Agenda detail

11/03/2020
Après la Vie – PE – De dood voor ogen
Soest

Inhoud
Er wordt in de huidige samenleving meer dan ooit geëxperimenteerd met de dood.
Het wordt steeds meer een onlosmakelijk onderdeel van onze ontwikkeling; van jongs af aan. Niet alleen ontstaat er een dynamiek in de ervaringen met de dood, maar ook met de complexe markt die deze dood bedient. Deze complexe veranderingen hebben een ongelooflijk grote invloed op het vak van uitvaartbegeleider.

Tijdens deze module wordt stilgestaan bij de ‘nieuwe generatie’ in de samenleving zoals we die nu kennen. Hierbij gaan we de verdieping opzoeken met de toekomst van uitvaarten in relatie tot de ontwikkelingen die voel- en merkbaar zijn en dagelijks blijven groeien. Uiteindelijk gaat het erom dat je door deze training je eigen visie op de schop durft te nemen en gaat aanscherpen als het gaat om de relatief traditioneel denkende branche waarin zoveel wordt geroepen over hoeveel er mogelijk is en hoe onderscheidend het vakgebied is, maar de praktijk gevoelsmatig iets anders kan laten zien.

Zijn wij er daadwerkelijk klaar voor om de beleving van het laatste evenement impactvol te herzien?

Voor wie?
Deze masterclass is geschikt voor professionals die werken in de uitvaartbranche en eigen inzichten en opvattingen over de toekomst van de dood verder ontwikkelen en versterken.

Kosten
Deze masterclass duurt van 9.30 tot 16.30 uur en kost bedragen € 179,- (inclusief koffie/thee en lunchvoorzieningen).

PE punten
Door het NaVU zijn 18 PE punten vastgesteld voor deze cursus.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


11/03/2020
Docendo – Cursus Overledenenverzorging en eenvoudige restauratietechnieken
Geldermalsen

Dé cursus op het gebied van overledenenverzorging in Nederland!

 • Vijf lesdagen (11, 18 en 25 maart en 1, en 8 april 2020) van 10.00 tot 16.00 uur, examen zesde dag (15 april 2020) van 10.00 tot 12.00 uur
 • € 799,– per deelnemer, inclusief examen en naslagwerk
 • Vooropleidingseisen: Voor deze cursus zijn geen specifieke vooropleidingseisen van toepassing.
 • Locatie: Geldermalsen

Voor iedereen die een overledene op een professionele, respectvolle en eigentijdse wijze wil verzorgen. U kunt met deze opleiding aan de slag:

 • in een mortuarium of rouwcentrum of
 • als overledenenverzorger.

De opleiding is ook een uitstekende aanvulling voor Uitvaartverzorgers!

Achtergrond
Op een mooie en persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen van een overleden dierbare is bijzonder waardevol voor nabestaanden. Een vakkundige verzorging maakt dit mogelijk. Het geven van de laatste verzorging is letterlijk het laatste wat u voor iemand kunt doen. Steeds vaker zult u als verzorger daarbij de vraag van nabestaanden krijgen of zij u mogen/kunnen assisteren bij de laatste verzorging. In de meeste gevallen is dat heel goed mogelijk. Eén en ander vraagt wel professionaliteit van de verzorger. Uw kennis van materialen en (de nieuwste) verzorgingshulpmiddelen moet up to date zijn, u moet efficiënt werken en op een invoelende wijze kunnen communiceren met uiterst emotionele nabestaanden. In de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ krijgt u deze kennis en vaardigheden aangereikt; alle aspecten van postmortale zorgverlening worden behandeld. De cursus  die nu 20 jaar bestaat en uitgegroeid is tot dé standaard op het gebied van overledenenverzorging, vormt de basis van de Docendo leergang Overledenenverzorging. Vanuit deze vooropleiding kunt u zich verder ontwikkelen door een van de diverse verdiepingscursussen te volgen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


11/03/2020
BGNU NetwerkEvent – digitaal ondernemen op 11 maart 2020
Bilthoven

Het eerste door brancheorganisatie BGNU periodiek georganiseerde NetwerkEvent van 2020 vindt plaats op woensdag 11 maart. Dit keer wordt de bijeenkomst gehouden in Restaurant Mauritshoeve in Bilthoven. Thematisch wordt er op verschillende aspecten van digitaal ondernemen ingegaan.

Het netwerkevenement is gratis toegankelijk voor BGNU leden. Ondernemers die geen lid zijn moeten een kleine bijdrage betalen. Aanmelden kan door te mailen naar info@bgnu.nl.


19/03/2020
Après la Vie – PE – Begeleiden van stervenden
Soest

Praten over de dood is niet voor iedereen even gemakkelijk.

Vanuit jouw vak als uitvaartbegeleider is dat wel bijna dagelijks aan de orde. Het is vanuit het oogpunt van het ontwikkelen van een professionele houding belangrijk om de weerstanden te (her)kennen en algemeen geldende opvattingen over de dood in de praktijk te identificeren.

We kijken tijdens deze masterclass naar de verschillende perspectieven van stervensprocessen. Waarbij de belangrijkste vraag is: Hoe kijken mensen aan tegen de door en hoe doe je dat eigenlijk zelf?

Inhoud
In de ochtend nemen we het verloop van stervensprocessen vanuit verschillende perspectieven door. Ook de eigen sterfelijkheid in relatie tot het uitoefen van dit beroep komt aan het licht.

‘s Middags gaan we dieper in over het praten over de door, regelzaken rondom het sterven en behandelen we diverse casuïstieken.

Deze masterclass wordt gegeven door Anja van Wingerden – Sontag. Anja is pedagoog en psycholoog en heeft gedurende een aantal jaren chronisch zieken en anderen begeleidt tijdens het afscheid nemen van het leven. Ook was zij verbonden aan een inloophuis voor kankerpatiënten.

Voor wie?
Deze masterclass is geschikt voor professionals die (gaan) werken in de uitvaartzorg of die actief (willen ) zijn in de terminale zorg en behoefte hebben om (beter) te leren omgaan met stervenden en nabestaanden.

Kosten
Deze masterclass duurt van 9.30 tot 16.30 uur en kost € 179,- (inclusief koffie/thee en lunchvoorzieningen).

PE punten
Door het NaVU zijn 18 PE punten vastgesteld voor deze cursus.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


19/03/2020
Docendo – Gas en vocht afzuigen via een buikpunctie
Geldermalsen

Gas en vocht afzuigen via een buikpunctie
Waarom wordt een buikpunctie toegepast? Een gezwollen buik was/is tot dusver vaak een reden om de kist te sluiten. Niet alleen de buik kan erg gaan zwellen, ook het aangezicht kan tekenen van opzwelling gaan vertonen zoals een huid die erg strak gaat staan.

Geen fijne aanblik voor de familie en dus wordt onder meer om die reden de kist gesloten. Voor de familie betekent dit nogal wat want zij kunnen dan geen afscheid meer nemen. Dit kan worden voorkomen.

Als er een buikpunctie wordt uitgevoerd, kan het gas en het vocht worden afgezogen, waardoor de overledene er niet meer gezwollen uitziet. De nabestaanden kunnen gewoon afscheid nemen wat voor hun rouwproces onmiskenbaar belangrijk is.

Nieuwe training bij Docendo
Een buikpunctie werd tot dusver uitgevoerd door specialistische overledenenverzorgers die vaak ook een achtergrond hadden met Thanatopraxie.

Met de nieuwe training van Docendo leren we ervaren overledenenverzorgers hoe zij een buikpunctie kunnen uitvoeren. Deze training wordt gegeven in het Erasmus in Rotterdam, zodat er echt in de praktijk geoefend kan worden.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


20/03/2020
Docendo – Training Postmortale haarverzorging bij overledenen
Geldermalsen

Een professionele verzorging maakt u af met een goed verzorgd kapsel. In de training ‘Postmortale haarverzorging’ leert u de kneepjes.

