uit 5 lesdagen (5, 12, 19, 26 september en 3 oktober 2019) van 10.00 tot 16.00 uur. Het examen vindt plaats op de 6e dag (10 oktober 2019) van 10.00 tot 12.00 uur.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/overledenenverzorging/ Ook vertellen onze trainers hier over deze cursus.


06/09/2019
Docendo – Opleiding uitvaartverzorger
Geldermalsen


Voor wie?
De opleiding Uitvaartverzorger biedt een algemene basis voor zowel mensen die al werkzaam zijn binnen de uitvaartbranche als voor mensen die een start willen maken als uitvaartverzorger.

Als uitvaartverzorger bent u degene die in de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart samen met de familie de uitvaart vormgeeft. Een veelzijdige rol, want u bent niet alleen iemand die de familie in deze moeilijke tijd bijstaat. U bent tegelijkertijd de persoon die alles rondom de uitvaart moet regelen en dat vraagt organisatietalent, communicatietalent, regie kunnen houden, prioriteiten kunnen stellen en flexibel kunnen werken. Zo’n veelzijdige functie vraagt een uitstekende opleiding om u goed op uw toekomstige functie voor te kunnen bereiden. Docendo biedt die opleiding.

Waarom kiezen voor de opleiding Uitvaartverzorger bij Docendo?

Praktijkgericht
Iédere docent of trainer werkt zelf in de uitvaartbranche en is dus dagelijks actief op dit vakgebied.

Ontwikkel je eigen stijl
De opleiding wordt niet door een of twee docenten gegeven, maar door een compleet team vakprofessionals die allemaal hun eigen visie hebben op het werken als uitvaartverzorger. U wordt dus als student bij Docendo geconfronteerd met veel verschillende visies en achtergronden. Zodoende stimuleren wij onze studenten om hun eigen stijl en werkwijze te ontwikkelen. En dat werkt!

Ervaren en onervaren deelnemers worden gemixt
Docendo gelooft in de kracht van interactie. De verhalen van mensen, die al werkzaam zijn in de praktijk, zijn een verrijking voor mensen die willen gaan werken in de branche. Tegelijkertijd zijn de vragen van mensen die nog niet in de uitvaartbranche werken een ‘eyeopener’ voor professionals die ‘bedrijfsblind’ dreigen te worden. Het werkt dus twee kanten op. En wat te denken van de mogelijkheid tot netwerken die deze mix met zich meebrengt!

MBO4 vooropleidingsniveau
Docendo sluit aan bij de inschaling van de functie Uitvaartverzorger in de CAO voor de uitvaartbranche. U kunt bij ons al instromen met een MBO4 vooropleidingsniveau.

Iedere les gaat door
Door met een groot team docenten en trainers te werken, kunnen wij garanderen dat iedere lesdag doorgaat.

U kunt bij ons uw eigen opleiding plannen
Doordat we met een grote groep studenten starten, bieden we iedere lesdag een aantal data aan. Voor lessen waarin veel vak- en praktijkkennis gedoceerd wordt, is er keuze uit twee lesdagen. Bij trainingen werken we met kleine groepen, waardoor u de keuze heeft uit minimaal drie tot maximaal vijf startdata van deze trainingsdagen. Makkelijk voor u als u de opleiding, zoals zovelen dat doen, combineert met een baan!

Het studiemateriaal zit bij de prijs inbegrepen
Voor alle vier blokken van de opleiding krijgt u een of twee readers met het lesmateriaal uitgereikt. Daarnaast werken we met een digitaal studentenportaal voor uw planning en het lesmateriaal.

Afwisselende onderwijsvormen en studiebelasting
Naast theorie, training, praktijkopdrachten en excursies gaat u ook minimaal vijf tot maximaal tien dagen stage lopen. En de studiebelasting is voor iedereen verschillend, maar 6 tot 12 uur per week is het uitgangspunt.

Een uitstekende prima prijs/prestatieverhouding
Een lesdag bij Docendo kost gemiddeld € 190,- .

Samenstelling en opbouw van de lesdagen
De cursus bestaat uit 20 lesdagen verspreid over 4 lesblokken van 10.00 tot 17.00 uur te Geldermalsen. We werken telkens met twee groepen of drie groepen van 20 deelnemers bij de kennisvakken, zoals Regelen van een uitvaart, Dag van de Uitvaart, enz. Bij de interactieve trainingen die ingaan op gesprekstechnieken, communicatievaardigheden en presenteren formeren we vier of vijf groepen van 12 deelnemers, zodat iedereen voldoende aan bod komt. Daarnaast kijken we naar de kwalificaties die een uitvaartverzorger zou moeten bezitten, zoals zijn vastgesteld in de CAO Uitvaartverzorging.

