Vakblad Uitvaart is hét onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche in Nederland en België. Het verschijnt 11x per jaar (juli en augustus zijn gecombineerd) en brengt elke maand het laatste nieuws, opinies, achtergronden, wetenswaardigheden en productnieuws.
Kennismaken? Klik hier voor een proefabonnement!
Jaargang 33, nummer 11, december 2017
Nieuws
Nieuwe hoofdredacteur Vakblad Uitvaart
Andere doodsoorzaken door nieuwe registratie
Koninklijke Bibliotheek gaat condoleances archiveren
Rechter: Faillissement Bogra niet illegaal
GIO-keurmerk voor zelfbouwgrafkist
Product innovatie: ‘Met 3D-printen kun je eindeloos variëren’
Start-up Urnique gebruikt 3D-printers om herinneringsobjecten voor nabestaanden te printen. Een knuffelbeer als urn bijvoorbeeld.
Actueel: Uitvaartverenigingen moeten nu in actie komen
Uit een onderzoek van de Federatie van Uitvaartverenigingen in Groningen blijkt dat de manier van communiceren en het financieel beheer van de verenigingen in die provincie een forse update nodig hebben.
Achtergrond: Stichting strijdt tegen zelfmoord onder jongeren
Stichting Tweestrijd helpt jongeren met depressie en zelfmoordgedachten. Via gastlessen op middelbare scholen proberen de vrijwilligers gevoelige onderwerpen te bespreken. ‘Door over onze eigen ervaringen te vertellen winnen we het vertrouwen.’
Ondernemen: Wat laat je wel of juist niet aan de familie over?
Een uitvaartondernemer kan regelneef of coach zijn, of iets daar tussenin. Waar ligt de grens van wat nabestaanden zelf kunnen? Bij families die veel zelf doen, blijkt checken belangrijk.
Columns
Daan Westerink: Uitvaartleiders zijn net mensen
Frank Mutter: Wie eerst maalt…
Werken met de dood: Freerk Jan Rijpkema is directeur-bestuurder van een uitvaartvereniging
Freerk Jan Rijpkema (1964) werkt bij uitvaartvereniging De Laatste Eer (DLE) in Drachten. Hij begon er als manager en bekleedt sinds 2010 de dubbelfunctie directeur-bestuurder.
In Beeld: Oproep
Een oproep op een begraafplaats kan gaan over het achterhalen van rechthebbenden die niet meer bekend zijn. Die rechthebbenden hebben mogelijk hun rechten laten verlopen, hun grafmonument verwaarloosd of ze zijn nog onderhoudskosten verschuldigd. Een ander soort oproep gaat meer over het informeren van nabestaanden in het geval van algemene graven. Er zijn talloze manieren om zo’n oproep te doen.
Interview: Marlies Bol maakte een glossy over de dood
Tijdens het organiseren van haar eigen uitvaart neemt het leven van Marlies Bol (48) en haar gezin plotseling een heel andere wending. Ze besluit daarom een glossy te maken over de dood, omdat meer mensen moeten weten wat er mogelijk is tijdens de uitvaart.
Bijzonder graf: Graf van de ‘menselijke schaakmachine’
Van de honderdduizenden graven op Cementerio de Cristóbal Colón in Havana willen wij naar dat van José Raúl Capablanca y Graupera. De eerste niet-westerse wereldkampioen schaken van 1921 tot 1927.
Achtergrond: Mortuariumkosten voor nabestaanden
De doorberekening van mortuariumkosten komt voor nabestaanden vaak onaangekondigd. De uitvaartondernemer heeft dan al betaald. ‘Een goed gebruik’, zegt de een. Maar een ander noemt het ‘losgeld betalen’ en het ‘gijzelen’ van overledenen. En pleit voor duidelijkheid vooraf.
Noviteiten
Zee-urn
En profil met as
Kist van suikerriet
Waxinelichtje
Groeipapier
Huurwade
Fotoalbum
Boeken