Haarverzorging bij overledenen

Bij het laatste beeld van een overledene is de haardracht zeer bepalend. Iemand kan keurig gekleed en eventueel ook mooi opgemaakt opgebaard zijn; als de haardracht sterk afwijkt van hoe men het gewend was tijdens het leven, is dat een bijzonder storende en in het oog lopende factor.

Omdat het verzorgen en kappen van het haar bij overledenen specifieke vaardigheden vraagt, heeft Docendo een nieuwe ééndaagse workshop ontwikkeld die ingaat op de volgende onderwerpen:

 • kennis van materialen en verzorgings- en haarstylingsproducten die te gebruiken zijn bij postmortale haarverzorging;
 • het ontvetten van het haar;
 • het bijkleuren van een uitgroei;
 • het bijwerken van contourlijnen en gezichtshaar;
 • technieken (bijv. touperen) die het kapsel (houdbaar) vorm geven;
 • het werken met een krultang, warmterollers en een föhn;
 • het werken met een pruik of haarstukje.

Met deze workshop leert u de ‘finishing touch’ aan te brengen ter completering van een zorgvuldig uitgevoerde laatste verzorging.

De workshop wordt gegeven in Geldermalsen en is bestemd voor iedereen die werkt (of wil gaan werken) in de overledenenverzorging.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


21/03/2020
Après la Vie – PE – Persoonlijke thuisopbaringen
Soest

De driehoek nabestaande(n) – professional – overledene
Bij het thuisopbaren ga je aan het werk in een tot dan toe vreemde omgeving. Je komt terecht in een situatie met een overledene en nabestaanden, terwijl je de levensgeschiedenis en leefgewoonten van deze mensen niet kent.

Veel tijd om daar achter te komen heb je meestal niet. Want er moet gehandeld worden. Maar wat gebeurt er nu allemaal in deze bijzondere werksituatie? Er ontstaat een driehoeksituatie waarbij iedereen met elkaar te maken krijgt.

Inhoud
Tijdens deze masterclass komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • begeleiding geven, leiding nemen, beslissingen nemen;
 • het toepassen van vakkennis en het gebruik van materialen;
 • de spanning tussen afstand en nabijheid;
 • het gedrag van nabestaanden in de richting van de overledene en de professional;
 • het bepalen van grenzen;
 • het bepalen van wie de leiding waar in heeft;
 • het gebruik van vakjargon;
 • de betekenis van lichaamstaal.

De groep bestaat uit maximaal 10 deelnemers per masterclass. De masterclass wordt gegeven door Heidi Gundel, overledenenverzorger.

Voor wie?
De masterclass is bedoeld voor (afgestudeerde) uitvaartbegeleiders en/of verzorgers die enigszins bekend zijn met het fenomeen thuisopbaren en zich hierin verder willen verdiepen.

Kosten
De masterclass thuisopbaren is van 09.30 – 16.30 uur en kost € 179,- p.p. (incl koffie/thee en lunch).

PE punten
Door het NaVU zijn 18 PE punten vastgesteld voor deze cursus.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


25/03/2020
Après la Vie – Start module uitvaartmarketing
Soest

Als uitvaartondernemer heb je de moeilijkste taak ter wereld, want hoe verkoop je de dood?
Met emotie, is het antwoord. Nabestaanden kiezen voor jouw dienstverlening als het goed voelt. Profileer jouw onderneming daarom met de juiste uitvaartmarketing. In samenwerking met communicatie-experts Bureau APS helpen wij je onder het label APS Studio een krachtige communicatiestrategie op poten te zetten waarmee je direct van start kunt.

De combinatie van kennis van uitvaartmarketing van Bureau APS en de didactische know-how van Après la Vie Academie, resulteert in een leerprogramma waar zowel ervaren als beginnende uitvaartondernemers hun voordeel mee doen.

Doelgericht aan het werk
De juiste marketing is meer dan een mooie foto of een advertentie in de krant. Het moet eenheid bevatten in alles wat je doet. Als jouw normen en waarden als een rode draad door jouw communicatie lopen, maak je vanzelf beslissingen waarin jouw doelgroep zich herkent. Samen met APS Studio vorm je een glasheldere visie waarin jouw complete identiteit is vastgelegd. Je sluit de training af met de juiste marketingmunitie en een rugzak vol kennis.

Jouw persoonlijke communicatiepakket bevat:

 • professionele, bewerkte portretfoto
 • Facebook-, profiel- en omslagfoto in de juiste formaten
 • mailfooter
 • logo
 • kleurkaart
 • passende typografie
 • visitekaartje
 • briefpapier
 • advertentie

De perfecte mix tussen online en offline
We nemen je aan de hand en laten je door middel van creatieve opdrachten nadenken over jouw identiteit. We onderzoeken de juiste beeldtaal en kijken welke kleur en vorm het beste bij jouw bedrijfsidentiteit en doelgroep passen. Ook nemen we de concurrentie onder de loep. Een deel van de training volg je in de online leermodule en een deel op locatie. Tijdens verschillende theoriedagen inspireren we je met lezingen en verdiepingsmodules.

Creatiedag
Uitvaartondernemer blijft een praktisch vak. Als je eenmaal weet hoe jouw personal brand eruit ziet, ga je aan de slag met je handen. We nodigen je uit voor een facultatieve creatiedag op een inspirerende locatie, zoals een fotostudio of een oude kerk. Ontspannen en creatief gaan we hier aan de slag. Een fotograaf, visagist, stylist en twee vormgevers gieten jouw visie in een aantrekkelijk jasje. Twee weken later leveren wij je een op maat gemaakt communicatiepakket.

Lesdagen
Deze inspirerende module start op 25 maart 2020 van 18.30 – 22.00 uur in Soest. De tweede theoriedag vindt plaats op 21 april (zelfde tijd en locatie).
De studiodag zal plaatsvinden in Rotterdam op 20 mei.
Deze dagen zijn onderdeel van Pakket 3. Meer over alle andere pakketten lees je hier.


02/04/2020
Après la Vie – PE – Opvattingen over rouw
Soest

Inhoud
De laatste decennia is er steeds meer aandacht gekomen voor de emoties die ontstaan na het ervaren van een verlies. Dit heeft zijn weerslag op het vak van jouw als uitvaartbegeleider.
Tijdens deze training wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van rouwtheorieën. Hierdoor wordt een theoretisch kader aangereikt, waarbij diverse ontwikkelingen in de samenleving en binnen de uitvaartbranche in een ander perspectief worden gezet.

Anderzijds gaat het in deze module om het (h)erkennen van rouwpatronen. Als uitvaartbegeleider kom je mensen tegen met een enorme veerkracht en draagkracht, maar ook mensen voor wie een verlieservaring onheilspellende gevolgen heeft.
Veelal zal je met lege handen staan, maar soms kun je van betekenis zijn. In deze module leer je in de praktijk via observaties en gesprekstechnieken op zoek te gaan naar aanknopingspunten voor het bieden van professionele zorg en ondersteuning. Uiteraard binnen de grenzen van ons vakgebied.

Voor wie?
Deze masterclass is geschikt voor professionals die werken in de uitvaartbranche en eigen inzichten en opvattingen over rouw en rouwgedrag willen vergroten.

Kosten en data
Deze masterclass duurt 3 dagen:
Dag 1 op 3 april 2020 van 9.30 tot 16.30 uur
Dag 2 op 1 mei 2020 van 13.30 tot 16.30 uur
Dag 3 op 5 juni 2020 van 13.30 tot 16.30 uur.

De kosten bedragen € 375,- (inclusief koffie/thee en lunchvoorzieningen).