Start opleiding
De opleiding Uitvaartzorger start twee keer per jaar, in september en januari, met een kennismakingsdag voor alle studenten. Vast onderdeel van deze startdag is het voorstellen, aan de hand van postcode en woonplaats, van de intervisiegroepen. Via deze intervisiegroep kunt u met elkaar studeren, opdrachten uitwerken en examenstof oefenen, maar elkaar vooral motiveren en ondersteunen tijdens de studie.

Blok 1

 • Introductiedag / indeling intervisiegroepen
 • Het regelen van een uitvaart – deel I
 • Professioneel omgaan met nabestaanden – dag 1+2
 • Nederlands
 • Rechts- en wetskennis
 • Overledenenverzorging

De modules in het eerste blok bestaan uit: ‘Het regelen van een uitvaart – deel I’, waarin veel aspecten van het eerste regelgesprek met de familie van de overledene aan bod komen. Bij ‘Nederlands’ zal uw kennis over spelling, grammatica en correspondentie opgefrist worden. Tijdens ‘Rechts- en wetskennis’ wordt de basis voor noodzakelijke wetskennis gelegd. Onder de noemer ‘Professioneel omgaan met nabestaanden’ start u met een tweedaagse training ‘Communicatieve Vaardigheden’. Tijdens de halve dag ‘Overledenenverzorging’ wordt u op de hoogte gebracht van de basiskennis, die een uitvaartverzorger zou moeten weten over een laatste verzorging.

Blok 2

 •   Dag van de uitvaart
 •   Wet op de Lijkbezorging
 •   Professioneel omgaan met nabestaanden – dag 3
 •   Nabestaandenzorg

In het tweede blok focust ‘Dag van de Uitvaart’ op alle taken waarvoor u als uitvaartverzorger (eind)verantwoordelijk bent. Op de derde dag van het onderdeel ‘Professioneel omgaan met nabestaanden’ wordt dieper ingegaan op het effect van de dagelijkse praktijk op uw eigen functioneren en hoe daarmee om te gaan. Bij ‘Wet op de Lijkbezorging’ worden de wettelijke bepalingen toegelicht waar u als uitvaartverzorger automatisch en voortdurend mee te maken heeft. Sinds 2017 in de opleiding is de lesdag Nabestaandenzorg, waar dieper ingegaan wordt op de praktische vragen waar nabestaanden al vrij snel na een overlijden mee te maken krijgen.

Blok 3

 • Rouwteksten
 • Rituelen bij afscheid
 • Professioneel omgaan met nabestaanden – dag 4
 • Spreken in het openbaar – dag 5

Het derde blok omvat vier onderdelen: ‘Rouwteksten’ waarin onder meer aandacht besteed wordt aan het opstellen van rouwbrieven, maar ook gedachtenis- en dankteksten zullen aan bod komen. Tijdens ‘Rituelen bij afscheid’ wordt ingegaan op de rouwgebruiken van verschillende geloofsstromingen en culturen. De vierde dag van ‘Professioneel omgaan met nabestaanden’ is een vervolg, verdieping en afronding van de voorgaande trainingsdagen. De training ‘Spreken in het openbaar’ biedt u een kritische kijk op uw uitstraling en presentatie als uitvaartverzorger.

Blok 4

 • Digitalisering
 • Financiën voor Uitvaartzorg
 • Het regelen van een uitvaart – deel II/Aannemingsformulier
 • Ethiek en etiquette

Het laatste blok beslaat een viertal modules. In dit lesblok is de lesdag ‘Digitalisering’, verdeeld over een dagdeel ‘Digitale Nazorg’ en ‘Social media in de uitvaart’. In de module ‘Financiën voor uitvaartzorg’ wordt gewerkt met een casus die allerlei elementen op financieel gebied bevat die ook belangrijk zijn om als uitvaartverzorger te weten. ‘Het regelen van een uitvaart – deel II’ gaat dieper in op de administratieve verplichtingen rondom het regelen van een uitvaart. Deze dag richt zich ook op het invullen van een aannemingsformulier ter ondersteuning van de werkzaamheden die u tegenkomt.  Tot slot komen in de lesdag ‘Ethiek en etiquette’ vraagstukken aan bod die u in dit vak kunt tegenkomen.

Cursusdetails
Voor meer informatie over bijvoorbeeld opleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/uitvaartverzorger/ Ook vertellen onze trainers hier over de opleiding Uitvaartverzorger.


21/09/2019
Forum BEFA Mannheim (21 september 2019)
Mannheim, Duitsland

Vakbeurs voor de uitvaartbeurs.

