<![CDATA[
Jaargang 27, nummer 5, mei 2011
Nieuws
• Monuta verkoopt minder verzekeringen
• LOB geeft handboek uit
• Chaos begraafplaats Zevenbergen
• Begraafplaats met homogedeelte
• Stem van overledene beluisteren
• Uitvaart.nl presenteert Spiegelkist
• ROC-opleiding voor medewerkers Monuta
Algemeen Belang neemt HDB Assen over
Klein genoeg om regionaal te kunnen werken, groot genoeg om aan de regels te kunnen voldoen. Het eerste is een kwestie van zorgvuldig handelen en goed bedenken wat je overneemt. Voor het tweede moet je ver vooruit kijken. Onlangs nam Algemeen Belang in Groningen alle aandelen van HDB in Assen over.
Actueel
Van de 140.000 mensen die jaarlijks in Nederland overlijden, wordt bij 8000 klinische sectie verricht. In 400 gevallen vindt gerechtelijke sectie plaats. “Dat is veel te weinig”, stelt forensisch en klinisch patholoog Frank van de Goot. “Van veel mensen blijft de doodsoorzaak daardoor onbekend.” Hij pleit voor meer autopsies.
Aversie tegen kartonnen kisten
Het advies van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC), om wollen en kartonnen kisten te weren, heeft bij milieuvriendelijke ondernemers de wenkbrauwen doen fronsen. Wordt deze opkomende groep van groene ondernemers geboycot of wordt de soep niet zo heet gegeten?
Columns
Rob Bruntink: Vooral veel schoonmaken
Frank Mutter: Dood of gescheiden?
Het profiel als digitale rouwplek
Toen internet doorbrak, werd de wereld stukken groter. Netwerken via de computer werd gemeengoed. Aarzelend neemt nu ook de uitvaartwereld een plekje in die digitale ruimte. Waarom zou je het digitale netwerken wel bij je leven betrekken en niet bij je dood? Je digitale vrienden moeten toch weten dat je bent overleden?
Oprichter Requiem: ‘Veel bedrijven redden het niet’
Samenwerking tussen de middelgrote uitvaartondernemers is een lastige maar noodzakelijke opgave, meent directeur Erik Jan Verhulst van Requiem. De grote drie (DELA, Monuta en Yarden) enerzijds en nieuwkomers anderzijds vormen een serieuze bedreiging. ‘Lokale uitvaartbedrijven moeten hun krachten bundelen, willen ze overleven.’
In beeld
Voor de tweede keer organiseerde de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) een Bedrijvendag. Dit keer op 14 april in Nieuwegein. Voor de circa 450 bezoekers waren er lezingen en workshops. Daarnaast presenteerden zich ruim 40 toeleveranciers. Over twee jaar zal opnieuw een bedrijvendag georganiseerd worden.
Portret
“Professioneel te werk gaan, duidelijk en eerlijk communiceren. Het is eigenlijk in een notendop waar het bij de BGNU en het Keurmerk Uitvaartzorg om draait”, benadrukt Paul Koeslag. De kersverse BGNU-voorzitter weet goed waar hij met de brancheorganisatie naartoe wil. ‘De BGNU moet een bloeiende actieve club worden waar elke uitvaartondernemer lid van wil zijn’.
LOB en DELA ruziën over grafkosten
Het thema grafkosten heeft tot een fikse deuk geleid in de prille samenwerking tussen DELA en LOB. Samen zouden ze de grote verschillen in grafkosten aanpakken. Ze hadden immers hetzelfde doel: transparantie. De samenwerking liep uit op een botsing.
Stemmen
Onbekend maakt onbemind. Dat geldt zeker voor de BGNU, luidt de stelling van deze maand. Wat is het nut van de brancheorganisatie vroegen we onze lezers. De meningen blijken verdeeld. Wel pleiten veel uitvaartondernemers ervoor dat BGNU meer reclame maakt om bekender te worden. “Ze zouden best wat meer reclame mogen maken, zodat consumenten weten dat er een keurmerk is”, vindt de een. “Naamsbekendheid is belangrijk en de BGNU zou daar meer energie in kunnen steken”, meent een ander.
Ondernemen
“Tien jaar geleden werd je voor gek verklaard als je met een printer kwam aanzetten”, zegt Jan Willem van Burgsteden van d&b grafische techniek. “Nu drukt 75 procent van de ondernemers de rouwbrieven, bidprenten en liturgieën zelf. Inclusief de visitekaartjes en het briefpapier.”
Noviteiten
• Milieuvriendelijke uitvaartkist
• Tijdelijke grafdoeken
• Herinneringskaarten
• Vlinderdoosje
• Uitvaartkoerier
Mensen en vacatures
<![CDATA[>