PE punten
Door het NaVU zijn 36 PE punten vastgesteld voor deze cursus.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


07/04/2020
Docendo – Oriëntatiedag voor opleidingen in de uitvaartbranche
Geldermalsen

Is de uitvaartbranche iets voor mij?
De oriëntatiedag bij Docendo: bent ù op zoek naar werk in de uitvaartbranche? Waar ligt uw interesse? In de zorg voor overledenen of in de zorg voor de nabestaanden? Wat zijn de mogelijkheden? Welke opleiding past daarbij? Hoe lang duurt een opleiding?

Deze en nog veel meer vragen komen aan bod binnen de oriëntatiedag. Maar vooral uw vragen komen aan bod. Er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Om te luisteren en te kijken naar verhalen uit de praktijk. Samen kijken we op deze oriëntatiedag wat de (on)mogelijkheden zijn.

DISC-analyse
Om u nog beter te kunnen adviseren, gebruiken we een DISC-analyse. Door het invullen van een korte vragenlijst wordt al snel duidelijk of u mens- of taakgericht bent. En ook wat uw sterke en zwakke punten zijn. Deze profielanalyse is geen toelatingsvereiste, maar een tastbaar document om inzicht te krijgen in uw competenties.

Voor wie is de oriëntatiedag?
De oriëntatiedag is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in een functie binnen de uitvaartbranche.

Vooropleidingseisen:
Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen.

Inhoud en aanpak:
Wanneer u zich heeft aangemeld en de factuur heeft betaald, ontvangt u een digitale link naar de korte test van DISC. Deze test leidt tot een Persoonlijke Profiel Analyse, die u tijdens de oriëntatiedag ontvangt.

De oriëntatiedag, die start om tien uur, duurt tot half acht ’s avonds. De hele dag wordt begeleid door de opleidingscoördinator en ervaren trainers die met de branche bekend zijn.
In het ochtendgedeelte richten we de aandacht op de mogelijkheden en functies binnen de postmortale zorg. Na de lunch vertellen we u meer over de mogelijkheden op het gebied van uitvaartzorg en het werken in de branche in het algemeen.

We geven inzicht in:

 • De verschillende functiemogelijkheden in de uitvaartbranche
 • De gewenste en benodigde vaardigheden
 • Voor- en nadelen van de diverse functies
 • Consequenties voor uw privésituatie
 • Functies die geschikt zijn voor parttime, fulltime dienstverband of als oproepkracht
 • Enkele praktijksituaties
 • Achtergrondinformatie over de opleidingen

Klik hier voor meer informatie.


09/04/2020
Docendo – Training Make-up en camouflage bij overledene

De training is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken in de overledenenverzorging.

Drie lesdagen (9, 16 en 23 april 2020) van 10.00 tot 16.00 uur
€ 799,– per deelnemer (inclusief beautycase met alle producten)
Vooropleidingseisen: Voor deze cursus zijn geen specifieke vooropleidingseisen van toepassing.
Locatie: Geldermalsen

Achtergrond
De beslissing voor wel of geen make-up en camouflage komt al snel om de hoek kijken bij de laatste verzorging van een overledene. Is het niet ieders wens om voor het laatste afscheid zo natuurlijk mogelijk opgebaard te kunnen worden? Zoals men ‘bij leven’ was?

Voor de één betekent dit helemaal geen make-up, maar gewoon ‘puur’.

Voor de ander zal het juist wel make-up en camouflage betekenen, omdat een mooi opgemaakt gezicht onderdeel uitmaakte van een verzorgd uiterlijk.

En voor iemand die na een lang ziekbed ernstige verkleuringen of vlekken in het gelaat heeft gekregen, betekent het een zogenaamde ‘no make-up’.  Dit is een methode, die ogenschijnlijk zonder make-up, een nare kleur kan camoufleren.  Daardoor is het mogelijk dat nabestaanden afscheid kunnen nemen van hun dierbare zoals hij of zij bij leven was.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


15/04/2020
Docendo – Bijscholing overledenenverzorging
Geldermalsen

Voor wie?

Bijscholingen zijn bijzonder waardevol voor iedereen die al een tijdje in de overledenenverzorging werkzaam is maar op de hoogte wil blijven van eigentijdse verzorgingstechnieken en -materialen.

U werkt al jaren in de overledenenverzorging maar u wilt graag uw kennis en kunde opfrissen en bijscholen?

Docendo geeft al meer dan 12,5 jaar trainingen op het gebied van postmortale zorg. In die tijd hebben de ontwikkelingen op het vakgebied niet stilgestaan. Vandaar dat we al onze cursisten de gelegenheid willen bieden om bij te blijven op hun vakgebied. Dat doen we aan de hand van korte bijscholingen. In één dagdeel praten we u bij over alles wat nieuw of veranderd is op het vakgebied. Daarnaast kunt u uw vragen stellen die u tijdens uw werkzaamheden in de praktijk bent tegengekomen.

Een echte aanrader dus! Voor overledenenverzorgers hebben we een bijscholing in de vorm van het Practicum dat wij regelmatig verzorgen. Dit Practicum is uitermate geschikt als bijscholing postmortale zorg voor ervaren verzorgers. In slechts één dagdeel worden uw kennis en kunde opgefrist en vergroot met eigentijdse technieken en materialen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


18/04/2020
Uitvaartbeurs Amsterdam op 18 april 2020
Amsterdam

Op zaterdag 18 april 2020 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de derde editie van de uitvaartbeurs gehouden. Tussen 10.00 en 16.00 is op de beurs alles te vinden wat te maken heeft met het thema uitvaart. De beurs biedt mensen inspiratie over hoe ze hun eigen uitvaart of die van een dierbare kunnen vormgeven. Vrijwel alles wat er mogelijk is om een uitvaart helemaal naar eigen inzicht in te vullen wordt gepresenteerd op de beurs.

> naar de website


21/04/2020
Docendo – Cursus Overledenenverzorging en eenvoudige restauratietechnieken
Geldermalsen

Dé cursus op het gebied van overledenenverzorging in Nederland!

 • Vijf lesdagen (21 april, 6, 12, 19 en 26 mei) van 10.00 tot 16.00 uur, examen zesde dag (2 juni 2020) van 10.00 tot 12.00 uur
 • € 799,– per deelnemer, inclusief examen en naslagwerk
 • Vooropleidingseisen: Voor deze cursus zijn geen specifieke vooropleidingseisen van toepassing.
 • Locatie: Geldermalsen

Voor iedereen die een overledene op een professionele, respectvolle en eigentijdse wijze wil verzorgen. U kunt met deze opleiding aan de slag:

 • in een mortuarium of rouwcentrum of
 • als overledenenverzorger.

De opleiding is ook een uitstekende aanvulling voor Uitvaartverzorgers!

Achtergrond
Op een mooie en persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen van een overleden dierbare is bijzonder waardevol voor nabestaanden. Een vakkundige verzorging maakt dit mogelijk. Het geven van de laatste verzorging is letterlijk het laatste wat u voor iemand kunt doen. Steeds vaker zult u als verzorger daarbij de vraag van nabestaanden krijgen of zij u mogen/kunnen assisteren bij de laatste verzorging. In de meeste gevallen is dat heel goed mogelijk. Eén en ander vraagt wel professionaliteit van de verzorger. Uw kennis van materialen en (de nieuwste) verzorgingshulpmiddelen moet up to date zijn, u moet efficiënt werken en op een invoelende wijze kunnen communiceren met uiterst emotionele nabestaanden. In de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ krijgt u deze kennis en vaardigheden aangereikt; alle aspecten van postmortale zorgverlening worden behandeld. De cursus  die nu 20 jaar bestaat en uitgegroeid is tot dé standaard op het gebied van overledenenverzorging, vormt de basis van de Docendo leergang Overledenenverzorging. Vanuit deze vooropleiding kunt u zich verder ontwikkelen door een van de diverse verdiepingscursussen te volgen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


22/04/2020
Docendo – Nabestaandenzorg
Geldermalsen

Nabestaandenzorg, wat verstaan we daaronder?
Nabestaandenzorg is de zorg na een overlijden, die geen betrekking heeft op de praktische zaken rondom een overlijden. Maar het is de basiskennis die een uitvaartverzorger heeft over de noodzakelijke administratieve stappen die ondernomen moeten worden.