> naar de website


02/10/2019
Après la Vie – Module Uitvaartmarketing
Soest

Met emotie, is het antwoord. Nabestaanden kiezen voor jouw dienstverlening als het goed voelt. Profileer jouw onderneming daarom met de juiste uitvaartmarketing. In samenwerking met communicatie-experts Bureau APS helpen wij je onder het label APS Studio een krachtige communicatiestrategie op poten te zetten waarmee je direct van start kunt. De combinatie van kennis van uitvaartmarketing van Bureau APS en de didactische knowhow van Après la Vie Academie, resulteert in een leerprogramma waar zowel ervaren als beginnende uitvaartondernemers hun voordeel mee doen.

We nemen je aan de hand en laten je door middel van creatieve opdrachten nadenken over jouw identiteit. We onderzoeken de juiste beeldtaal en kijken welke kleur en vorm het beste bij jouw bedrijfsidentiteit en doelgroep passen. Ook nemen we de concurrentie onder de loep. Een deel van de training volg je in de online leermodule en een deel op locatie. Tijdens verschillende theoriedagen inspireren we je met lezingen en verdiepingsmodules.

Uitvaartondernemer blijft een praktisch vak. Als je eenmaal weet hoe jouw personal brand eruitziet, ga je aan de slag met je handen. We nodigen je uit voor een facultatieve creatiedag op een inspirerende locatie, zoals een fotostudio of een oude kerk. Ontspannen en creatief gaan we hier aan de slag. Een fotograaf, visagist, stylist en twee vormgevers gieten jouw visie in een aantrekkelijk jasje. Twee weken later leveren wij je een op maat gemaakt communicatiepakket.

Meer informatie en aanmelden:
https://www.apreslavie.nl/uitvaartmarketing/
https://www.apreslavie.nl/aanmelden-uitvaartmarketing/


03/10/2019
ASCE Conference 2019 (3 t/m 5 oktober)
Gent, België

Internationale ASCE-conferentie over begraafplaatsen als erfgoed: call for papers.

>naar de website


04/10/2019
Docendo – Training Haarverzorging bij overledenen
Geldermalsen

Een professionele verzorging maakt u af met een goed verzorgd kapsel. In de training ‘Postmortale haarverzorging’ leert u de kneepjes.

Bij het laatste beeld van een overledene is de haardracht zeer bepalend. Iemand kan keurig gekleed en eventueel ook mooi opgemaakt opgebaard zijn; als de haardracht sterk afwijkt van hoe men het gewend was tijdens het leven, is dat een bijzonder storende en in het oog lopende factor.

Omdat het verzorgen en kappen van het haar bij overledenen specifieke vaardigheden vraagt, heeft Docendo een nieuwe ééndaagse workshop ontwikkeld die ingaat op de volgende onderwerpen:

 • kennis van materialen en verzorgings- en haarstylingsproducten die te gebruiken zijn bij postmortale haarverzorging;
 • het ontvetten van het haar;
 • het bijkleuren van een uitgroei;
 • het bijwerken van contourlijnen en gezichtshaar;
 • technieken (bijv. touperen) die het kapsel (houdbaar) vorm geven;
 • het werken met een krultang, warmterollers en een föhn;
 • het werken met een pruik of haarstukje.

Met deze workshop leert u de ‘finishing touch’ aan te brengen ter completering van een zorgvuldig uitgevoerde laatste verzorging.

Cursusdetails
De workshop duurt een dag, wordt gegeven in Geldermalsen en is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken in de overledenenverzorging.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/postmortale-haarverzorging/

 


10/10/2019
Docendo – Practicum Overledenenverzorging
Geldermalsen

Voor wie?
Het Practicum Overledenenverzorging is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken als:

 • overledenenverzorger of
 • uitvaartverzorger of
 • medewerker in een rouw- of uitvaartcentrum

Dit is een praktische verdieping op ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’; een middag met weinig theorie en alleen maar praktisch oefenen en werken voor deelnemers die nog een stapje verder willen gaan.

Dit practicum is ook uitermate geschikt voor ervaren overledenenverzorgers om praktische kennis en vaardigheid bij te scholen en op te frissen. 

Vooropleidingseisen
Deelnemers die geen ervaring hebben in de overledenenverzorging, kunnen dit practicum aansluitend aan de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ volgen. Mensen die dit practicum als opfristraining of bijscholing willen gebruiken, moeten of ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’ hebben gevolgd of over een aantoonbare werkervaring te beschikken op het gebied van overledenenverzorging.

