Een familie uit de Noord-Hollandse gemeente Medemblik kreeg eerder deze maand toestemming om een familiegraf te realiseren op eigen grond. Hiertoe wordt het perceel van de familie als bijzondere begraafplaats aangemerkt. De gemeente heeft zelfs een aparte beleidsrichtlijn opgesteld om begraven in eigen grond makkelijker te maken. De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) is voorzichtig wat betreft het begraven in eigen grond en vindt de nieuwe beleidsrichtlijn van Medemblik geen goed idee. “Wettelijk gezien is hier niets mis mee. Een vergunning voor een dergelijk verzoek kan inderdaad door een gemeente worden afgegeven. Uiteindelijk moet de provincie vervolgens het hierop aan te passen bestemmingsplan nog goedkeuren.”
Toch raadt de LOB gemeenten aan dergelijke verzoeken af te keuren. “Bezint eer gij begint. Zelfs als nabestaanden hier goed over hebben nagedacht, moet er bijvoorbeeld heel goed gekeken worden of het terrein in technische zin voldoet aan de regels die worden gesteld in het Besluit op de lijkbezorging. Ook moeten nabestaanden zich heel goed realiseren dat een dergelijke bestemming niet voor even is, maar voor lange tijd. Wat bijvoorbeeld te doen bij verhuizing? Een woning waarbij iemand begraven ligt is niet of nauwelijks te verkopen. De overledene kan wellicht op dat moment worden overgeplaatst naar een andere begraafplaats, maar dit heeft heel wat voeten in de aarde.”
Volgens de naar aanleiding van het verzoek van de Medemblikse familie opgestelde beleidsrichtlijn mogen er maximaal vijf graven gerealiseerd worden in hun eigen grond. Ook moet de familie alle gemaakte kosten aan de gemeente betalen en krijgen nabestaanden gewoon rekeningen voor de grafleges.
Mogelijkheden
De nieuwe beleidsrichtlijn opent mogelijkheden tot begraven voor alle inwoners van Medemblik die beschikken over meer dan 10 hectare beschikbare grond, zegt een woordvoerder van de gemeente: “Veel Nederlandse gemeenten gingen ons al voor wat betreft het opstellen van een aparte beleidsrichtlijn om begraven in eigen grond mogelijk te maken. Voorbeelden zijn Dronten, Zwolle en Vught. Iedere inwoner mag het begraven op eigen grond aanvragen, echter in de beleidslijn zijn diverse voorwaarden gesteld. Zo moet de aanvrager eigenaar van de grond zijn, aantoonbare historische, emotionele binding ermee hebben en er minimaal 40 jaar woonachtig zijn. In verband met de grafrusttermijn van tien jaar moet voldoende duidelijk zijn dat nabestaanden binding met de grond behouden en dit notarieel vastleggen.”
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.