Welke vragen kun je beantwoorden?
In de dagen na een overlijden bied je als uitvaartverzorger professionele ondersteuning aan nabestaanden. Want er zijn veel praktische zaken die rondom een uitvaart moeten worden geregeld. En veel van die dingen moeten binnen een heel kort tijdsbestek geregeld worden. Naast de voor de hand liggende punten, zoals het verzorgen van de rouwbrief, het vinden van een geschikte locatie en/of spreker, zijn er veel meer vragen bij nabestaanden. Zo ontstaat er tijdens de dagen na het overlijden vaak snel een aantal onzekerheden bij nabestaanden over de administratieve afhandeling. Moet ik al meteen de bank of de notaris informeren? Wie zijn eigenlijk erfgenaam en wat moeten zij snel doen?

Toeleven naar een mooi afscheid
Binnen alle werkzaamheden is de belangrijkste taak van de uitvaartverzorger gericht op het verzorgen van een mooi en waardig afscheid voor de nabestaanden. Juist in de periode tussen overlijden en de dag van de uitvaart wil je de familie daar naar toe kunnen laten leven. Daarom is het dan prettig als jij voldoende basiskennis hebt over de zakelijke afhandeling na het overlijden. Je bent dan in staat om als professional de rust brengen die prettig en wenselijk is.  Zo kun je de nabestaanden op een nog betere manier terzijde staan. En ook al stukje informatie geven over de periode nà het afscheid.

Inhoud en aanpak

Tijdens de eendaagse training is het doel de uitvaartverzorger (in opleiding) voldoende kennis mee te geven op het gebied van nabestaandenzorg. En dan gaat het met name om:

 • nabestaanden goed te informeren over zaken die na het overlijden op hen afkomen
 • aan te geven wat er snel moet gebeuren en wat niet
 • door te verwijzen naar de juiste instantie voor specialistisch, professioneel advies

Zo komen onderwerpen ter sprake als: erfrecht, inkomen en uitkeringen, belastingzaken, bankzaken, huisvesting, zorg, opzeggingen en wijzigingen.

In verschillende uitvaartondernemingen wordt steeds meer accent gelegd op de zorg voor de nabestaanden nà de dag van het afscheid. Want juist na het afscheid begint soms een zoektocht naar de juiste instantie, naar de juiste volgorde van handelingen. Dit kan voor de nabestaanden leiden tot onvoldoende ruimte en tijd voor hun verdriet. En dat beïnvloedt het rouwproces soms op een negatieve manier.

Door voldoende kennis van zaken kan jij voor de nabestaanden het verschil maken! Behalve dat deze kennis belangrijk is voor elke uitvaartverzorger, is nabestaandenzorg ook een onderdeel van het NaVU-examen.

Voor wie?
Zowel voor beginnende als ervaren uitvaartverzorgers.
Deze training wordt ook aangeboden als lesdag binnen de opleiding Uitvaartverzorger.

Vooropleidingseisen
Geen

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


23/04/2020
Après la Vie – PE – Start opleiding uitvaartbegeleider
Soest

Hoe ziet de opleiding tot uitvaartbegeleider er uit?
Tijdens de opleiding krijg je een grote hoeveelheid vakkennis aangereikt. Van het aannemen van een uitvaart tot aan methoden om kinderen te betrekken bij een uitvaart. Van de basiskennis van het verzorgen van een overledene tot aan het opstellen van een begroting. Alles komt in deze opleiding aan bod. Naast het aanreiken van vakkennis richt de opleiding zich vooral op het ontwikkelen van een professionele attitude en werkhouding.

Opbouw

 • Twee fasen met steeds meer verdieping en verbreding;
 • Afsluitdag aan het einde van elke fase;
 • Inspirerende kennismakingsstages;

Inhoud

 • Afgestemd op theoretisch deel van het NAVU-examen;
 • Breed van opzet;
 • Veertien lesdagen vol vak- en praktijkkennis aangereikt door professionals uit de branche;
 • Ontwikkeling van jouw professionele attitude en werkhouding;
 • Persoonlijke reflectiemomenten en visieontwikkeling;
 • Aandacht voor de praktijk middels interactieve leervormen.

Lesmaterialen en -middelen

 • toegang tot onze digitale leeromgeving;
 • een boekenpakket met verplichte literatuur;
 • een zestal syllabi, waarin de lesstof overzichtelijk wordt weergegeven en
 • een handige studiemap.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


24/04/2020
FORUM BEFA Duisburg (24 en 25 april 2020)
Duisburg, Duitsland

Meer dan 80 exposanten presenteren op de FORUM BEFA beurs in Duisburg hun producten en diensten in de uitvaartbranche.

> naar de website


08/05/2020
Leben und Tod, Bremen (8 en 9 mei 2020)
Bremen

Uitvaartbeurs met meer dan 140 exposanten en prominente sprekers.

> naar de website


13/05/2020
Docendo – Cursus Overledenenverzorging en eenvoudige restauratietechnieken
Geldermalsen

Dé cursus op het gebied van overledenenverzorging in Nederland!

 • Vijf lesdagen (13, 20 en 27 mei, 3 en 10 juni 2020) van 10.00 tot 16.00 uur, examen zesde dag (17 juni 2020) van 10.00 tot 12.00 uur
 • € 799,– per deelnemer, inclusief examen en naslagwerk
 • Vooropleidingseisen: Voor deze cursus zijn geen specifieke vooropleidingseisen van toepassing.
 • Locatie: Geldermalsen

Voor iedereen die een overledene op een professionele, respectvolle en eigentijdse wijze wil verzorgen. U kunt met deze opleiding aan de slag:

 • in een mortuarium of rouwcentrum of
 • als overledenenverzorger.

De opleiding is ook een uitstekende aanvulling voor Uitvaartverzorgers!

Achtergrond
Op een mooie en persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen van een overleden dierbare is bijzonder waardevol voor nabestaanden. Een vakkundige verzorging maakt dit mogelijk. Het geven van de laatste verzorging is letterlijk het laatste wat u voor iemand kunt doen. Steeds vaker zult u als verzorger daarbij de vraag van nabestaanden krijgen of zij u mogen/kunnen assisteren bij de laatste verzorging. In de meeste gevallen is dat heel goed mogelijk. Eén en ander vraagt wel professionaliteit van de verzorger. Uw kennis van materialen en (de nieuwste) verzorgingshulpmiddelen moet up to date zijn, u moet efficiënt werken en op een invoelende wijze kunnen communiceren met uiterst emotionele nabestaanden. In de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ krijgt u deze kennis en vaardigheden aangereikt; alle aspecten van postmortale zorgverlening worden behandeld. De cursus  die nu 20 jaar bestaat en uitgegroeid is tot dé standaard op het gebied van overledenenverzorging, vormt de basis van de Docendo leergang Overledenenverzorging. Vanuit deze vooropleiding kunt u zich verder ontwikkelen door een van de diverse verdiepingscursussen te volgen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


28/05/2020
Docendo – Cursus Opbaring voor uitvaartverzorgers en overledenenverzorgers
Geldermalsen

Voor wie?
Deze cursus is een echte aanrader voor uitvaartverzorgers en overledenenverzorgers en mensen die werken in een rouwcentrum, mortuarium of crematorium. Heeft u belangstelling voor deze cursus, maar bent u nog niet werkzaam in de uitvaartbranche: neem dan even contact met ons op voor een goed advies.

Achtergrond
Na het overlijden ontstaat een fase van afscheid nemen. Iedere dag, tot aan de dag waarop de begrafenis of crematie plaatsvindt, zal de familie even willen kijken, even bij de overledene willen zijn. Deze laatste beelden van de overledene vormen samen voor de nabestaanden een belangrijke en waardevolle herinnering.

