Vakblad Uitvaart is hét onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche in Nederland en België. Het verschijnt 11x per jaar (juli en augustus zijn gecombineerd) en brengt elke maand het laatste nieuws, opinies, achtergronden, wetenswaardigheden en productnieuws.
Kennismaken? Klik hier voor een kennismakingsabonnement!
Jaargang 36, nummer 2, februari 2020
Kort nieuws
Nieuwe CAO
Lichte daling overlijdens
Natuurbegraven steeds populairder
Polishouders Yarden onaangenaam verrast
Actueel | ‘We moeten risico op radioactieve straling uitsluiten’
Een overleden kankerpatiënt kan stralingsrisico’s geven voor onder meer laatste verzorgers en crematoriumpersoneel. Aanpassing van de richtlijnen moet deze risico’s uitsluiten.
Actueel | Nominaties bekend voor tweejaarlijkse Gouden Terebinth
De onafhankelijke Stichting Terebinth zet zich in voor het behoud van funerair erfgoed. Om aandacht te vragen voor de klassieke begraafplaats en ander funerair erfgoed reikt de stichting op 8 februari voor de derde keer de Gouden Terebinth uit aan degene die daaraan in de periode 2018-2019 uitzonderlijk heeft bijgedragen. Een vakjury beoordeelt de drie nominaties die zijn geselecteerd uit vijftien inzendingen.
Achtergrond | Nieuw crematorium draait geheel op zonnepanelen
De eerste elektrische crematieoven van Nederland werd in februari 2019 geplaatst in een crematorium in Geleen. Een jaar later is het – naar eigen zeggen – eerste energieneutrale crematorium een feit. Langs de A2 bij Beesd ontwikkelde vastgoedondernemer Stefan Kroezen kleinschalig crematorium ’t Lief, dat binnenkort volledig draait op 300 zonnepanelen.
Actueel | Tentoonstelling over de Scheveningse uitvaartcultuur
Witte lakens voor de ramen, de klok stond stil en de spiegel was bedekt: er was weer eens een overledene te betreuren op Scheveningen. In de hechte vissersgemeenschap nam de dood een belangrijke plaats in. De tentoonstelling ‘Rouw, begraven op Scheveningen’ in museum Muzee vertelt hier meer over.
Actueel | Het jaar van de podcast
2020 zou wel eens het jaar van de podcast kunnen worden, ook in de uitvaartbranche. Vorige maand vertelde uitvaartondernemer Karin Keur over de audioverhalen die ze zelf maakt.
Achtergrond | Luisteren naar jezelf en anderen in het Death Cafe
“Pop-up bijeenkomsten waar zes mensen op een laagdrempelige manier met elkaar praten over hun ervaringen met de dood.” Zo typeert Uitvaartondernemer Karel Winterink van ‘Uitvaren’ het fenomeen Death Cafe. Hij organiseerde de afgelopen twee jaar ongeveer twintig van zulke bijeenkomsten.
Actueel | Dit wordt het jaar van …
Nationale rouw, een boerenstaking, vervroegde Kamerverkiezingen. Voorspellers zien voor Nederland een bewogen 2020. Geldt dat ook voor de uitvaartbranche? Eerst afrondende besprekingen over een nieuwe cao, later in het jaar het wetsvoorstel voor de Wet op de lijkbezorging. De Uitvaartbranche is volop in beweging. Negen opvattingen, meningen en visies uit het veld. Terugkerende thema’s: samenwerking, duurzaamheid, digitalisering, professionalisering en beeldvorming.
Actueel | ‘Hoe zeg je dag als je iemand niet kunt missen’
Uitvaartondernemer Wies Sanders, dichter Regine Hilhorst en illustrator Lies Koning bundelden hun columns, gedichten en treffende illustraties.
Achtergrond | ‘Canon Nederlands funerair erfgoed waardevol op elke leestafel’
Na bijna een jaar is de Canon van het Nederlands funerair erfgoed gereed. Op 31 januari is het gedrukte exemplaar gepresenteerd. Het geeft een verrassend beeld van de ontwikkeling van ons funerair erfgoed. Zelfs voor de samenstellers Leon Bok en René ten Dam, beiden verbonden aan initiatiefnemer Stichting Dodenakkers.nl. Zeven vragen aan René ten Dam.
Interview | Bewust afscheid nemen, ook online
Digitale nalatenschap is een breed begrip, dat zich steeds nadrukkelijker manifesteert en emoties oproept. Tegelijk ontbreken hulpmiddelen, richtlijnen en wet- en regelgeving. Uitvaartondernemer Andja Bratić maakt zich hard voor goed digitaal uitvaren.
Actueel | Online cursus helpt te praten over rouw en verlies
Rouw ervaren bij een ander kan nog wel eens ongemakkelijk zijn. Hoe vraag je ernaar? Wanneer en vooral hoe te reageren? Ben je zelf in rouw en merk je de twijfel bij de ander, wat doe je dan? Vanaf half februari is er een online cursus die helpt het praten rondom rouw te vergemakkelijken.
Bijzondere begraafplaats | Joodse herinneringen in Lodz
Bij de bevrijding van het getto van Lodz treffen Russische soldaten op 19 januari 1945 nog geen 900 overlevenden aan. In zes jaar hebben de nazi’s in de Poolse stad 210.000 joodse slachtoffers gemaakt. Tienduizenden rusten er op het Cmentarz Żydowski. John de Graaff liep er onlangs rond.
Achtergrond | Natuurbegraafplaats op Groningse wierde
De begraafplaats op een wierde (terp) vlak boven de stad Groningen is vol. Samenwerking tussen een uitvaartonderneming en een natuurbeschermingsorganisatie leidde tot nieuwe mogelijkheden om op de wierde te begraven en tegelijk de natuur te beschermen. Een natuurbegraafplaats op een eeuwenoude plek.
Bedrijfsscan | Chris Visser neemt de tijd voor uitgesproken grafmonumenten
De persoonlijke uitvaart is ‘hot’, maar Chris Visser maakt al twintig jaar grafmonumenten en urnen die stuk voor stuk anders zijn. Van glas, beton, natuursteen, keramiek of metaal. Als ze maar de persoonlijkheid van de overledene reflecteren.
Rubrieken
De week van | Suzette Sanders en Madelon Beusink
Cijfers | Groei aantal uitvaartbedrijven zet door
Beeldpraat | Bijenkast
Even bellen met | Immanuel Baan
Columns
Van alledag | Patty Duijn: Twintig Twintig
In business | Barend van de Kraats: Game changers
Noviteiten
Foto
Verwerkingsboek
Vergeet-me-nietjes
Urnsteen
As en meer
Kleding of kussens
Urnbootje
Boeken | recensies door Rob Bruntink
Titel: Uit het leven gegrepen. Jongeren van 14 tot 40 over de dood
Door: Martien Versteegh
Titel: De laatste kus. Leven op mijn manier
Door: Wendy Marsman
Titel: 90 vragen over palliatieve zorg en het levenseinde. Een gids voor patiënten, mantelzorgers, familieleden en zorgprofessionals
Door: Kim Beernaert e.a.
Klik hier voor een abonnement!