Inhoud en aanpak
De volgende onderwerpen worden geoefend:

 • Onderhuids hechten en vervolg hechttechnieken
 • ICD en pacemaker: wat is het verschil en hoe verwijder je deze implantaten
 • Sluiten stomawond met verschillende hechttechnieken
 • Neurostimulatoren verwijderen
 • Sluiten Tracheostomawond
 • Vocht afzuigen: aan de hand van beeldmateriaal informeren we over de mogelijkheden
 • Bezoek mortuarium ziekenhuis Rivierenland Tiel

Tijdens dit practicum bent u vooral praktisch bezig met zelf proberen en oefenen. Dit zal uiteraard aan de hand van lesmateriaal en hulpmiddelen gebeuren. We kunnen niet in de ‘echte praktijk’ oefenen.

Trainers 

 • Janneke Janssen-van Dijke
 • Miranda van den Noort–Schreuder
 • Bas de Leng

Cursusdetails
Dit practicum start om 12.45 en duurt tot 17.00u. Dit dagdeel vindt meteen na het examen ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’ plaats. Het start in Geldermalsen, met ter afsluiting een bezoek aan Mortuarium Ziekenhuis Rivierenland Tiel.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/practicum_overledenenverzorging/


15/10/2019
Docendo – Training gas en vocht afzuigen via een buikpunctie
Geldermalsen

Waarom wordt een buikpunctie toegepast? Een gezwollen buik was of is tot dusver vaak een reden om de kist te sluiten. Niet alleen de buik kan erg gaan zwellen, ook het aangezicht kan tekenen van opzwelling gaan vertonen zoals een huid die erg strak gaat staan.

Geen fijne aanblik voor de familie en dus wordt onder meer om die reden de kist gesloten. Voor de familie betekent dit nogal wat, want zij kunnen dan geen afscheid meer nemen.

Dit kan worden voorkomen.

Als er een buikpunctie wordt uitgevoerd, kan het gas en het vocht worden afgezogen, waardoor de overledene er niet meer gezwollen uitziet. De nabestaanden kunnen gewoon afscheid nemen wat voor hun rouwproces onmiskenbaar belangrijk is.

Een buikpunctie werd tot dusver uitgevoerd door specialistische overledenenverzorgers die vaak ook een achtergrond hadden met Thanatopraxie. Met deze training leren we ervaren overledenenverzorgers hoe zij een buikpunctie kunnen uitvoeren.

Cursusdetails
Deze training bestaat uit één dagdeel en wordt gegeven in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, zodat echt in de praktijk geoefend kan worden.

Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/vocht-afzuigen-via-buikpunctie/


27/10/2019
NFDA International Convention & Expo (27 – 30 Oktober 2019)
Chicago, USA

> naar de website


30/10/2019
Docendo – Training Make-Up en camouflage
Geldermalsen

Voor wie?
De training is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken in de overledenenverzorging.

Achtergrond
De beslissing voor wel of geen make-up en camouflage komt al snel om de hoek kijken bij de laatste verzorging van een overledene. Is het niet ieders wens om voor het laatste afscheid zo natuurlijk mogelijk opgebaard te kunnen worden? Zoals men ‘bij leven’ was? Voor de één betekent dit helemaal geen make-up, maar gewoon ‘puur’. Voor de ander zal het juist wel make-up en camouflage betekenen, omdat een mooi opgemaakt gezicht onderdeel uitmaakte van een verzorgd uiterlijk.

Voor iemand die na een lang ziekbed ernstige verkleuringen of vlekken in het gelaat heeft gekregen, betekent het een zogenaamde ‘no make-up’. Dit is een methode, die ogenschijnlijk zonder make-up, een nare kleur kan camoufleren. Daardoor is het mogelijk dat nabestaanden afscheid kunnen nemen van hun dierbare zoals hij of zij bij leven was.

Make-up en camouflage
In welke vorm ook, het aanbrengen van make-up en camouflage komt steeds vaker voor. Het is een techniek die u zich eigen moet maken, want het verschilt in alle opzichten aanzienlijk van het aanbrengen van make-up bij levende personen. Dit is niet in één dag te leren. Maar door de driedaagse training die wij verzorgen, legt u in ieder geval een goede basis om in de praktijk aan de slag te gaan.

Bovendien krijgt iedere deelnemer aan de training een complete set make-up en camouflageproducten, inclusief het materiaal om make-up aan te brengen. Tijdens de training leert u met deze set te werken, zodat u na afloop van de training helemaal klaar bent voor de praktijk.

Trainer
Karin Melissant, visagist, specialist postmortale make-up en camouflage

Cursusdetails
De training bestaat uit 3 lesdagen (30 oktober en 6, 13 november 2019) van 10.00 tot 16.00u en wordt gegeven in Geldermalsen.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/make-up-en-camouflage-overledenenverzorging/


31/10/2019
Docendo – Workshop Voorgaan in een uitvaartceremonie
Geldermalsen

Voor wie?
Deze workshop Voorgaan in een uitvaartceremonie is bestemd voor uitvaartverzorgers, die of een afgeronde opleiding Uitvaartverzorger en/of al praktijkervaring hebben.