Een mooie opbaring
Dat de overledene bij ieder rouwbezoek ‘natuurlijk’ opgebaard moet zijn, moge duidelijk zijn. Dat iemand overleden is, mag gezien worden. Het gaat erom dat het niet ‘onaangenaam’ is om bij de overledene te zijn. Er zijn talloze hulpmiddelen beschikbaar die het u, mits juist toegepast, mogelijk maken, een overledene zo natuurlijk mogelijk op te baren. In de – qua aanpak – geheel vernieuwde training ‘Opbaring’ leert u alles wat u moet weten om een mooie opbaring, zowel in een rouwcentrum als in de thuissituatie, te kunnen realiseren.

Trainers opbaring
Cees Peeters en Xandra Wolterink, beiden werkzaam als uitvaartverzorger.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


02/06/2020
Docendo – Bijscholing overledenenverzorging
Geldermalsen

Voor wie?

Bijscholingen zijn bijzonder waardevol voor iedereen die al een tijdje in de overledenenverzorging werkzaam is maar op de hoogte wil blijven van eigentijdse verzorgingstechnieken en -materialen.

U werkt al jaren in de overledenenverzorging maar u wilt graag uw kennis en kunde opfrissen en bijscholen?

Docendo geeft al meer dan 12,5 jaar trainingen op het gebied van postmortale zorg. In die tijd hebben de ontwikkelingen op het vakgebied niet stilgestaan. Vandaar dat we al onze cursisten de gelegenheid willen bieden om bij te blijven op hun vakgebied. Dat doen we aan de hand van korte bijscholingen. In één dagdeel praten we u bij over alles wat nieuw of veranderd is op het vakgebied. Daarnaast kunt u uw vragen stellen die u tijdens uw werkzaamheden in de praktijk bent tegengekomen.

Een echte aanrader dus! Voor overledenenverzorgers hebben we een bijscholing in de vorm van het Practicum dat wij regelmatig verzorgen. Dit Practicum is uitermate geschikt als bijscholing postmortale zorg voor ervaren verzorgers. In slechts één dagdeel worden uw kennis en kunde opgefrist en vergroot met eigentijdse technieken en materialen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


04/06/2020
Docendo – Training Make-up en camouflage bij overledene
Geldermalsen

De training is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken in de overledenenverzorging.

 • Drie lesdagen (4, 11 en 18 juni 2020) van 10.00 tot 16.00 uur
 • € 799,– per deelnemer (inclusief beautycase met alle producten)
 • Vooropleidingseisen: Voor deze cursus zijn geen specifieke vooropleidingseisen van toepassing.
 • Locatie: Geldermalsen

Achtergrond

De beslissing voor wel of geen make-up en camouflage komt al snel om de hoek kijken bij de laatste verzorging van een overledene. Is het niet ieders wens om voor het laatste afscheid zo natuurlijk mogelijk opgebaard te kunnen worden? Zoals men ‘bij leven’ was?

Voor de één betekent dit helemaal geen make-up, maar gewoon ‘puur’.

Voor de ander zal het juist wel make-up en camouflage betekenen, omdat een mooi opgemaakt gezicht onderdeel uitmaakte van een verzorgd uiterlijk.

En voor iemand die na een lang ziekbed ernstige verkleuringen of vlekken in het gelaat heeft gekregen, betekent het een zogenaamde ‘no make-up’.  Dit is een methode, die ogenschijnlijk zonder make-up, een nare kleur kan camoufleren.  Daardoor is het mogelijk dat nabestaanden afscheid kunnen nemen van hun dierbare zoals hij of zij bij leven was.


05/06/2020
Weekend van de Begraafplaats (5 t/m 7 juni)
nvt

Het volgende Weekend van de Begraafplaats wordt vrijdag 5 tot en met zondag 7 juni, met als motto: Begraven is onbetaalbaar!

> naar de website


12/06/2020
Docendo – Training Postmortale haarverzorging bij overledenen
Geldermalsen

Een professionele verzorging maakt u af met een goed verzorgd kapsel. In de training ‘Postmortale haarverzorging’ leert u de kneepjes.

Haarverzorging bij overledenen

Bij het laatste beeld van een overledene is de haardracht zeer bepalend. Iemand kan keurig gekleed en eventueel ook mooi opgemaakt opgebaard zijn; als de haardracht sterk afwijkt van hoe men het gewend was tijdens het leven, is dat een bijzonder storende en in het oog lopende factor.

Omdat het verzorgen en kappen van het haar bij overledenen specifieke vaardigheden vraagt, heeft Docendo een nieuwe ééndaagse workshop ontwikkeld die ingaat op de volgende onderwerpen:

 • kennis van materialen en verzorgings- en haarstylingsproducten die te gebruiken zijn bij postmortale haarverzorging;
 • het ontvetten van het haar;
 • het bijkleuren van een uitgroei;
 • het bijwerken van contourlijnen en gezichtshaar;
 • technieken (bijv. touperen) die het kapsel (houdbaar) vorm geven;
 • het werken met een krultang, warmterollers en een föhn;
 • het werken met een pruik of haarstukje.

Met deze workshop leert u de ‘finishing touch’ aan te brengen ter completering van een zorgvuldig uitgevoerde laatste verzorging.

De workshop wordt gegeven in Geldermalsen en is bestemd voor iedereen die werkt (of wil gaan werken) in de overledenenverzorging.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


17/06/2020
Docendo – Bijscholing overledenenverzorging
Geldermalsen

Voor wie?

Bijscholingen zijn bijzonder waardevol voor iedereen die al een tijdje in de overledenenverzorging werkzaam is maar op de hoogte wil blijven van eigentijdse verzorgingstechnieken en -materialen.

U werkt al jaren in de overledenenverzorging maar u wilt graag uw kennis en kunde opfrissen en bijscholen?

Docendo geeft al meer dan 12,5 jaar trainingen op het gebied van postmortale zorg. In die tijd hebben de ontwikkelingen op het vakgebied niet stilgestaan. Vandaar dat we al onze cursisten de gelegenheid willen bieden om bij te blijven op hun vakgebied. Dat doen we aan de hand van korte bijscholingen. In één dagdeel praten we u bij over alles wat nieuw of veranderd is op het vakgebied. Daarnaast kunt u uw vragen stellen die u tijdens uw werkzaamheden in de praktijk bent tegengekomen.

Een echte aanrader dus! Voor overledenenverzorgers hebben we een bijscholing in de vorm van het Practicum dat wij regelmatig verzorgen. Dit Practicum is uitermate geschikt als bijscholing postmortale zorg voor ervaren verzorgers. In slechts één dagdeel worden uw kennis en kunde opgefrist en vergroot met eigentijdse technieken en materialen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


23/06/2020
Docendo – Cursus Airbrush make-up
Geldermalsen

Voor wie?

Deze cursus is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken als:

 • overledenenverzorger of
 • uitvaartverzorger of
 • medewerker in een rouw- of uitvaartcentrum

Achtergrond Airbrush Make-up

De term ‘Airbrushen’ associëren mensen nogal eens met het spuiten van verf op allerlei voorwerpen of met spray tan. Dit is echter een vorm van deze techniek die we bij Docendo juist niet aanleren in de cursus Airbrush make-up.

Als er een natuurlijke make-up moet worden aangebracht, moet dit ‘lelijke’ spuiteffect juist niet zichtbaar zijn. Bij Docendo trainen we daarom mensen om, via het airbrushen, huidverf te vernevelen; een techniek die beduidend afwijkt van het ‘spuiten’ en ook een totaal ander resultaat geeft. Met deze verfijnde techniek vernevelt u, door lucht uit een speciale compressor met een airbrush-pistool, huidverf op het gelaat van de overledene. Hierdoor bent u in staat eventuele vervelende verkleuringen op haast onzichtbare wijze te camoufleren met airbrush make-up.

