Vakblad Uitvaart is hét onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche in Nederland en België. Het verschijnt 11x per jaar (juli en augustus zijn gecombineerd) en brengt elke maand het laatste nieuws, opinies, achtergronden, wetenswaardigheden en productnieuws.
Kennismaken? Klik hier voor een kennismakingsabonnement!
Jaargang 37, nummer 9, oktober 2021
Kort nieuws
Overname Van Kleef Vervoer
Sterftecijfers
Koninklijke grafkelders
Actueel | Rouwen om een keizerin, een politicus, een voetballer en MH17…
Een ongekende expositie over allerlei facetten van rouw en rouwverwerking is vanaf 1 oktober te bezichtigen in Museum Huis Doorn te Doorn (Utrecht). De rouwkamer van keizerin Augusta Victoria is er tot in detail nagebouwd. Ook tonen aankomende modeontwerpers er hun hedendaagse visie op rouwkleding en zijn er knuffels en andere objecten te zien die spontaan opdoken ij de collectieve rouw na het overlijden van bijvoorbeeld Pim Fortuyn en Johan Cruijff.
Actueel | Nieuwe branchevereniging start met focus op misstanden
De Branchevereniging voor Uitvaartondernemers (DBVU) wil werk gaan maken van ondoorzichtige belangenverstrengelingen en oneerlijke concurrentie in de uitvaartbranche. Het bestuur van de nieuwe vereniging ontving veel vragen van uitvaartondernemers over vermeende koppelingen tussen organisaties. “De consument wordt een kant op geduwd waarom hij niet heeft gevraagd en ondernemers worden buitenspel gezet.”
Actueel | Islamitische uitvaartverzorgers bundelen krachten in BIUN
“Islamitisch begraven is een vak apart”, zegt Mohammad Soebrati, uitvaartondernemer bij Assalaam Moslimuitvaartzorg in Wateringen. “Binnen 24 uur begraven, maar ook de culturele en religieuze verschillen; het vergt diepgaande kennis en kunde. Daarom hebben wij als islamitische uitvaartorganisaties onze eigen branchevereniging opgericht.”
Achtergrond | Digitale erfenis ontsluiten, het kan…
Als forensisch IT-specialist bij de politie kwam Sander van der Meer geregeld in contact met nabestaanden die worstelden met de digitale erfenis van hun dierbaren. Als zzp’er zette hij die ervaringen in 2013 om in Digitale Nazorg, een onderneming die acht jaar later de basis bleek voor Digital Life Legacy (DLL).
Achtergrond | Gebruik social media in uitvaartbranche loopt terug
In de uitvaartbranche lijkt de langverwachte doorbraak van online marketing en communicatie nog niet te komen. Laatste cijfers laten zien dat de echte groei er uit is en de inzet van traditionele middelen zelfs aan een opmars is begonnen.
Actueel | Huisdieren steeds vaker present bij uitvaart
Huisdieren worden steeds vaker beschouwd als gezinslid, een hond al helemaal. Logisch dus, dat ook de spreekwoordelijke trouwe viervoeter bij de afscheidsplechtigheid wordt betrokken. Vakblad Uitvaart ging op onderzoek. Cijfers zijn er niet, maar afhankelijk van de locatie blijkt zo ongeveer alles te kunnen.
Actueel | De impact van het kruisje op de kist
Om duurzamer en socialer te werken, stapte Dela van metalen kistkruisjes uit China over op kruisjes van lokaal resthout. MVO-manager Ilse van de Voort en coöperatieconsulent Saskia Kisters, de bedenker van het nieuwe kruisje, vertellen hoe het houten kruisje er kwam en wat de impact is van zo’n verandering.
Achtergrond | ‘Liefst geen generaal zonder leger’
Alleen als de uitvaartbranche er brood in ziet, komt er een nieuwe koepelorganisatie. “Zonder draagvlak moet je zoiets niet opzetten”, stellen de kwartiermakers Henry Meijdam en Joris Huizinga. Ze gaan binnenkort branchebreed de opvattingen peilen.