Achtergrond
Je wilt persoonlijk en waardig de uitvaartceremonie leiden, maar door de grote tijdsdruk val je vaak terug op een standaardtekst. Die voldoet zeker, maar je wilt iets anders.

 • Welke woorden heb je nodig?
 • Hoe creëer je een mooie stilte?
 • Hoe schrijf je in korte tijd een persoonlijk welkomstwoord?
 • Ben je toe aan een kwaliteitsimpuls?

Daarvoor biedt Docendo Academie voor Uitvaartzorg de verdiepingsmodule ‘Voorgaan in een uitvaartceremonie’. Deze training is ontwikkeld en wordt gegeven door Werkplaats Levensverhalen.

 ‘Ik heb deze dag als zeer waardevol ervaren. Ik kijk nu met heel andere ogen naar mijn houding en tekst. Het schrijven vond ik echt super, mijn creativiteit is weer afgestoft!’

Inhoud
In deze eendaagse training van 9.30 tot 17.00u in Geldermalsen wordt aandacht besteed aan:

 • Het opfrissen van je eigen teksten
 • Het schrijven en spreken van een persoonlijk welkomstwoord
 • Stemgebruik en uitspraak
 • Rust en vertrouwen, zodat hetgeen je zegt echt overkomt

Er wordt gewerkt volgens een snelle, inspirerende methode. De schrijf- en voordrachtoefeningen zijn direct toepasbaar in de praktijk. Als uitvaartverzorger ben je vaak in je eentje aan het werk; de uitwisseling met de medecursisten wordt ervaren als een grote verrijking. Na een dag trainen ga je opgefrist en met nieuwe zin weer aan de slag!

Het is een bijzonder inspirerende dag geweest, een zéér praktische training: echt bruikbaar en realistisch.’

Cursusdetails
Voor meer informatie over opleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/voorgaan-in-een-uitvaartceremonie/


01/11/2019
Docendo – Cursus Overledenenverzorging en eenvoudige restauratietechnieken
Geldermalsen

Cursus Overledenenverzorging en eenvoudige restauratietechnieken
Voor iedereen die een overledene op een professionele, respectvolle en eigentijdse wijze wil verzorgen. U kunt met deze opleiding aan de slag:

 • in een mortuarium of rouwcentrum of
 • als overledenenverzorger.

De opleiding is ook een uitstekende aanvulling voor Uitvaartverzorgers.

Achtergrond
Op een mooie en persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen van een overleden dierbare is bijzonder waardevol voor nabestaanden. Een vakkundige verzorging maakt dit mogelijk. Het geven van de laatste verzorging is letterlijk het laatste wat u voor iemand kunt doen. Steeds vaker zult u als verzorger daarbij de vraag van nabestaanden krijgen of zij u mogen/kunnen assisteren bij de laatste verzorging. In de meeste gevallen is dat heel goed mogelijk. Eén en ander vraagt wel professionaliteit van de verzorger. Uw kennis van materialen en (de nieuwste) verzorgingshulpmiddelen moet up to date zijn, u moet efficiënt werken en op een invoelende wijze kunnen communiceren met uiterst emotionele nabestaanden. In de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ krijgt u deze kennis en vaardigheden aangereikt; alle aspecten van postmortale zorgverlening worden behandeld. De cursus  die nu 20 jaar bestaat en uitgegroeid is tot dé standaard op het gebied van overledenenverzorging, vormt de basis van de Docendo leergang Overledenenverzorging. Vanuit deze vooropleiding kunt u zich verder ontwikkelen door een van de diverse verdiepingscursussen te volgen.

Inhoud en aanpak
De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • ethiek en wetgeving
 • communicatie met nabestaanden en opdrachtgevers
 • hygiëne en infectiepreventie
 • inleiding in de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam
 • de verzorging van overledenen
 • hechttechnieken, restauratieve handelingen
 • oriëntatie op de mogelijkheden van postmortale make-up en camouflage
 • overledenenverzorging in diverse culturen en religies
 • anatomische les en rondleiding op de faculteit Anatomie van de Erasmus Universiteit
 • nieuwe ontwikkelingen

NB: Gezien het gevoelige karakter van de inhoud van deze cursus, namelijk het verzorgen van een overledene, probeert Docendo de lesstof zo praktisch mogelijk over te brengen. Wij willen u er echter op wijzen dat er in de cursus nooit in de ‘echte praktijk’ geoefend kan worden.