Even de voordelen op een rij:

 • airbrush make-up geeft een bijzonder natuurlijk effect
 • airbrush make-up werkt snel, wat vooral handig is daar waar tijd een grote rol speelt
 • airbrushen biedt camouflagemogelijkheden voor overledenen waar geen huidcontact meer mogelijk is (bijv. bij drenkelingen)
 • met de airbrush techniek kunt u als verzorger de overledene tot en met de laatste dag van opbaring ‘bijwerken’. Heel belangrijk in die gevallen waar normaal gesproken geen huidcontact meer mogelijk is

Inhoud en aanpak

In deze 3-daagse (op 23, 24 en 25 juni 2020) training wordt gewerkt met de double-action airbrush techniek. Met deze techniek kan via een compressor en een airbrush-pistool een heel fijne make-up worden verneveld wat een geweldig natuurlijk kleurresultaat geeft.

In deze training wisselen uitleg, demonstratie en zelfwerkzaamheid elkaar af, waardoor er veel gelegenheid is om in de praktijk te kunnen oefenen met het aanbrengen van airbrush make-up.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • uitleg over het te gebruiken materiaal zoals het airbrush-pistool, de compressor, de diverse soorten huidverf
 • de werkplek
 • het veilig werken met het oog op de eigen gezondheid etc.
 • het onderhoud van het materiaal
 • het hanteren van het airbrush-pistool
 • leren kijken naar de ondertonen en huidtonen van de overledene en daarop afstemmen met kleuren
 • de te gebruiken soorten huidverf
 • het toepassen van de techniek (eerst twee dimensionaal, vervolgens drie dimensionaal)

Trainers Airbrush make-up

 • Carla Verburgt, grimeur, trainer postmortale airbrush make-up
 • Karin Melissant, visagist, specialist postmortale make-up en camouflage

Deze cursus maakt ook deel uit van de lespakketten:

‘Professional in postmortale make-up’ en ‘Allround Overledenenverzorger’

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


23/06/2020
Docendo – Oriëntatiedag voor opleidingen in de uitvaartbranche
Geldermalsen

Is de uitvaartbranche iets voor mij?
De oriëntatiedag bij Docendo: bent ù op zoek naar werk in de uitvaartbranche? Waar ligt uw interesse? In de zorg voor overledenen of in de zorg voor de nabestaanden? Wat zijn de mogelijkheden? Welke opleiding past daarbij? Hoe lang duurt een opleiding?

Deze en nog veel meer vragen komen aan bod binnen de oriëntatiedag. Maar vooral uw vragen komen aan bod. Er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Om te luisteren en te kijken naar verhalen uit de praktijk. Samen kijken we op deze oriëntatiedag wat de (on)mogelijkheden zijn.

DISC-analyse
Om u nog beter te kunnen adviseren, gebruiken we een DISC-analyse. Door het invullen van een korte vragenlijst wordt al snel duidelijk of u mens- of taakgericht bent. En ook wat uw sterke en zwakke punten zijn. Deze profielanalyse is geen toelatingsvereiste, maar een tastbaar document om inzicht te krijgen in uw competenties.

Voor wie is de oriëntatiedag?
De oriëntatiedag is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in een functie binnen de uitvaartbranche.

Vooropleidingseisen:
Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen.

Inhoud en aanpak:
Wanneer u zich heeft aangemeld en de factuur heeft betaald, ontvangt u een digitale link naar de korte test van DISC. Deze test leidt tot een Persoonlijke Profiel Analyse, die u tijdens de oriëntatiedag ontvangt.

De oriëntatiedag, die start om tien uur, duurt tot half acht ’s avonds. De hele dag wordt begeleid door de opleidingscoördinator en ervaren trainers die met de branche bekend zijn.
In het ochtendgedeelte richten we de aandacht op de mogelijkheden en functies binnen de postmortale zorg. Na de lunch vertellen we u meer over de mogelijkheden op het gebied van uitvaartzorg en het werken in de branche in het algemeen.

We geven inzicht in:

 • De verschillende functiemogelijkheden in de uitvaartbranche
 • De gewenste en benodigde vaardigheden
 • Voor- en nadelen van de diverse functies
 • Consequenties voor uw privésituatie
 • Functies die geschikt zijn voor parttime, fulltime dienstverband of als oproepkracht
 • Enkele praktijksituaties
 • Achtergrondinformatie over de opleidingen

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


25/06/2020
Docendo – Workshop Voorgaan in een uitvaartceremonie
Geldermalsen

Voor wie?

Deze workshop Voorgaan in een uitvaartceremonie is bestemd voor uitvaartverzorgers, die of een afgeronde opleiding Uitvaartverzorger en/of al praktijkervaring hebben.

Achtergrond

Je wilt persoonlijk en waardig de uitvaartceremonie leiden, maar door de grote tijdsdruk val je vaak terug op een standaardtekst. Die voldoet zeker, maar je wilt iets anders.

 • Welke woorden heb je nodig?
 • Hoe creëer je een mooie stilte?
 • Hoe schrijf je in korte tijd een persoonlijk welkomstwoord?
 • Ben je toe aan een kwaliteitsimpuls?

Daarvoor biedt Docendo Academie voor Uitvaartzorg de verdiepingsmodule ‘Voorgaan in een uitvaartceremonie’. Deze training is ontwikkeld en wordt gegeven door Werkplaats Levensverhalen.

 ‘Ik heb deze dag als zeer waardevol ervaren. Ik kijk nu met heel andere ogen naar mijn houding en tekst. Het schrijven vond ik echt super, mijn creativiteit is weer afgestoft!’

Inhoud
In deze eendaagse training wordt aandacht besteed aan:

 • Het opfrissen van je eigen teksten
 • Het schrijven en spreken van een persoonlijk welkomstwoord
 • Stemgebruik en uitspraak
 • Rust en vertrouwen, zodat hetgeen je zegt echt overkomt

Er wordt gewerkt volgens een snelle, inspirerende methode. De schrijf- en voordrachtoefeningen zijn direct toepasbaar in de praktijk. Als uitvaartverzorger ben je vaak in je eentje aan het werk; de uitwisseling met de medecursisten wordt ervaren als een grote verrijking. Na een dag trainen ga je opgefrist en met nieuwe zin weer aan de slag!

‘Het is een bijzonder inspirerende dag geweest, een zéér praktische training: echt bruikbaar en realistisch.’

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


02/09/2020
Docendo – Cursus Overledenenverzorging en eenvoudige restauratietechnieken
Geldermalsen

Dé cursus op het gebied van overledenenverzorging in Nederland!

 • Vijf lesdagen (2, 9, 16, 23 en 30 september) van 10.00 tot 16.00 uur, examen zesde dag (7 oktober 2020) van 10.00 tot 12.00 uur
 • € 799,– per deelnemer, inclusief examen en naslagwerk
 • Vooropleidingseisen: Voor deze cursus zijn geen specifieke vooropleidingseisen van toepassing.
 • Locatie: Geldermalsen

Voor iedereen die een overledene op een professionele, respectvolle en eigentijdse wijze wil verzorgen. U kunt met deze opleiding aan de slag:

 • in een mortuarium of rouwcentrum of
 • als overledenenverzorger.

De opleiding is ook een uitstekende aanvulling voor Uitvaartverzorgers!