Actueel | Urnen om vast te pakken en te koesteren
Royal Delft is een aardewerkfabriek uit de 17e eeuw. Bij de introductie van Memento Blue Pebbles is dat roemrijke verleden nadrukkelijk aanwezig. Het wereldberoemde Delfts blauw is volgens traditie met de hand beschilderd. Tegelijk maakt het bedrijf hiermee een sprong naar de toekomst: “Over twee of drie generaties blijft er een prachtig prod uct over dat als erfstuk verder door de familie gaat.”
Achtergrond | ‘Dankzij de watermethode hebben wij ons kind leren kennen’
In 2017 raakte de watermethode, in de praktijk ook wateropbaring genoemd, bekend bij een groter publiek. De kracht zit in de eenvoud. Een overleden baby wordt, ongeacht de zwangerschapsduur, in een plastic bak of glazen schaal met koud water gelegd. De impact van de methode is groot. Ouders, uitvaartondernemers, initiatiefnemers en een verloskundige delen hun ervaringen.
Bijzondere begraafplaats | Op Gan Hasjalom kun je de vliegtuigen bijna aanraken
U heeft vast wel eens gevlogen. Herinnert u zich het moment dat de captain zei: ‘Cabin crew, take your seats!’ waarna de motoren beginnen te loeien? En heeft u zich ooit afgevraagd hoe dat geloei buiten het toestel klinkt? Het antwoord krijgt u op de Liberaal Joodse Begraafplaats Gan Hasjalom te Schiphol, pardon: Hoofddorp.
Actueel | Amsterdams funerair erfgoed door bouwplannen bedreigd
Ook funerair erfgoed met een beschermde status kan kwetsbaar zijn. Omwonenden van het oude Pancratiuskerkhof aan de Osdorperweg daagden de gemeente Amsterdam voor de rechter. De bouw van twee villa’s zou de restanten van het historische kerkhof aan het zicht onttrekken. Maar voor de rechter is dat uitzicht niet heilig.
Achtergrond | Natuurminnende consument krijgt extra keuze voor eigen graf
Voor de consument die zoekt naar een laatste rustplaats in de vrije natuur is er sinds kort een alternatief voor de natuurbegraafplaats. Bijgezet worden op een zelfgekozen plek in de bossen op De Hoge Veluwe, het kan. Er zijn bij Natuurwens slechts twee restricties: de urn moet van afbreekbaar materiaal zijn en uitsluitend een veldkei is als grafmarkering toegestaan. “In niets lijken we op een begraafplaats. Het is vrije natuur en de keuze voor een plek is volledig vrij.”
De bedrijfsscan | Online verkoop met ‘vinger opsteken’
Groothandels in uitvaartbenodigdheden zijn er in soorten en maten. In het Noord-Brabantse Veen zit er een die ook nog eens aan productontwikkeling doet en waar uitvaartondernemers sinds kort collectief kunnen inkopen. Arno Boll, opgegroeid tussen de rouwauto’s van zijn grootouders en ouders, is de eigenaar en directeur.
Rubrieken
De week van | Marcel de Voer
Het dilemma van | Corke van der Weijden
Beeldpraat | Spinrag
Even bellen met | Roos Bekkenkamp
Columns
Van alledag | Patty Duijn: Bloopers
In business | Barend van de Kraats: De hybride uitvaart: kwestie van tijd en technologie
Noviteiten
Cursus wades
Dier in beeld
Op bestelling of zelf maken
Nieuwe vaarwel
Muzikaal voorgesprek
Levenslooplijn
Leven vóór de dood
Boeken | recensies door Rob Bruntink
Titel: Een boek om van te rouwen
Door: Angela Koster
Titel: Daarna. Wat nabij-de-doodervaringen onthullen over het leven en ons bewustzijn
Door: Dr. Bruce Greyson
Titel: Kwetsbare waardigheid. Ethiek aan het begin en einde van het leven.
Door: Chris Gastmans