Vakblad Uitvaart is hét onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche in Nederland en België. Het verschijnt 9x per jaar en brengt elke maand het laatste nieuws, opinies, achtergronden, wetenswaardigheden en productnieuws.
Kennismaken? Klik hier voor een kennismakingsabonnement!
Jaargang 38, nummer 5, juni 2022
Special Opleiding en persoonlijke ontwikkeling
Kort nieuws
Crematoria Dela overgenomen door Funecap
Crematiepercentage weer gestegen
Wereldwijde oversterfte 15 miljoen
LOB uit overleg koepelorganisatie
Actueel | Branchevereniging DBVU kent moeizaam oprichtingsjaar
Vorig jaar om deze tijd werd ze pontificaal in de steigers gezet, de Branchevereniging voor Uitvaartondernemers (DBVU). Met een oprichtingsbestuur, vol ambitie en direct tientallen branchegenoten die zich als lid lieten registreren. Na een jaar is het langzaamaan stil geworden. ‘Op de achtergrond wordt er hard gewerkt. De communicatie moet zeker beter, maar we kunnen geen ijzer met handen breken.’
Special | Veel Register Uitvaartverzorgers wacht een eindsprint in behalen PE-punten
Register Uitvaartverzorgers moeten om hun certificering te behouden, aantonen dat zij zich blijvend ontwikkelen en scholen door punten te behalen en te noteren in het systeem voor Permanente Educatie (PE). Will van Roosmalen houdt als projectmanager bij de stichting NaVU de vinger aan de pols. Het aantal afgeronde scholingsactiviteiten zit volgens hem duidelijk in de lift. “Dat moet ook wel, want op 31 december moeten voor veel Register Uitvaartverzorgers de 60 PE-punten binnen zijn.”
Special | Ruimte voor bezinning doet opleidingen groeien
Lockdowns en anderhalvemetermaatregelen, Oekraïne, het klimaat. Tal van onzekerheden laten zich voelen in opleidingenland. De belangstelling is juist groot. ‘Mensen denken meer na.’
Special | Persoonlijke ontwikkeling belangrijk voor ‘ons’ welzijn
Ruimte bieden aan persoonlijke ontwikkeling heeft veel te maken met de kijk op de waarde van medewerkers voor de organisatie. Daarin is volgens experts wel wat aan het veranderen. Het binden van medewerkers krijgt in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt extra aandacht. Werken aan persoonlijke ontwikkeling via opleidingen en trainingen helpt daarbij. Vakblad Uitvaart sprak hierover met HR-professionals binnen en buiten de uitvaartbranche.
Special | Promotieonderzoek – Met deze handvatten kun je het effect van trainingen verbeteren
Organisaties investeren veel in training van medewerkers. Maar heeft dat het gewenste effect? “Daar wordt vaak te optimistisch over gedacht.” Wat is nodig om het geleerde op het werk in de praktijk te brengen? Het promotieonderzoek van Jolanda Botke biedt aanknopingspunten om de trainingsopbrengst te optimaliseren.
Special | ‘Ander werk kun je ook dichtbij vinden’
‘Ik wil iets héél anders doen!’ Een gedachte die voor veel mensen vast herkenbaar is. Toch hoeft een carrièreswitch geen stap te zijn naar buiten. Vijf uitvaartprofessionals over de draai die zij hebben gemaakt binnen de branche.
Special | ‘Zorginstellingen worstelen nog te vaak met allerlaatste zorg’
Vooral door onwetendheid gaat het helaas nog regelmatig mis met de allerlaatste zorg in zorg- en verpleeghuizen, constateert uitvaartbegeleider Rianne Seelt. Overledenen liggen op hun kamer soms nog een tijdje in de volle zon of onder een dekbed. Aan de uitvaartondernemer de lastige taak om er nog iets fraais van te maken als zo’n lichaam vervolgens opgebaard moet worden. Aanleiding voor Seelt om iets te doen aan verbetering van de zorg voor, tijdens én na het overlijden van cliënten in zorginstellingen.
Special | Gaandeweg start opleiding in België
De Belgische uitvaartmarkt lijkt rijp voor een nieuwe uitvaartopleiding, geschoeid op Nederlandse leest. Gaandeweg Uitvaart Educatie verwacht in oktober te starten met de eerste groep deelnemers.
Special | ‘Nooit verkeerd om koploper in ontwikkeling te zijn’
Een leven lang leren is het mantra van opleiders, hr-professionals en zelfs de overheid. Om in een snel veranderende, complexe wereld wendbaar, inzetbaar en relevant te blijven, moet je blijven werken aan je ontwikkeling. Drie uitvaartondernemers over vier dilemma’s die spelen bij het opleiden.
Achtergrond | ‘Eigenlijk zitten we in een soort inburgeringsproces’
Het werk van zowel een ritueelbegeleider als een uitvaartbegeleider speelt zich grotendeels af in de week tussen een overlijden en de uitvaart. Er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen. Is het vak van ritueelbegeleider in de uitvaartbranche genoeg bekend om op waarde te worden geschat?
Bijzondere begraafplaats | Van de nood een deugd gemaakt
Kapellen bekleed met botten en schedels. Voor de één een luguber idee, voor de ander reden voor een pelgrimage. Wij namen een kijkje in zuid-Portugal.
Special | Omdat smaken verschillen, ook bij opleidingen
Opleidingen, trainingen en workshops zijn er in vele soorten en maten. Het is soms lang zoeken naar een passende opleiding, als die wat minder voor de hand ligt of nog niet zo bekend is. Al horen ze allemaal thuis in een opleidingsspecial, het zijn er te veel om op te noemen. Daarom een selectie.
Bedrijfsscan | ‘Armoede én de dood is een dubbel taboe’
SamSam Uitvaartcoaching helpt mensen met een laag inkomen bij het regelen van een uitvaart. Daarbij hanteren ze drie ‘gouden regels’: ‘Teken nergens voor’, ‘Regel niets voor de overledene’ en ‘Betaal niets’. Ardy Moeijes startte dit initiatief toen ze als opbouwwerkster in Rotterdam ondervond hoe mensen met een smalle beurs zich enorm in de schulden kunnen werken bij de uitvaart van een geliefde.
Rubrieken
Redactioneel | Willen en doen
Even bellen met | Danielle Langkamp
Beeldpraat | Paalkransheuvel
Cijfers: ‘On the job’
Columns
Van alledag | Nicole Zemering: Oekraïne
In business |Pieter Koster: Relevant blijven
Noviteiten
Asregenboog
As
Geschilderd
Voor de dood
Automatisch open en dicht
As en bloemzaad
Boeken | recensies door Rob Bruntink
Titel: Socrates op sneakers. Filosofische gids voor het stellen van goede vragen. Door: Elke Wiss
Titel: Je luistert niet. Wat je niet hoort maar wel wilt weten. Door: Kate Murphy
Titel: Een soort van sterven. Door: Bettina Drion