Achtergrond
Op een mooie en persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen van een overleden dierbare is bijzonder waardevol voor nabestaanden. Een vakkundige verzorging maakt dit mogelijk. Het geven van de laatste verzorging is letterlijk het laatste wat u voor iemand kunt doen. Steeds vaker zult u als verzorger daarbij de vraag van nabestaanden krijgen of zij u mogen/kunnen assisteren bij de laatste verzorging. In de meeste gevallen is dat heel goed mogelijk. Eén en ander vraagt wel professionaliteit van de verzorger. Uw kennis van materialen en (de nieuwste) verzorgingshulpmiddelen moet up to date zijn, u moet efficiënt werken en op een invoelende wijze kunnen communiceren met uiterst emotionele nabestaanden. In de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ krijgt u deze kennis en vaardigheden aangereikt; alle aspecten van postmortale zorgverlening worden behandeld. De cursus  die nu 20 jaar bestaat en uitgegroeid is tot dé standaard op het gebied van overledenenverzorging, vormt de basis van de Docendo leergang Overledenenverzorging. Vanuit deze vooropleiding kunt u zich verder ontwikkelen door een van de diverse verdiepingscursussen te volgen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


07/09/2020
Docendo – Opleiding uitvaartverzorger
Geldermalsen

De opleiding Uitvaartverzorger biedt een algemene basis voor zowel mensen die al werkzaam zijn binnen de uitvaartbranche als voor mensen die een start willen maken als uitvaartverzorger.

 • 20 lesdagen verspreid over 4 lesblokken van 10.00 tot 17.00 uur
 • € 3.675,– (exclusief examenkosten Stivu of Navu)
 • Vooropleidingseisen: MBO-4 werk- en denkniveau
 • Locatie: Geldermalsen
 • Startdatum:  9 januari 2020, 7 september 2020 (was 8 september)
  voor actuele cursusdata zie blz. 4 van het inschrijfformulier

Als uitvaartverzorger ben jij degene die in de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart samen met de familie de uitvaart vormgeeft. Een veelzijdige rol, want je bent niet alleen iemand die de familie in deze moeilijke tijd bijstaat. Je bent tegelijkertijd de persoon die alles rondom de uitvaart moet regelen en dat vraagt organisatietalent, communicatietalent, regie kunnen houden, prioriteiten kunnen stellen en flexibel kunnen werken. Zo’n veelzijdige functie vraagt een uitstekende opleiding om je goed op jouw toekomstige functie voor te kunnen bereiden. Docendo biedt die opleiding.

Waarom kiezen voor de opleiding Uitvaartverzorger bij Docendo?

 • Praktijkgericht
  Iédere docent of trainer werkt zelf in de uitvaartbranche en is dus dagelijks actief op dit vakgebied.
 • Ontwikkel je eigen stijl
  De opleiding wordt niet door een of twee docenten gegeven, maar door een compleet team vakprofessionals die allemaal hun eigen visie hebben op het werken als uitvaartverzorger. Jij wordt dus als student bij Docendo geconfronteerd met veel verschillende visies en achtergronden. Zodoende stimuleren wij onze studenten om hun eigen stijl en werkwijze te ontwikkelen. En dat werkt!
 • Ervaren en onervaren deelnemers worden gemixt
  Docendo gelooft in de kracht van interactie. De verhalen van mensen, die al werkzaam zijn in de praktijk, zijn een verrijking voor mensen die willen gaan werken in de branche. Tegelijkertijd zijn de vragen van mensen die nog niet in de uitvaartbranche werken een ‘eyeopener’ voor professionals die ‘bedrijfsblind’ dreigen te worden. Het werkt dus twee kanten op. En wat te denken van de mogelijkheid tot netwerken die deze mix met zich meebrengt!
 • MBO4 vooropleidingsniveau
  Docendo sluit aan bij de inschaling van de functie Uitvaartverzorger in de CAO voor de uitvaartbranche. Je kunt bij ons al instromen met een MBO4 vooropleidingsniveau.
 • Iedere les gaat door
  Door met een groot team docenten en trainers te werken, kunnen wij garanderen dat iedere lesdag doorgaat.
 • Jij kunt bij ons jouw eigen opleiding plannen
  Doordat we met een grote groep studenten starten, bieden we iedere lesdag een aantal data aan. Voor lessen waarin veel vak- en praktijkkennis gedoceerd wordt, is er keuze uit twee lesdagen. Bij trainingen werken we met kleine groepen, waardoor je de keuze hebt uit minimaal drie tot maximaal vijf startdata van deze trainingsdagen. Makkelijk voor jou als je de opleiding, zoals zovelen dat doen, combineert met een baan!
 • Het studiemateriaal zit bij de prijs inbegrepen
  Voor alle vier blokken van de opleiding krijg je één of twee readers met het lesmateriaal uitgereikt. Daarnaast werken we met een digitaal studentenportaal voor jouw planning en het lesmateriaal.
 • Afwisselende onderwijsvormen en studiebelasting
  Naast theorie, training, praktijkopdrachten en excursies ga je ook minimaal vijf tot maximaal tien dagen stage lopen. En de studiebelasting is voor iedereen verschillend, maar 6 tot 12 uur per week is het uitgangspunt.
 • Een uitstekende prima prijs/prestatieverhouding
  Een lesdag bij Docendo kost gemiddeld € 195,- . Een zeer klantvriendelijke prijs.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


11/09/2020
Forum BEFA Salzburg (11 en 12 september 2020)
Salzburg

Uitvaartbeurs in Oostenrijk.

> naar de website


22/09/2020
Uitvaart Vakbeurs 2020 (22 t/m 24 september 2020)
Gorinchem

De VTU Uitvaart Vakbeurs 2020 wordt gehouden op initiatief van de VTU, de Vereniging van Toeleveranciers voor de Uitvaartbranche.

> naar de website


03/10/2020
Funeral Expo (3 – 4 oktober 2020)
Brussel

Funeral Expo is de officiële internationale vakbeurs van de begrafenisondernemer, voor de begrafenisondernemer, in het hart van Europa.

> naar de website


03/10/2020
Funeral Expo 2020 (3-4 oktober 2020)
Brussel

Funeral Expo is de officiële internationale vakbeurs van de begrafenisondernemer, voor de begrafenisondernemer, in het hart van Europa.

> naar de website


07/10/2020
Docendo – Bijscholing overledenenverzorging
Geldermalsen

Voor wie?

Bijscholingen zijn bijzonder waardevol voor iedereen die al een tijdje in de overledenenverzorging werkzaam is maar op de hoogte wil blijven van eigentijdse verzorgingstechnieken en -materialen.

U werkt al jaren in de overledenenverzorging maar u wilt graag uw kennis en kunde opfrissen en bijscholen?

Docendo geeft al meer dan 12,5 jaar trainingen op het gebied van postmortale zorg. In die tijd hebben de ontwikkelingen op het vakgebied niet stilgestaan. Vandaar dat we al onze cursisten de gelegenheid willen bieden om bij te blijven op hun vakgebied. Dat doen we aan de hand van korte bijscholingen. In één dagdeel praten we u bij over alles wat nieuw of veranderd is op het vakgebied. Daarnaast kunt u uw vragen stellen die u tijdens uw werkzaamheden in de praktijk bent tegengekomen.

Een echte aanrader dus! Voor overledenenverzorgers hebben we een bijscholing in de vorm van het Practicum dat wij regelmatig verzorgen. Dit Practicum is uitermate geschikt als bijscholing postmortale zorg voor ervaren verzorgers. In slechts één dagdeel worden uw kennis en kunde opgefrist en vergroot met eigentijdse technieken en materialen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


23/10/2020
Leben und Tod, Freiburg (23 en 24 oktober 2020)
Frieburg, Duitsland

Beurs over het leven, sterven, dood en rouw.

> naar de website


29/10/2020
Docendo – Training Make-up en camouflage bij overledene
Geldermalsen

De training is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken in de overledenenverzorging.

 • Drie lesdagen van 10.00 tot 16.00 uur
 • € 799,– per deelnemer (inclusief beautycase met alle producten)
 • Vooropleidingseisen: Voor deze cursus zijn geen specifieke vooropleidingseisen van toepassing.
 • Locatie: Geldermalsen

Achtergrond
De beslissing voor wel of geen make-up en camouflage komt al snel om de hoek kijken bij de laatste verzorging van een overledene. Is het niet ieders wens om voor het laatste afscheid zo natuurlijk mogelijk opgebaard te kunnen worden? Zoals men ‘bij leven’ was?