Trainers overledenenverzorging

 • Bas de Leng, specialist postmortale zorg, thanatopracteur
 • Janneke Janssen, specialist postmortale zorg, thanatopracteur
 • Miranda van den Noort-Schreuder, specialist postmortale zorg, thanatopracteur
 • Karin Melissant, visagist, specialist postmortale make-up en camouflage
 • Hermien Embsen, trainer multiculturele aspecten bij overledenenzorg

Deze cursus maakt ook deel uit van de lespakketten: ‘Professional in postmortale zorg’, ‘Professional in postmortale make-up’, ‘Uitvaartverzorger Plus’ en ‘Allround Overledenenverzorger’

Cursusdetails
De cursus vindt plaats in Geldermalsen en bestaat uit 5 lesdagen (1, 8, 15, 22 en 29 november 2019) van 10.00 tot 16.00 uur. Het examen vindt plaats op de 6e dag (13 december 2019) van 10.00 tot 12.00 uur.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/overledenenverzorging/ Ook vertellen onze trainers hier over deze cursus.


14/11/2019
Docendo – Nabestaandenzorg
Geldermalsen

Nabestaandenzorg, wat verstaan we daaronder?
Nabestaandenzorg is de zorg na een overlijden, die geen betrekking heeft op de praktische zaken rondom een overlijden. Maar het is de basiskennis die een uitvaartverzorger heeft over de noodzakelijke administratieve stappen die ondernomen moeten worden.

Welke vragen kun je beantwoorden?
In de dagen na een overlijden bied je als uitvaartverzorger professionele ondersteuning aan nabestaanden. Want er zijn veel praktische zaken die rondom een uitvaart moeten worden geregeld. En veel van die dingen moeten binnen een heel kort tijdsbestek geregeld worden. Naast de voor de hand liggende punten, zoals het verzorgen van de rouwbrief, het vinden van een geschikte locatie en/of spreker, zijn er veel meer vragen bij nabestaanden. Zo ontstaat er tijdens de dagen na het overlijden vaak snel een aantal onzekerheden bij nabestaanden over de administratieve afhandeling. Moet ik al meteen de bank of de notaris informeren? Wie zijn eigenlijk erfgenaam en wat moeten zij snel doen?

Toeleven naar een mooi afscheid
Binnen alle werkzaamheden is de belangrijkste taak van de uitvaartverzorger gericht op het verzorgen van een mooi en waardig afscheid voor de nabestaanden. Juist in de periode tussen overlijden en de dag van de uitvaart wil je de familie daar naar toe kunnen laten leven. Daarom is het dan prettig als jij voldoende basiskennis hebt over de zakelijke afhandeling na het overlijden. Je bent dan in staat om als professional de rust brengen die prettig en wenselijk is. Zo kun je de nabestaanden op een nog betere manier terzijde staan. En ook al stukje informatie geven over de periode nà het afscheid.

Inhoud en aanpak
Tijdens de eendaagse training is het doel de uitvaartverzorger (in opleiding) voldoende kennis mee te geven op het gebied van nabestaandenzorg. En dan gaat het met name om:

 • nabestaanden goed te informeren over zaken die na het overlijden op hen afkomen
 • aan te geven wat er snel moet gebeuren en wat niet
 • door te verwijzen naar de juiste instantie voor specialistisch, professioneel advies

Zo komen onderwerpen ter sprake als: erfrecht, inkomen en uitkeringen, belastingzaken, bankzaken, huisvesting, zorg, opzeggingen en wijzigingen.

In verschillende uitvaartondernemingen wordt steeds meer accent gelegd op de zorg voor de nabestaanden nà de dag van het afscheid. Want juist na het afscheid begint soms een zoektocht naar de juiste instantie, naar de juiste volgorde van handelingen. Dit kan voor de nabestaanden leiden tot onvoldoende ruimte en tijd voor hun verdriet. En dat beïnvloedt het rouwproces soms op een negatieve manier.

Door voldoende kennis van zaken kun jij voor de nabestaanden het verschil maken! Behalve dat deze kennis belangrijk is voor elke uitvaartverzorger, is nabestaandenzorg ook een onderdeel van het NaVU-examen.

Voor wie?
Deze cursus is zowel voor beginnende als ervaren uitvaartverzorgers.

Deze training wordt ook aangeboden als lesdag binnen de opleiding Uitvaartverzorger.

Trainer
Lian Gieles, docente Nabestaandenzorg

Cursusdetails
Deze training duurt één dag van 10.00 tot 16.30 uur en wordt gegeven in Geldermalsen. Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/nabestaandenzorg/


19/11/2019
Docendo – Cursus Airbrush make-up
Geldermalsen

Voor wie?
Deze cursus is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken als overledenenverzorger, als uitvaartverzorger of als medewerker in een rouw- of uitvaartcentrum.

Achtergrond Airbrush Make-up
De term ‘Airbrushen’ associëren mensen nogal eens met het spuiten van verf op allerlei voorwerpen of met spray tan. Dit is echter een vorm van deze techniek die we bij Docendo juist niet aanleren in de cursus Airbrush make-up.

