De jaarlijkse uitvaartbeurs funeral@work afgelopen weekeinde in Haasrode ademde de Belgische funeraire cultuur: ingetogen en behoudend. “De Belgen lopen een beetje achter op Nederland. Maar daarom is het juist interessant om hier te zijn.”
De Nederlandse goudsmeden Robin Bockweg en Sabine Eekels van Be Design zien de behoudende mentaliteit van Belgen echter niet als nadeel, maar als kans. “Op het gebied van assieraden kijken ze doorgaans niet verder dan hartjes en kruisjes”, vertelt Bockweg. “Daarom juist zijn onze sieraden van titanium en parels interessant voor België. Die afwijkende sieraden spreken best veel Belgen aan.”
Rustig
Het is nogal rustig op zondag, de tweede en tevens laatste beursdag. Mevrouw Gijsemans van Prestige floral design hierover: “Vorig jaar waren er veel meer bezoekers. Misschien is het beter om de beurs iedere twee jaar te organiseren in plaats van elk jaar. Ik weet het niet.” Wel vindt Gijsemans het ook nu de moeite waard om hier te staan. “We hebben al verschillende nieuwe klanten erbij gekregen.”
Ongedwongen
Een bezoeker wijst naar een bloemstuk in de vorm van een hart, dat opvalt tussen de traditionele bloemwerken. “Op deze manier kunnen mensen ongedwongen rondkijken”, vertelt Gijsemans. “Daar gaat het deze beurs vooral om. Naamsbekendheid. Niet zozeer om het sluiten van deals.”
Champagne en hapjes
Verderop staat een stand waar het gezellig druk is. Wijn, champagne en heerlijke hapjes worden geserveerd aan de hoge tafels met comfortabel krukken. Alleen een kist in de hoek verraadt dat dit de stand van Demaco is, een Belgisch bedrijf dat kisten maakt en door heel Europa verhandelt. “We zijn hier om onze klanten in de watten te leggen”, vertelt bestuurder Bart Decuypere van Demaco. “En om bij te praten zonder tijdsdruk. Excuseer, daar is iemand die ik even gedag wil zeggen.”
Conservatief
Aanbieders van minder traditionele producten moeten harder werken om bezoekers hun stand in te krijgen. “Misschien hadden we ook champagne moeten schenken, om meer belangstellenden voor ons werk te krijgen”, grapt Hilde Evenepoel van Eterna. Samen met collega Myriam Voet maakt Evenepoel smaakvolle kunstwerken voor herinneringen na een crematie. Op serieuze toon praat ze verder: “Belgen zijn conservatief en daarom terughoudend als het gaat om vernieuwende producten. Het lijkt wel of ze het niet goed aandurven.”
Mondjesmaat vernieuwingen
In de kleurige hoek van het funeraire design van Vitrea wordt dit beaamd, maar wel met de opmerking dat er mondjesmaat veranderingen doordringen in funerair België. “Mijn vrouw Ingrid en ik zijn een paar jaar geleden in dit vak gerold na het overlijden van onze zoon. Toen was er keuze uit zwart en zwart”, aldus Pascal Demuysere van Vitrea. “Ik zie juist graag kleur, daarom zijn we begonnen met funeraire ontwerpen. We waren echt een vreemde eend in de bijt. Nog steeds wel een beetje, maar de laatste jaren zie je meer vernieuwingen op funerair gebied. Het gaat de goede kant op.”
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.