Voor de één betekent dit helemaal geen make-up, maar gewoon ‘puur’.

Voor de ander zal het juist wel make-up en camouflage betekenen, omdat een mooi opgemaakt gezicht onderdeel uitmaakte van een verzorgd uiterlijk.

En voor iemand die na een lang ziekbed ernstige verkleuringen of vlekken in het gelaat heeft gekregen, betekent het een zogenaamde ‘no make-up’.  Dit is een methode, die ogenschijnlijk zonder make-up, een nare kleur kan camoufleren.  Daardoor is het mogelijk dat nabestaanden afscheid kunnen nemen van hun dierbare zoals hij of zij bij leven was.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


06/11/2020
Docendo – Cursus Overledenenverzorging en eenvoudige restauratietechnieken
Geldermalsen

Dé cursus op het gebied van overledenenverzorging in Nederland!

 • Vijf lesdagen (6, 13 en november, 4 en 11 december 2020) van 10.00 tot 16.00 uur, examen zesde dag (18 december 2020) van 10.00 tot 12.00 uur
 • € 799,– per deelnemer, inclusief examen en naslagwerk
 • Vooropleidingseisen: Voor deze cursus zijn geen specifieke vooropleidingseisen van toepassing.
 • Locatie: Geldermalsen

Voor iedereen die een overledene op een professionele, respectvolle en eigentijdse wijze wil verzorgen. U kunt met deze opleiding aan de slag:

 • in een mortuarium of rouwcentrum of
 • als overledenenverzorger.

De opleiding is ook een uitstekende aanvulling voor Uitvaartverzorgers!

Achtergrond
Op een mooie en persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen van een overleden dierbare is bijzonder waardevol voor nabestaanden. Een vakkundige verzorging maakt dit mogelijk. Het geven van de laatste verzorging is letterlijk het laatste wat u voor iemand kunt doen. Steeds vaker zult u als verzorger daarbij de vraag van nabestaanden krijgen of zij u mogen/kunnen assisteren bij de laatste verzorging. In de meeste gevallen is dat heel goed mogelijk. Eén en ander vraagt wel professionaliteit van de verzorger. Uw kennis van materialen en (de nieuwste) verzorgingshulpmiddelen moet up to date zijn, u moet efficiënt werken en op een invoelende wijze kunnen communiceren met uiterst emotionele nabestaanden. In de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ krijgt u deze kennis en vaardigheden aangereikt; alle aspecten van postmortale zorgverlening worden behandeld. De cursus  die nu 20 jaar bestaat en uitgegroeid is tot dé standaard op het gebied van overledenenverzorging, vormt de basis van de Docendo leergang Overledenenverzorging. Vanuit deze vooropleiding kunt u zich verder ontwikkelen door een van de diverse verdiepingscursussen te volgen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


17/11/2020
Docendo – Cursus Airbrush make-up
Geldermalsen

Voor wie?

Deze cursus is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken als:

 • overledenenverzorger of
 • uitvaartverzorger of
 • medewerker in een rouw- of uitvaartcentrum

Achtergrond Airbrush Make-up

De term ‘Airbrushen’ associëren mensen nogal eens met het spuiten van verf op allerlei voorwerpen of met spray tan. Dit is echter een vorm van deze techniek die we bij Docendo juist niet aanleren in de cursus Airbrush make-up.

Als er een natuurlijke make-up moet worden aangebracht, moet dit ‘lelijke’ spuiteffect juist niet zichtbaar zijn. Bij Docendo trainen we daarom mensen om, via het airbrushen, huidverf te vernevelen; een techniek die beduidend afwijkt van het ‘spuiten’ en ook een totaal ander resultaat geeft. Met deze verfijnde techniek vernevelt u, door lucht uit een speciale compressor met een airbrush-pistool, huidverf op het gelaat van de overledene. Hierdoor bent u in staat eventuele vervelende verkleuringen op haast onzichtbare wijze te camoufleren met airbrush make-up.

Even de voordelen op een rij:

 • airbrush make-up geeft een bijzonder natuurlijk effect
 • airbrush make-up werkt snel, wat vooral handig is daar waar tijd een grote rol speelt
 • airbrushen biedt camouflagemogelijkheden voor overledenen waar geen huidcontact meer mogelijk is (bijv. bij drenkelingen)
 • met de airbrush techniek kunt u als verzorger de overledene tot en met de laatste dag van opbaring ‘bijwerken’. Heel belangrijk in die gevallen waar normaal gesproken geen huidcontact meer mogelijk is

Inhoud en aanpak

In deze 3-daagse training wordt gewerkt met de double-action airbrush techniek. Met deze techniek kan via een compressor en een airbrush-pistool een heel fijne make-up worden verneveld wat een geweldig natuurlijk kleurresultaat geeft.

In deze training wisselen uitleg, demonstratie en zelfwerkzaamheid elkaar af, waardoor er veel gelegenheid is om in de praktijk te kunnen oefenen met het aanbrengen van airbrush make-up.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • uitleg over het te gebruiken materiaal zoals het airbrush-pistool, de compressor, de diverse soorten huidverf
 • de werkplek
 • het veilig werken met het oog op de eigen gezondheid etc.
 • het onderhoud van het materiaal
 • het hanteren van het airbrush-pistool
 • leren kijken naar de ondertonen en huidtonen van de overledene en daarop afstemmen met kleuren
 • de te gebruiken soorten huidverf
 • het toepassen van de techniek (eerst twee dimensionaal, vervolgens drie dimensionaal)

Trainers Airbrush make-up

 • Carla Verburgt, grimeur, trainer postmortale airbrush make-up
 • Karin Melissant, visagist, specialist postmortale make-up en camouflage

Deze cursus maakt ook deel uit van de lespakketten:

‘Professional in postmortale make-up’ en ‘Allround Overledenenverzorger’

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


19/11/2020
Funexpo 2020 (19 t/m 21 november 2020)
Lyon, Frankrijk

Internationale uitvaartbeurs.

> naar de website


18/12/2020
Docendo – Bijscholing overledenenverzorging
Geldermalsen

Voor wie?

Bijscholingen zijn bijzonder waardevol voor iedereen die al een tijdje in de overledenenverzorging werkzaam is maar op de hoogte wil blijven van eigentijdse verzorgingstechnieken en -materialen.

U werkt al jaren in de overledenenverzorging maar u wilt graag uw kennis en kunde opfrissen en bijscholen?

Docendo geeft al meer dan 12,5 jaar trainingen op het gebied van postmortale zorg. In die tijd hebben de ontwikkelingen op het vakgebied niet stilgestaan. Vandaar dat we al onze cursisten de gelegenheid willen bieden om bij te blijven op hun vakgebied. Dat doen we aan de hand van korte bijscholingen. In één dagdeel praten we u bij over alles wat nieuw of veranderd is op het vakgebied. Daarnaast kunt u uw vragen stellen die u tijdens uw werkzaamheden in de praktijk bent tegengekomen.

Een echte aanrader dus! Voor overledenenverzorgers hebben we een bijscholing in de vorm van het Practicum dat wij regelmatig verzorgen. Dit Practicum is uitermate geschikt als bijscholing postmortale zorg voor ervaren verzorgers. In slechts één dagdeel worden uw kennis en kunde opgefrist en vergroot met eigentijdse technieken en materialen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


25/02/2021
Tanexpo 2021 (25 t/m 27 februari 2021)
Bologna, Italë

Internationale uitvaartbeurs

> naar de website


Door "Accepteren" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van alle cookies. Zie onze cookie-policy voor meer informatie.
Door  op "Aangepaste instellingen" te klikken worden alleen nog geanonimiseerde cookies geladen.

i