Als er een natuurlijke make-up moet worden aangebracht, moet dit ‘lelijke’ spuiteffect juist niet zichtbaar zijn. Bij Docendo trainen we daarom mensen om, via het airbrushen, huidverf te vernevelen; een techniek die beduidend afwijkt van het ‘spuiten’ en ook een totaal ander resultaat geeft. Met deze verfijnde techniek vernevelt u, door lucht uit een speciale compressor met een airbrush-pistool, huidverf op het gelaat van de overledene. Hierdoor bent u in staat eventuele vervelende verkleuringen op haast onzichtbare wijze te camoufleren met airbrush make-up.

De voordelen op een rij:

 • airbrush make-up geeft een bijzonder natuurlijk effect
 • airbrush make-up werkt snel, wat vooral handig is daar waar tijd een grote rol speelt
 • airbrushen biedt camouflagemogelijkheden voor overledenen waar geen huidcontact meer mogelijk is (bijv. bij drenkelingen)
 • met de airbrush techniek kunt u als verzorger de overledene tot en met de laatste dag van opbaring ‘bijwerken’. Heel belangrijk in die gevallen waar normaal gesproken geen huidcontact meer mogelijk is

Inhoud en aanpak
In deze 3-daagse training wordt gewerkt met de double-action airbrush techniek. Met deze techniek kan via een compressor en een airbrush-pistool een heel fijne make-up worden verneveld wat een geweldig natuurlijk kleurresultaat geeft.

In deze training wisselen uitleg, demonstratie en zelfwerkzaamheid elkaar af, waardoor er veel gelegenheid is om in de praktijk te kunnen oefenen met het aanbrengen van airbrush make-up.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • uitleg over het te gebruiken materiaal zoals het airbrush-pistool, de compressor, de diverse soorten huidverf
 • de werkplek
 • het veilig werken met het oog op de eigen gezondheid etc.
 • het onderhoud van het materiaal
 • het hanteren van het airbrush-pistool
 • leren kijken naar de ondertonen en huidtonen van de overledene en daarop afstemmen met kleuren
 • de te gebruiken soorten huidverf
 • het toepassen van de techniek (eerst twee dimensionaal, vervolgens drie dimensionaal)

Trainers Airbrush make-up
Carla Verburgt, grimeur, trainer postmortale airbrush make-up
Karin Melissant, visagist, specialist postmortale make-up en camouflage

Cursusdetails
Deze cursus bestaat uit 3 aaneengesloten lesdagen (19, 20 en 21 november 2019) van 10.00 tot 16.15 uur en wordt gegeven in Geldermalsen.

Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/airbrush-make-up-overledenen/


20/11/2019
Funéraire 2019 (20-22 november 2019)
Parijs

Internationale vakbeurs

> naar de website


28/11/2019
Docendo – Cursus Opbaring voor uitvaartverzorgers en overledenenverzorgers
Geldermalsen

Voor wie?
Deze cursus is een echte aanrader voor uitvaartverzorgers en overledenenverzorgers en mensen die werken in een rouwcentrum, mortuarium of crematorium. Heeft u belangstelling voor deze cursus, maar bent u nog niet werkzaam in de uitvaartbranche: neem dan even contact met ons op voor een goed advies.

Achtergrond
Na het overlijden ontstaat een fase van afscheid nemen. Iedere dag, tot aan de dag waarop de begrafenis of crematie plaatsvindt, zal de familie even willen kijken, even bij de overledene willen zijn. Deze laatste beelden van de overledene vormen samen voor de nabestaanden een belangrijke en waardevolle herinnering.

Een mooie opbaring
Dat de overledene bij ieder rouwbezoek ‘natuurlijk’ opgebaard moet zijn, moge duidelijk zijn. Dat iemand overleden is, mag gezien worden. Het gaat erom dat het niet ‘onaangenaam’ is om bij de overledene te zijn. Er zijn talloze hulpmiddelen beschikbaar die het u, mits juist toegepast, mogelijk maken, een overledene zo natuurlijk mogelijk op te baren. In de – qua aanpak – geheel vernieuwde training ‘Opbaring’ leert u alles wat u moet weten om een mooie opbaring, zowel in een rouwcentrum als in de thuissituatie, te kunnen realiseren.

Trainers
Cees Peeters en Xandra Wolterink, beiden werkzaam als uitvaartverzorger

Cursusdetails
Deze cursus vindt plaats op één dag van 10.00 tot 16.30 uur en wordt gegeven in Geldermalsen.

Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/airbrush-make-up-overledenen/


06/12/2019
Docendo – Training Haarverzorging bij overledenen
Geldermalsen

Een professionele verzorging maakt u af met een goed verzorgd kapsel. In de training ‘Postmortale haarverzorging’ leert u de kneepjes.

Bij het laatste beeld van een overledene is de haardracht zeer bepalend. Iemand kan keurig gekleed en eventueel ook mooi opgemaakt opgebaard zijn; als de haardracht sterk afwijkt van hoe men het gewend was tijdens het leven, is dat een bijzonder storende en in het oog lopende factor.

Omdat het verzorgen en kappen van het haar bij overledenen specifieke vaardigheden vraagt, heeft Docendo een nieuwe ééndaagse workshop ontwikkeld die ingaat op de volgende onderwerpen:

 • kennis van materialen en verzorgings- en haarstylingsproducten die te gebruiken zijn bij postmortale haarverzorging;
 • het ontvetten van het haar;
 • het bijkleuren van een uitgroei;
 • het bijwerken van contourlijnen en gezichtshaar;
 • technieken (bijv. touperen) die het kapsel (houdbaar) vorm geven;
 • het werken met een krultang, warmterollers en een föhn;
 • het werken met een pruik of haarstukje. 

Met deze workshop leert u de ‘finishing touch’ aan te brengen ter completering van een zorgvuldig uitgevoerde laatste verzorging.

Cursusdetails
De workshop duurt een dag, wordt gegeven in Geldermalsen en is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken in de overledenenverzorging.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/postmortale-haarverzorging/


13/12/2019
Docendo – Practicum Overledenenverzorging
Geldermalsen

Voor wie?
Het Practicum Overledenenverzorging is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken als:

 • overledenenverzorger of
 • uitvaartverzorger of
 • medewerker in een rouw- of uitvaartcentrum

Dit is een praktische verdieping op ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’; een middag met weinig theorie en alleen maar praktisch oefenen en werken voor deelnemers die nog een stapje verder willen gaan.

Dit practicum is ook uitermate geschikt voor ervaren overledenenverzorgers om praktische kennis en vaardigheid bij te scholen en op te frissen. 

Vooropleidingseisen
Deelnemers die geen ervaring hebben in de overledenenverzorging, kunnen dit practicum aansluitend aan de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ volgen. Mensen die dit practicum als opfristraining of bijscholing willen gebruiken, moeten of ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’ hebben gevolgd of over een aantoonbare werkervaring te beschikken op het gebied van overledenenverzorging.

Inhoud en aanpak
De volgende onderwerpen worden geoefend:

 • Onderhuids hechten en vervolg hechttechnieken
 • ICD en pacemaker: wat is het verschil en hoe verwijder je deze implantaten
 • Sluiten stomawond met verschillende hechttechnieken
 • Neurostimulatoren verwijderen
 • Sluiten Tracheostomawond
 • Vocht afzuigen: aan de hand van beeldmateriaal informeren we over de mogelijkheden
 • Bezoek mortuarium ziekenhuis Rivierenland Tiel

Tijdens dit practicum bent u vooral praktisch bezig met zelf proberen en oefenen. Dit zal uiteraard aan de hand van lesmateriaal en hulpmiddelen gebeuren. We kunnen niet in de ‘echte praktijk’ oefenen.

Trainers 

 • Janneke Janssen-van Dijke
 • Miranda van den Noort–Schreuder
 • Bas de Leng

Cursusdetails
Dit practicum start om 12.45 en duurt tot 17.00u. Dit dagdeel vindt meteen na het examen ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’ plaats. Het start in Geldermalsen, met ter afsluiting een bezoek aan Mortuarium Ziekenhuis Rivierenland Tiel.

Voor meer informatie over kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/practicum_overledenenverzorging/


26/03/2020
Tanexpo 2020 (26 t/m 28 maart 2020)
Bologna, Italë

Internationale uitvaartbeurs

> naar de website


18/04/2020
Uitvaartbeurs Amsterdam op 18 april 2020
Amsterdam

Op zaterdag 18 april 2020 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de derde editie van de uitvaartbeurs gehouden. Tussen 10.00 en 16.00 is op de beurs alles te vinden wat te maken heeft met het thema uitvaart. De beurs biedt mensen inspiratie over hoe ze hun eigen uitvaart of die van een dierbare kunnen vormgeven. Vrijwel alles wat er mogelijk is om een uitvaart helemaal naar eigen inzicht in te vullen wordt gepresenteerd op de beurs.

> naar de website


22/09/2020
Uitvaart Vakbeurs 2020 (22 t/m 24 september 2020)


Door "Accepteren" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van alle cookies. Zie onze cookie-policy voor meer informatie.
Door  op "Aangepaste instellingen" te klikken worden alleen nog geanonimiseerde cookies geladen.

i